Ca la fiecare inceput de nou an, si de data aceasta facem o retrospectiva de piata pe domeniul in care activam si pe care il cunoastem cel mai bine: termic! A fost un an foarte diferit de ceilalti, un an greu pentru firma, colaboratori, meseriasi, plin de provocari, un an al noutatilor si al marilor schimbari in domeniu economic si nu numai.
In domeniul termic, al focului, am observat si noi anumite schimbari de macaz, de mentalitate sau chiar de comportament al clientului roman in 2020. Pentru ca acesta circula mult si se informeaza, in anul care tocmai a trecut, am observat ca el s-a orientat spre produse sau tipuri de produse care ofera siguranta mai mare sau care au un nivel ridicat de securitate (cosuri de fum sau sobe mai scumpe, din gama profesionala) sau spre produse care au indeplinit perfect nevoile din sezonul “pandemic” (incalzitoare de terasa pe gaz, seminee decorative etc.)
Nu a fost un proces usor, dar a fost un parcurs frumos si benefic, atat pentru companie, cat si pentru clienti, dar tocmai aceste provocari ne-au aratat faptul ca noile orientari si preferinte ale clientilor se indreapta spre produse si game de produse mai profesionale. Acest demers denota o anumita maturizare a pietei de seminee si sobe din Romania!
Am observat, ca in anii precedenti, gamele de produse care au cunoscut cresteri semnificative, cele care au stagnat, dar si cele care au scazut drastic sau sunt in cadere libera datorita schimbarilor survenite pe piata si a pandemiei care au afectat clientul final tot timpul anului trecut si al caror efecte inca se resimt si anul curent.
1. Seminee electrice – de 15x mai multe in 2020!
Semineele decorative electrice le putem numi ca produsele anului 2020! Atat in cautarile online, cat si in vanzarile fizice sau de la distanta, acestea s-au situat pe locul 1, inregistrand cele mai mari cautari si vanzari!
Care sunt motivele pentru care semineele electrice au fost asa de mult indragite in anul care tocmai s-a incheiat?
-in primul rand, semineele electrice sunt: sigure, simple, usor de montat si au un consum foarte mic
-in al doilea rand, pentru ca oamenii au stat mult mai mult in casa in ultimele luni, ei au ales astfel de dispozitive deosebite (mai ales inainte de Sarbatori).
Astfel, am reusit sa vindem ca firma, din stoc propriu, peste 6000 de seminee electrice, chiar daca pe acest segment ne-am restrans gama de produse cu 30%. Cum este posibil acest lucru? Explicatia vine din faptul ca ne-am nisat pe un brand european de seminee electrice (TAGU), cautand cele mai bune produse din acest segment conform raportului calitate-pret. In plus, recomandarile numeroase ale clientilor au jucat un rol esential: musafirul vede un semineu Tagu, e placut impresionat si intreaba detalii, apoi ajunge acasa, studiaza piata semineelor pe curent si ne gaseste pe noi!
2. O crestere de 614% pe gama PATIO
Cand spunem patio, ne referim la semineele de gradina care au de-a face cu focul: incalzitoare de terasa si de curte pe gaz. Adica acele dispozitive care transforma atmosfera din afara caminului intr-una calda si primitoare.
Anul de referinta a fost unul foarte diferit de cei precedenti datorita pandemiei globale. Dar acest fapt a generat vanzari foarte ridicate in firma pe segmentul PATIO, atat in domeniul casnic (dat fiind faptul ca oamenii au stat mai mult in jurul casei, in propria curte sau pe terasa din spatele casei), cat si in domeniul Horeca si restaurante, incalzitoarele de terasa fiind benefice intretinerii atmosferei calde atat iarna, cat si in serile de primavara sau toamna.
3. DUBLU sobe tip semineu!
Una din cele mai mari cresteri si cautari din 2020 este cea resimtita si in categoria sobelor pe lemne de tip semineu. Am observat ca trendul a fost orientarea spre sobe de nivel mediu sau chiar profesionale, in detrimentul sobelor foarte ieftine, de talia entry-level.
De ce aleg romanii anului 2020 sobele pe lemne? Pentru ca prezinta anumite avantaje specifice:
- instalare rapida, amplasare imediata, fara meserias sau cunostinte de specialitate (doar la racordare) si eliminarea unui santier “in toata regula”!
- asemanarea izbitoare cu un semineu clasic pe lemne: acest lucru este un avantaj imens, pentru ca clientul isi poate alege o soba care seamana perfect cu un semineu standard, dar la costuri mult mai reduse
- modelele de sobe tip semineu sunt in general compacte, putand fi amplasate in orice tipuri de spatii (mai inguste, mai reduse).
- exista o varietate atractiva la aceasta gama: oferta cuprinde atat sobe moderne, cat si sobe rustice, modele din fonta sau din otel samotat, sobe minimaliste sau cu deschidere frontala mare, ori cu sticla panormaica sau pe colt.
- costurile mici dicteaza trendul pentru aceasta gama: o soba este foarte ieftina si la achizitie, si la montaj (cos de fum simplificat), dar si la intretinere! Costurile per general pot sa ajunga doar la jumatatea celor de la un semineu clasic construit...
In plus, recomandarile clientilor vechi au avut un efect considerabil asupra perceptiei clientilor si a vanzarilor de anul trecut. Astfel, pentru ca in ultimii 10 ani ca firma am oferit solutii de calitate pe segmentul sobelor pe lemne, multi au recomandat aceasta gama de produse, iar rezultatele s-au observat in ultima perioada, fiind exponentiale!
4. 5700 metri liniari de cosuri de fum!
Pentru ca anul trecut multi au cautat cel mai bun cos de fum pentru casa lor, traficul si vanzarile pe segmentul hornurilor profesionale au fost foarte ridicate, in crestere cu 90% fata de anul precedent!
Peste 2/3 de produse din aceasta categorie au fost cosurile de fum ceramice, iar acest lucru se datoreaza lansarii gamei de hornuri profesioniste marca HOCH la finele anului 2019, anul trecut cunoscand o crestere semnificativa (cele mai mari cautari au fost pe acest tip de cos de fum). Aceste cosuri de fum se disting prin: calitate exceptionala, rezistenta si durabilitate, dar si un pret accesibil conform raportului calitate-pret.
La cosurile de fum din inox, trendul a fost foarte accentuat pe hornurile vopsite negru. Acest lucru demonstreaza faptul ca oamenii pun accent in ultima perioada mai mult pe aspect pe design, cu toate ca doresc si produse de calitate, care sa le indeplineasca nevoile termice cat mai mult timp. Astfel, cu cosurile de fum din inox profesionale VEKTOR si CARBON, romanul poate avea si estetica deosebita si o functionalitate ireprosabila!
Acest curent actual ne bucura din cel putin doua motive. In primul rand, cosul de fum este cel mai important element dintr-un sistem termic complet, iar orientarea clientilor spre solutii de evacuare dintre cele mai bune ne incanta peste masura! In al doilea rand, cele mai multe incendii au ca principala cauza cosuri de fum construite impropriu, de calitate slaba sau improvizate. Astfel, romanii au ajuns sa constientizeze pericolele si riscurile la care se pot expune si aleg in consecinta cosuri de fum de calitate superioara!
In acest punct am observat o tendinta buna si sanatoasa, clientii fiind din ce in ce mai educati in domeniul termic, punand accentul pe cele mai importante elemente (cosul de fum, focarul, piesele de racordare) si alegand evacuari profesioniste din sobe, seminee sau centrale pe lemne, pe peleti sau pe gaz.
5. Bioseminee – crestere de 125%
Pentru ca se afla in aceeasi categorie cu semineele electrice, fiind tot decorative, cerinta pe bioseminee a cunoscut si ea o crestere foarte mare in anul care tocmai a trecut, de peste 125%! Acest boom se datoreaza in principal faptului ca clientii au de unde alege! In ultimii 2 ani, ca firma am reusit sa dublam gama de seminee pe bioetanol, astfel incat in catalog s-au regasit nenumarate variante de bioseminee: de perete, tip portal, mobile, modele de diferite dimensiuni, stiluri si culori, cu rezervoare de biocombustibil de diferite volume.
De asemenea, pentru ca trendul actual rezidential este pe constructiile verticale, nu orizontale, favorizeaza cerinta unui semineu compact, cu flacara adevarata, usor de montat si de manevrat, facil de intretinut si care se incastreaza absolut oriunde (in perete, in mobile, in masa etc.)
In plus, anul acesta au avut loc si reduceri de pret in categoria biosemineelor. Pentru ca furnizorii au creat produse modulare, usor asamblabile, care sa ocupe putin spatiu in ambalaj si care sa fie mai usor de transportat, costurile logistice si de livrare s-au diminuat, iar, in consecinta, a scazut si pretul final al produsului pe bioetanol. Ceea ce, din nou, este un avantaj notabil in favoarea clientului.
6. De 2x mai multe seminee si sobe pe peleti!
Una dintre surprizele anului 2020 a fost si cresterea fara precedent a vanzarilor de seminee si sobe pe peleti (peste 200%). Se pare ca, recent, romanii au descoperit o alternativa fiabila la clasicul combustibil lemnos si anume – peletul!
Chiar daca pentru astfel de dispozitive au optat mai mult proprietarii de cabane, case de vacanta si pensiuni, totusi cererea a fost ridicata si in domeniul rezidential (case particulare). Chiar daca in alte tari europene (ex: Italia) incalzirea pe peleti este populara, iar in unele zone chiar exclusiva, in Romania trendul abia acum a inceput, dar credem ca va fi intr-o continua crestere de la an la an, in viitorul apropiat!
De ce semineu/ soba pe peleti? Pentru ca traim in era vitezei si a confortului, fiind foarte familiarizati cu fast-food, roboti care sa faca munca in locul nostru si tehnologii de ultima ora care sa ne usureze munca. O soba pe peleti este o inovatie tehnologica in domeniul termic, fiind usor de folosit si foarte confortabila: doar se umple rezervorul cu peleti o data la cateva zile, iar procesul de ardere este automatizat, putand fi controlat prin Wi-Fi sau chiar de la distanta.
De aceea, consideram ca dispozitivele pe peleti vor fi in mod constant upgrade-ate in urmatorii ani, optimizate pentru nevoile si dorintele clientului obisnuit, adica niste solutii alternative viabile la produsele termice standard aflate pe piata de zeci de ani.
7. Focare de seminee pe lemne – crestere constanta!
Ca in ultiimii ani, in categoria focarelor de seminee pe lemne nu sunt fluctuatii mari observabile, ci mai degraba in crestere constanta, usoara, de la an la an. Ce putem sesiza este ca aceasta crestere a avut loc pentru toate tipurile de focare: standard, de fonta, din otel, din gama PRO sau cele premium.
Cu toate ca a fost o perioada foarte nefasta din punct de vedere economic, am semnalat ca romanii au ales in 2020 focare de seminee pe lemne de nivel mediu sau profesional, foarte putini alegand modele entry-level. Acest trend ne indica faptul ca clientii aleg calitatea si doresc sa primeasca tot ce e mai bun de la un semineu!
8. Romanii au cumparat de 2 ori mai multe gratare profesionale!
Este al doilea an consecutiv in care ne concentram si pe gama de gratare profesionale, iar rezultatele nu intarzie sa apara. Dat fiind contextul pandemic si faptul ca romanii au stat mult mai mult in jurul casei, fiind izolati la domiciliu sau lucrand de acasa, pe acest segment s-a inregistrat o crestere de 210%. Multi au ales astfel sa isi pregateasca mancare sanatoasa acasa, in confortul de pe terasa sau curtea din spatele caminului.
In plus, clientii au avut in ultimele luni mai mult timp de informare, de cercetare a pietei si de constientizarea alternativelor la gratarele clasice. Astfel, multi au descoperit brandurile internationale de calitate promovate de noi – cuptoarele ceramice Big Green Egg, gratarul din otel OFYR – si au ales aceste produse mai scumpe, dar care sa ii tina multi ani sau chiar o viata intreaga!
9. Seminee modulare – cerere crescuta!
O cerere crescuta a fost si pe segmentul de seminee modulare prefabricate pe lemne. Datorita specificului pandemiei, dar si a faptului ca aceste diapozitive termice se asambleaza foarte usor, urmand instructiunile din kitul complet care ii este livrat clientului, multi au optat pentru aceasta solutie de incalzire. Astfel, clientul a putut sa isi monteze singur semineul, iar meseriasul a fost chemat doar la lucrarile de racordare la cosul de fum, simplificand intreg procesul, necreand santier in casa si reducand costurile la jumatate!
La fel ca in cazul sobelor pe lemne, si in privinta semineelor modulare prefabricate (cu imbracaminte finisata si focar performant incluse in kit) tentatia a fost mare: asemanarea cu semineul clasic este izbitoare, dar costurile sunt mai mici si efortul mult mai redus, iar estetica se pastreaza!
10. Accesorii & Materiale montaj
Ultima gama care a inregistrat cresteri considerabile este cea a accesoriilor si a materialelor de montaj, indispensabile construirii de seminee trainice, in stil profesionist. Aici ne referim la categorii mici, precum: accesorii pentru cosuri de fum, seminee si sobe, accesorii pentru gratare etc. Este de la sine inteles ca daca exista cresteri pe categoriile mari de produse, vor exista cresteri proportionale si pe segmentul de accesoriare.
Ceea ce este surprinzator este faptul ca oamenii, pe langa accesorii bune, au cautat si materiale de montaj de calitate, profesionale, dedicate domeniului termic. Nu au ales doar cele mai ieftine produse folosind sloganul “merge si asa...”, ci au ales variantele cele mai bune si mai durabile! Se poate observa ca in ultimii ani, romanul studiaza piata, compara preturile si specificatiile, iar apoi alege produsul cu cel mai bun raport calitate-pret.
Acest trend l-am semnalat in cazul mai multor categorii de produse din acest segment: elemente de racordare, piese de etansare, grile de aerisire, accesorii pentru hornuri, accesorii pentru curatare si intretinere termica, elemente pentru distributie de aer cald etc. Astfel, putem sa ne declaram foarte multumiti si promovam in continuare calitatea si siguranta, chiar si in cele mai mici detalii sau accesorii, pentru ca cu focul nu e de joaca!
1. Termoseminee – stagnare constanta!
In ultimii ani, scumpirea lemnului a afectat domeniul termic, dar in mod special gama termosemineelor. Acestea au fost solicitate in mod special de catre detinatorii de cabane sau de case de vacanta, iar din aceasta cauza, termosemineele nici nu cresc, nici nu scad, ci stagneaza de o buna bucata de timp, chiar daca anul trecut totusi s-a inregistrat o scadere de -19%.
Aceasta stagnare se datoreaza, in primul rand, faptului ca clientii nu se mai orienteaza catre semineele de tip centrala (termoseminee pe lemne) ca surse de incalzire principale in casa, adica unele care sa incalzeasca chiar si apa menajera din calorifere sau sistemul din pardosea.
Apoi, incalzirea in principal pe lemne la noi in tara nu mai este prima optiune in preferintele clientilor. Astfel, termosemineele raman o varianta preferata doar de cei care detin cabane sau case de vacanta sau care locuiesc in zone montane, iar accesul la combustibil (lemn) este mult mai facil.
Asadar, in Romania exista o stagnare evidenta in sectorul termosemineelor, indiferent ca vorbim de produse de calitate medie sau de cele premium, iar in Europa acestea se afla in scadere foarte accelerata. De aceea, preconizam ca alte solutii vor prelua locul semineelor tip centrala in viitorul apropiat (ex: semineele pe peleti).
2. Seminee cu distributie de aer cald – plafonare!
Pentru ca un semineu nu mai este folosit astazi ca sa incalzeasca neaparat toata locuinta, ca sursa principala, nici semineele cu distributie de aer cald nu par a mai “fi la moda”... De aceea, si in categoria aceasta de produse se observa o plafonare generala.
Explicatie vine din dorintele si trendul dictat de clienti: ei nu isi doresc neaparat un dispozitiv care sa consume o cantitate mare de lemn – asa cum este in cazul celor cu distributie convectiva -, ci un semineu estetic. Cu alte cuvinte, primeaza designul, nu neaparat exploatarea unei functionalitati care sa consume mult combustibil (si sa incalzeasca toata casa).
3. Seminee pe gaz – scadere brusca!
Semineele pe gaz, cel putin in anul 2020, nu am mai prezentat interes pentru cetatenii tarii. Chiar daca in anul precedent (2019) s-a inregistrat o usoara crestere in acest segment de produse, iar in Europa trendul este ascensiv, in Romania acesta este descendent, cel putin deocamdata!
Cu toate ca in spatiul european incalzirea pe gaz este vazuta deasupra celei pe combustibil solid, iar in vest semineele pe gaz au mare trecere, in tara noastra romanul prefera lemnul si troznetul pe care acesta il produce in focarul semineului pe lemne.
4. Recuperatoarele de caldura – isi pierd popularitatea!
Tot in scadere evidenta se gaseste si gama de recuperatoare de caldura, atat cele pe aer cald, cat si cele pe apa. Se pare ca romanii aleg seminee mai compacte, mai scumpe si mai dotate, care au deja integrate pe focar recuperator de caldura, fiind mult mai eficiente decat cele standard sau de calitate inferioare pe care sa se monteze apoi un recuperator de caldura.
In plus, accentul este pus, asa cum am mentionat si mai sus, pe design si pe estetica focarului de semineu.
In anul care tocmai s-a incheiat, firma PEFOC a vandut peste 4400 de camera de ardere, a realizat aproape 6000 metri liniari de cos de fum ceramice sau din inox, 10000 de seminee decorative, 500 de dispozitive de exterior (incalzitoare pe gaz, gratare) si peste 65000 de accesorii pentru seminee, cosuri de fum si gratare.
Ne bucuram sa vedem deja in 2021 ca roadele educatiei clientilor in domeniul termic apar si observam cum clientii se orienteaza spre materiale mai de calitate, aleg meseriasi specializati, iar astfel, la randul lor, acestia se pot bucura de proiectul final ce prezinta o mai buna siguranta, functionalitate si randament mult mai crescut, adica satisfactia unei bune investitii pe termen lung!
PEFOC ramane un partener de incredere pentru clientul simplu, pentru partenerii locali si pentru meseriasii din toata tara si in 2021! Cerem si oferim seriozitate. Ne preocupa inovatia si nu ne vom opri din cautari, din inovatii si din a ne actualiza mereu portofoliul cu solutii termice de ultima ora si cu alternative sustenabile la clasicele variante de incalzire a locuintei!
Noi facem TOT, tu doar pui PE FOC!