Cos de fum din caramida, inox sau ceramica? Ce sa aleg?

Ai ajuns la etapa in care trebuie sa pui la casa ta un cos de fum ori trebuie sa schimbi un horn vechi, care s-a deteriorat? Atunci, probabil ca una dintre cele mai importante intrebari ar fi: ce sa aleg cand vine vorba de evacuare? In aceasta chestiune, majoritatea oamenilor iau in considerare 3 tipuri de modele de cosuri de fum diferite, pe care le vom prezenta in acest articol, pentru ca tu sa iei cea mai buna decizie, si anume: cosurile de fum ce necesita a fi zidite cu caramida, cosuri de fum cu elemente ceramice si cosurile de fum din inox izolat dublu perete. In acest articol, aceste 3 variante le vom denumi simplu: cosuri din caramida, cosuri ceramice si cosuri din inox.

Indiferent ca vorbim despre un semineu, o centrala pe lemne sau o soba, te vei lovi de aceasta intrebare inevitabil! Fiind unul dintre elementele principale ale sistemului de incalzire, ce vizeaza in special siguranta locuintei si a familiei, in acest articol ne vom axa mai mult pe partea tehnica si de functionalitate a cosului de fum, nu pe partea estetica sau de design.

 

1. Cosurile de fum zidite cu caramida

Desi aceste cosuri de fum sunt cel mai des intalnite modele de constructie de cos in Romania, nu reprezinta neaparat cea mai buna si cea mai sigura solutie de evacuare a fumului si a gazelor din sursele termice ce deservesc locuintele romanilor. Ele sunt construite la casele vechi sau foarte vechi, deoarece tehnologiile de evacauare ale vremii ofereau putine alternative in urma cu cateva decenii.

 

 

Avantajele cosurilor din caramida plina:

-accesibile la pret, mult mai ieftine ca alte modele sau variante, in anumite situatii

-procurarea facila a materialelor de constructie (caramida)

-aspect placut – in cazul unei lucrari de constructie profesionale, hornul va avea un design deosebit din punct de vedere arhitectural

 

 

Dezavantajele cosurilor din caramida:

-timpul de executie / constructie este mult mai mare decat cel al altor variante de cos de fum, mai ales daca doresti ca lucrarea sa fie bine facuta si trainica. Un cos de fum din caramida plina executat in graba, poate aduce cu sine o gramada de probleme ulterioare si poate pune in pericol siguranta caminului!

-timpi mari in amorsarea cosului de fum din caramida – datorita masei mari de acumulare a structurii din caramida plina, perioada pana cand hornul se va incalzi pentru a asigura un tiraj optim este mult mai mare. Un cos de fum cu pereti mai subtiri si cu izolatie e o varianta mult mai buna in acest sens! Riscul bine cunoscut inca din batrani: pana cosul de fum nu se incalzeste, exista riscul ca fumul sa iasa in casa!

-favorizarea condensului si a acumularilor de gudron umed datorita lipsei izolatiei.

-necesitatea prezentei de meseriasi mult mai priceputi: la aceste cosuri de fum ai nevoie de profesionisti, in ciuda conceptiei populare ca “este doar o zidarie din caramida”! In ce priveste executia hornului, nu ai de a face doar cu constructia unei structuri, ci si cu o etansare perfecta, intre fiecare caramida plina, care sa nu permita scapari de gaze prin fisuri sau patrundere de aer fals in niciun fel. De asemenea, un meserias bun trebuie sa cunoasca distantele minime fata de lemn, materialele adecvate si celalalte detalii tehnice importante!

-intretinere mult mai minutioasa! Cosul de fum din caramida trebuie verificat des, pentru a se putea depista din timp eventuale fisuri sau depuneri de gudron, ca acestea sa fie remediate sau curatate la timp! In foarte multe cazuri, daca se folosesc regulat, aceste modele de cosuri necesita anual remedieri si intretineri regulate, pentru a preveni intoxicarea persoanelor din casa sau eventuale incendii!

-tirajul scazut a cosurilor de caramida, datorat formei interioare de constructie rectangulara a hornului si a peretilor grosi si neizolati ai acestuia care absorb caldura.

-nu vei gasi materiale (caramizi) special destinate pentru constructia de cos de fum certificat. Astfel, aceste cosuri de fum din caramida plina sunt considerate a fi mai putin sigure.

-formeaza autoaprinderi mult mai des, datorita depunerilor in cantitati mult mai mari la cosul de fum din caramida a gudronului si a acizilor corozivi, care in multe cazuri conduc la incendii.

-greutatea mare a acestor cosuri de fum din zidarie poate fi un impediment pentru multe tipuri de cladiri: cabane, case de vacanta, lipsa unei fundatii, locuinte multifamiliale etc. Numarul mare de caramizi necesar constructiei hornului poate afecta structura de rezistenta a cladirii.

-cosurile de fum din caramida plina sunt modele destinate a deservi surse de caldura (in genral, sobe) de putere mica (pana in 10 kW), care au o cantitate de fum redusa pe evacuare. De aceea, pentru sursele de caldura din trecut, cosurile din caramida erau bune. Dar astazi lucrurile s-au schimbat – iar diapozitivele termice au puteri mult mai mari, iar hornurile din caramida plina nu mai pot face fata cu succes acestora.

-cosurile de fum din caramida NU au garantie! Pentru ca nu reprezinta un sistem de evacuare certificat de catre un producator din domeniul termic, hornul din zidarie de caramida nu beneficiaza de niciun fel de garantie – nici a calitatii, nici in cazul unei defectiuni sau a unei probleme aparute in timp!

 

2. Cosurile de fum ceramice

Aceste tipuri de cosuri de fum ceramice sunt prevazute la interior cu tuburi din ceramica (pe unde trece fumul si gazul ars), care sunt invelite cu un strat de izolatie, iar la exterior sunt incadrate in mantale de beton rezistente, fiind cunoscute si sub denumirea de cosuri de fum triplustrat. Fiind o solutie sigura, cu durata mare de viata si oferind o usurinta foarte mare la montaj, aceste atuuri fac ca hornurile ceramice sa fie unele dintre cele mai bune solutii de evacuare existente pe piata!

 

 

Avantajele cosurilor de fum ceramice:

-durata mare de viata. Aceste sisteme de cos de fum, dintre cele 3 modele de hornuri prezentate in acest articol, prezinta cea mai mare durata de viata! Doar garantia oferita de la producator este de 30 de ani! Astfel, daca acestea sunt intretinute in mod corespunzator, periodic, ele pot oferi o functionalitate optima indelungata – chiar cat trainicia locuintei!

-produse certificate, testate si imbunatatite continuu. De aproape un secol, aceste sisteme de cosuri de fum sunt supuse unor controale de calitate foarte stricte, fiind testate, acreditate, mereu imbunatatite pentru o functionalitate optima si aduse la nivelul utimelor tehnologii din domeniul termic.  

-rezistenta la temperaturi inalte de pana la 600*C. Acestea sunt deja trecute prin foc in fabrica producatorului, la temperaturi de aprox 1100*C, astfel incat ele sunt “calite” cand ajung la client pentru constructie, ceea ce ofera o rezistenta suplimentara la foc si funingine pe termen foarte lung!

-cosurile de fum ceramice sunt absolut rezistente la coroziune, la acizi si nu ruginesc – automat aceste sisteme de cos reprezinta una dintre cele mai longevive solutii de evacuare. Aproape orice tip de combustibil, in urma arderii, emana acizi care pot sa provoace coroziune hornului in timp, iar ceramica din interior opune rezistenta in acest sens!

-costul mediu! Avand in vedere ultimele scumpiri din domeniul termic si faptul ca hornurile ceramice au suferit majorari mult mai mici fata de cosurile de inox, de exemplu, acest fapt determina un cost mediu pentru hornurile ceramice.

-montajul facil si constructie rapida. Gratie sistemului modular al sistemelor de cos de fum ceramice prefabricate, montajul acestora se face simplu si rapid, in cateva ore, fiecare sistem fiind insotit de instructiuni de montaj usor de urmarit si de pus in practica! Astfel, probabilitatea de a gresi este destul de mica!

-pot fi folosite pentru evacuarea oricarui tip de combustibil: solid (lemn, peleti, carbune bricheti), lichid (uleiuri) sau gazos.

-pot fi cumparate pe mai multe diametre, astfel incat poti alege cosul dimensionat perfect pentru sursa ta!

-la achizitie, in comparatie cu hornurile din caramida, aceste modele de cosuri de fum ceramice vin ca un sistem complet, format nu doar din tuburile ceramice, izolatie si mantale de beton, ci si din element de vizitare impreuna cu usita, baza de condens, grilaj pentru ventilare, element special pentru racordarea sursei la cos si o palarie pentru inchidere superioara!

-aspect placut. Designul poate fi personalizat, un astfel de cos putand fi placat cu caramida aparenta, piatra, zugravit etc., in functie de stilul exterior al locuintei.

-asigura un tiraj bun, ce eficientizeaza functionarea si consumul sursei de caldura!

-asigura aerisirea si uscarea vatei bazaltice – aceste sisteme sunt prevazute cu un sistem de ventilatie ce asigura o buna functionalitate a cosului de fum.

-nu necesita izolatie suplimentara, chiar si atunci cand acestea sunt amplasate pe exteriorul casei.

-sunt impermeabile la apa, vapori si sunt rezistente la inghet, in timpul sezonului ploios/rece.

-sunt foarte sigure pentru montajul lor atat in interiorul, cat si in exteriorul cladirii (constructie trainica si sigura).

-sectiunea rotunda de la interior favorizeaza evacuarea fumului si functionarea optima a sursei.

-pot deservi surse de caldura de orice putere (de la modele cu putere foarte mica la foarte mare).

 

 

Dezavantajele cosurilor de fum ceramice:

-greutatea este destul de ridicata si in cazul acestor modele de sisteme de evacuare. Deci, in anumite cazuri, cum sunt cabanele sau casele de vacanta ori locuintele pe structuri slabe, acestea nu vor putea fi folosite sau, daca sunt puse in constructie, pot produce pagube structurii cladirii in timp.

-pretul, in comparatie cu un cos de fum din zidarie de caramida, va fi mai ridicat

-manopera, in comparatie cu cosurile de fum din inox, necesita un efort mai mare, deci trebuie alocat un buget mult mai mare pentru meseriasi. Pretul manoperei constructiei unui astfel de sistem de cos de fum va fi mai mic decat cel al unui cos de fum din caramida, dar mai ridicat decat cel al unui cos de fum din inox, deci un pret MEDIU! Chiar daca pretul manoperei unui horn ceramic este mai mare decat al unui cos de fum din inox, totusi acesta, la final, are cele mai mari sanse ca sa reprezinte una dintre cele mai bune variante de evacuare de pe piata, conform raportului calitate-pret!

 

3. Cosurile de fum din inox

Sunt o varianta mai moderna de evacuare, formate din pereti de inox cu izolatie intre acestia, care poate sa fie din vata bazaltica, ceramica sau minerala (la variantele mai ieftine). Pot fi o alternativa buna la cosurile traditionale din zidarie de caramida ori atunci cand un cos de fum profesional ceramic nu poate fi instalat.

 

 

Avantajele cosurilor de fum din inox:

-greutatea redusa a cosului, care permite ca acestea sa poata fi montate in anumite locuri unde cosurile de fum din caramida sau hornurile metalice nu pot fi montate niciodata: cabane, constructie pe structura de lemn sau metalice, hale, case de vacanta, cladiri fara fundatie etc.

-ofera cea mai larga gama de diametre: modele de la diametru de fi 80 mm (pentru surse pe gaze sau peleti) pana la diametre industriale de pana la fi 500 mm.

-intretinere si curatare cu mare usurinta la aceste sisteme de cos de fum

-pot fi montate la diferite etaje ale locuintei sau suspendate de perete, cu plecare din consola.

-pot fi montate si dupa constructia si finisarea casei (la locuinte in stadiul “la cheie”) fara prea mult deranj sau santier.

-constructie rapid: un cos de fum din inox poate fi asamblat chiar si in cateva ore

-costurile de instalare sunt foarte reduse, datorita montajului rapid si simplu.

-pot fi comandate in orice culoare din paletarul RAL, pentru o potrivire perfecta cu stilul si designul exterior al casei. Astfel, un cos din inox devine un accesoriu exterior deosebit pentru aspectul arhitectural al casei.

-rezistenta mare la socuri termice, autoaprindere, condens, coroziune chimica si fenomenul inghet-dezghet (acest lucru se aplica la toate cosurile de fum, insa variaza in functie de calitatea inoxului si de calitatea izolatiei).

-sunt singurele sisteme de evacuare care pot fi deviate pe langa streasina sau alte constructii, fara a influenta rezistenta sau functionarea sa in timp.

-amplasarea unui ventilator de tiraj fortat se face cu mai mare usurinta, daca este cazul montarii unuia.

-sunt usor de manipulat si de transportat

 

 

Dezavantajele hornurilor din inox:

-au o rezistenta mai mica in timp decat cosurile de fum ceramice (de asemenea, rezistenta poate varia in functie de calitatea inoxului si a izolatiei)

-perioada de garantie mult mai scurta

-costuri mai mari la achizitie. Avand in vedere evolutia preturilor metalelor din ultimii ani si a materialelor izolatoare, a facut ca acest cos sa fie unul dintre variantele cu cele mai ridicate costuri de achizitie.

-necesita o analiza si o documentare mult mai mare pentru a face o achizitie buna: este foarte important tipul de inox folosit in productie si calitatea acestuia, precum si tipul de izolatie, densitatea si grosimea acesteia, modul de prelucrare al sistemului etc. Fara o documentare minutioasa inainte de achizitie, exista un risc foarte mare de a nu sti ce sa alegi pentru evacuare. Pentru mai multe detalii despre cum alegi cel mai bun cos de fum din inox, poti accesa linkul de AICI: Cum aleg cel mai bun cos de fum din inox!

 

In concluzie, din experienta noastra si avand un portofoliu de constructie a tuturor celor 3 tipuri de hornuri, un cos de fum zidit din caramida nu ar trebui sa mai fie, in prezent, o varianta de evacuare de luat in calcul atunci cand vorbim de o constructie noua. Ci, datorita modului de evolutie a preturilor si a tehnologiilor din ultimii ani, raspunsul la intrebarea ce sa aleg pentru casa mea ca solutie de evacuare, raspunsul il constituie cosurile de fum profesionale, care ofera avantaje notabile, iar acolo unde este posibil, recomandarea noastra este cosul de fum ceramic, pentru simplul motiv al garantiei extinse si a durabilitatii foarte mari. Dar, in cazul in care aveti o constructie foarte usoara, un cos foarte scurt, o deviatie care cere aceasta sau se doreste un design mai deosebit (ultramodern), atunci se poate opta pentru alternativa cosului de fum din inox! De asemenea, daca tot nu esti convins care solutie de evacuare – cos de fum din caramida, horn ceramic sau cos de fum din inox - se potriveste cel mai bine pentru sursa ta termica, contacteaza-ne la unul dintre numerele de pe site sau completeaza formularul de contact de mai jos, iar colegii nostri pregatiti in domeniu te vor ajuta ca sa alegi cel mai bun cos de fum pentru casa ta si nevoile tale!