Numeroase optiuni de gatit cu ajutorul grill-urilor profesionale Weber!
Cand vine vorba de metodele de gatit o diversitate larga de alimente, fie ele de origine animala sau vegetala, gama de gratare profesionale Weber ofera o multime de optiuni potrivite pentru orice tip de combustibil! Consulta oferta bogata de produse PE FOC care contine modele gratare Weber de calitate superioara, cu o eficienta crescuta, tehnologie avansata de gatire a alimentelor pe gratar si care sunt disponibile pentru achizitie la preturi avantajoase si cu transport garantat pe teritoriul Romaniei!
In continuare, iti punem la dispozitie cateva dintre optiunile pentru care poti opta atunci cand vrei sa ai parte de preparatele tale favorite la gratar:
GATITUL PE CARBUNE
Atunci cand gratarul este utilizat fara capac, acesta presupune cel mai adesea pierderi de caldura, iar acea savoare pe care alimentele o capata tocmai de la fumul produs dispare in aer. Cu ajutorul unui grill profesional Weber cu capac, te bucuri de preparate gatite in profunzime, avand parte de un control optim al temperaturii si cu 0 riscuri in ceea ce priveste arderea mancarii.
LA GRATAR - prepararea carnii la gratar este ideala pentru bucatile mai mici si mai subtiri de carne sau alte alimente si care nu au nevoie de un timp de gatire mai mare de 20 de minute!
incepe prin a deschide gurile de aerisire prezente pe capac si cuva;
aseaza brichetele incandescenta in mod egal pe grila de gatit;
plaseaza grila de gatit si aseaza alimentele exact deasupra carbunilor incinsi.
TIP: In cazul in care observi ca temperatura din gratar este mult prea ridicata, inchide gurile de aerisire ale capacului pentru a ajuta la reducerea acesteia.
FRIPT sau COPT - in acest caz, e nevoie ca aerul cald sa se mentina in jurul alimentelor pentru mai mult timp, astfel incat acestea sa poata fi gatite in profunzime, o tehnica ideala pentru paine, fripturi si prajituri.
gurile de aerisire ale capacului si cuvei trebuie sa fie deschise;
urmeaza asezarea brichetelor incandescente in ambele parti laterale ale grilei pentru mangal;
umple o tava de scurgere cu putina apa si plaseaz-o in mijlocul brichetelor incandescente;
aseaza la loc grila de gatit si pozitioneaza alimentele exact in partea superioara a tavii de scurgere.
TIP: Daca grill-ul este prea incins, inchide gurile de aerisire ale capacului.
50/50 - metoda de perpelit si glisat consta in perpelirea carnii exact pe suprafata carbunilor incinsi si glisarea acesteia peste tava de scurgere, astfel incat procesul de gatit sa continue pana cand carnea este complet patrunsa. Aceasta tehnica functioneaza de minune in prepararea pieptului de pui, puiului crapaudine sau carnatilor!
incepe prin a deschide gurile de aerisire ale capacului si cuvei;
plaseaza brichetele incandescente pe o parte a grilei de gatit;
umple tava de scurgere cu o cantitate mica de apa si aseaz-o pe cealalta parte a grilei de gatit;
aseaza grila incapoi la locul ei si plaseaza alimentele exact deasupra carbunilor, pentru o gatire mai rapida;
alimentele care necesita o gatire mai pe indelete se pozitioneaza deasupra tavii de scurgere.
TIP: In cazul in care grill-ul este prea incins, inchide gurile de aerisire ale capacului.
GATITUL PE GAZ
Cand vorbim de gatitului cu ajutorul unui gratar pe gaz, recomandarea noastra este ca pe tot parcursul procesului capacul sa fie inchis. Astfel, caldura circula in mod uniform iar acea savoare a alimentelor redata de fumul produs se pastreaza mult mai bine! In plus, la final vei avea parte de preparate suculente, iar timpul de gatire este considerabil redus.
PE GRATAR - ideal pentru prepararea alimentelor care nu necesita o perioada de gatire mai mare de 20 de minute.
porneste toate arzatoarele si seteaza temperatura maxima;
acorda un timp de 5-10 minute pana cand grill-ul ajunge la temperatura setata;
aseaza alimentele dorite pe grila de gatit si inchide capacul.
FRIPT SAU COPT - metoda potrivita atunci cand iti doresti sa utilizezi gratarul pe post de cuptor cu ventilator! Functioneaza de exceptie pentru prepararea fripturilor, painii si prajiturilor.
porneste toate arzatoarele si seteaza temperatura maxima;
gratarul se lasa la preincalzit pentru un timp de 5-10 minute;
inchide arzatorul/arzatoarele din mijloc si pune alimentele pe grila de gatit;
seteaza intensitatea medie pentru restul arzatoarelor, astfel incat temperatura sa scada, si inchide capacul gratarului.
50/50 - cum indica si denumirea, tehnica 50/50 face posibila gatirea alimentelor directa si indirecta in acelasi timp.
porneste toate arzatoarele si seteaza temperatura maxima de gatit;
ofera o perioada de 5-10 minute gratarului pentru a atinge temperatura setata;
inchide arzatoarele din mijloc si cele din stanga sau dreapta;
perpeleste alimentele deasupra arzatorului aprins (caldura directa), urmand ca mai apoi acestea sa fie situate in partea neaprinsa (caldura indirecta) pentru a se gati mai pe indelete.
GATITUL PE Q
Alegand un model Weber Q pentru prepararea alimentelor dorite, ai posibilitatea de a gati atat carne, legume, cat si deserturi sau paine. Metoda de gatire este putin mai diferita si consta in gatitul cu capacul pus si controlul asupra temperaturii de gatit! Intregul proces este unul facil si rapid, iar in cele ce urmeaza iti vom prezenta pe scurt pasii necesari in prajitul, friptul sau coptul alimentelor ca la carte!
LA GRATAR - ideal pentru prepararea alimentelor care nu necesita o perioada de gatire mai mare de 20 de minute.
se pornesc toate arzatoarele la temperatura maxima;
gratarul se lasa la incalzit pentru o perioada de 5 minute cu capacul jos;
se pun alimentele pe gratar si se inchide capacul.
FRIPT SAU COPT - cand vine vorba de grill-urile Weber Q1000, 1200 si 2200, procesul de functionare se aseamana cu cel al unui cuptor cu ventilator. Tehnica functioneaza de minune pentru prepararea fripturilor, painii si prajiturilor.
seteaza arzatoarele la temperatura maxima si acorda o perioada de preincalzire de 5 minute cu capacul jos;
muta arzatoarele pe temperatura redusa;
aseaza alimentele in mijocul grilei de gatit si inchide capacul gratarului.
TIP: Daca nu vrei sa risti arderea partii de jos a alimentelor, utilizeaza un scut si un raft atunci cand frigi sau coci alimente pe modelele de gratare Weber Q mai compacte.
FRIPT sau COPT (modelele Q3200) - metoda ideala atunci cand iti doresti sa utilizezi gratarul pe post de cuptor cu ventilator! Functioneaza de exceptie pentru prepararea fripturilor, painii si prajiturilor.
seteaza temperatura maxima pentru toate arzatoarele si preincalzeste gratarul pentru o perioada de 5 minute cu capacul jos;
opreste arzatorul din centru si plaseaza alimentele in mijlocul grilei de gatit, deasupra arzatorului inchis;
inchide capacul gratarului.
GATITUL PE PULSE
In video-urile de mai jos poti descoperi modul corect de pregatire a grill-ului pentru gatitul pe modelele din gama Weber Pulse:
Gatitul la caldura directa pe modelele Pulse 1000 si 2000
GATITUL PE WEBER SMOKEY MOUNTAIN (WSM)
Metoda afumarii contribuie la amplificarea gustului alimentelor pe care urmeaza sa le gatesti. Modelul de grill Weber Smokey Mountain a fost proiectat tocmai pentru afumarea diferitelor preparate si functioneaza pe baza unui proces special care consta in imbibarea bucatilor de lemn si asezarea acestora peste carbunii din gratar. Astfel, carbunii vor arde mocnit si vor crea un fum care ajuta la gatirea pe indelete a mancarii, conferindu-i o aroma specifica de afumatura.
Incepe prin a verifica daca interiorul dispozitivului de gatit si tava pentru apa sunt curate.
Aranjeaza partea inferioara a modelului Smokey Mountain cu grila pentru mangal pregatita.
In cazul utilizarii unui dispozitiv WSM de 57 cm atunci cand temperatura de afara este mai scazuta, iti recomandam sa asezi doua camine de aprindere, umplute cu brichete, pe grila pentru carbuni si sa o aprinzi cu ajutorul aprinzatoarelor speciale de foc. Daca faci gratarul intr-o zi mai calduroasa, atunci unul si jumatate va fi indeajuns.
In cazul utilizarii unui WSM de 47 cm pe temperaturi mai joase, este indicat sa folosesti un camin de aprindere si jumatate din altul, iar atunci cand temperatura de afara este mai ridicata, unul este mai mult decat suficient. De asemenea, pentru un WSM de 37 cm, o temperatura mai scazuta necesita utilizarea unui camin de aprindere, iar pe o vreme mai calduroasa, doar jumatate este indeajuns.
Asigura-te ca utilizezi manusi obisnuite sau cu un deget atunci cand muti caminele de aprindere sau la folosirea gratarului.
Atunci cand observi formarea flacarilor in partea superioara a caminului de aprindere, aseaza brichetele din camin in camera pentru mangal si imprastie carbunii in mod egal.
Plaseaza sectiunea din centru pe care se regaseste tava de apa si grilele de gatit pe sectiunea inferioara, si adauga in mod lent 4.5 litri de apa rece prin grila direct in tava pentru apa.
Verifica atent daca toate gurile de aerisire sunt deschise si acorda o anumita perioada de timp pana cand temperatura este stabila in ,,zona de afumare”, mai exact undeva la 95-120℃, inainte de asezarea alimentelor.
Plaseaza alimentele dorite in interiorul dispozitivului, utilizand mai intai grila inferioara, urmand sa asezi grila de sus si sa pui alimentele pe suprafata acesteia. Nu uita, grila superioara are mereu o temperatura cu aprox. 10℃ mai ridicata decat grila inferioara.
Deschide usa de acces si toarna cu atentie bucatile/surcelele de lemn peste carbunii incinsi (4-6 bucati/2-3 pumni de surcele). Asigura-te ca respecti cantitatea, astfel incat sa nu se produca emisii prea mari de fum care sa altereze aroma mancarii.
Aseaza capacul pe dispozitivul de gatit si verifica temperatura pe o perioada de cca. 30 minute pentru a te asigura ca ramane in ,,zona de afumare”. Gurile de aerisire superioare trebuie sa fie deschise pe toate perioada de gatire.
Urmareste temperatura la fiecare sfert de ora in prima etapa a gatirii si asigura-te ca aceasta este mentinuta la 95-120 ℃. Rolul gurilor de aerisire inferioare este de a ajuta la atingerea si mentinerea temperaturii dorite. Continua prin a deschide gurile de aerisire, astfel incat temperatura sa se ridice, si inchide-le atunci cand vrei reducerea acesteia. Datorita faptului ca gurile de aerisire sunt sensibile, iti indicam sa le utilizezi in pozitia de mijloc.
In functie de cat de rapid se evapora apa din tava, umple-o la fiecare 1,5/2 ore. Daca vrei sa mentii temperatura constanta, utilizeaza o cantitate de apa fierbinte, insa atunci cand observi ca dispozitivul este prea incins, adauga apa rece pentru a reduce temperatura. Foloseste o cantitate moderata de apa pentru a evita ca aceasta sa se verse si sa produca ridicarea cenusii de pe carbuni, care va altera gustul preparatelor.
Nu deschide prea des capacul deoarece se vor produce pierderi de caldura si fum, fapt ce afecteaza aroma mancarii si timpul de gatire. Inlatura capacul doar atunci cand umezesti sau scoti carnea gata preparata, iar intoarcerea acesteia pe gratar ar trebui realizata o singura data pe toata perioada de gatire.
TIP IMPORTANT: Evita pozitionarea dispozitivului Smokey Mountain intr-o zona in care sunt prezenti curentii de vant, astfel incat procesul de ardere sa nu fie unul prea rapid si la o temperatura mult prea ridicata.
GATITUL PE ROTISOR
Prepararea alimentelor pe rotisor presupune una dintre cele mai deosebite tehnici de gatire, in special pentru ca amplifica aroma preparatelor. Carnea sau legumele se rotesc continuu deasupra caldurii, iar umezeala rezultata le ofera textura crocanta de la exterior, in timp ce interiorul ramane fraged si suculent.
CUM UTILIZEZI ROTISORUL CU MANGAL IN MOD CORECT?
Rotisorul cu mangal functioneaza cel mai optim in cazul gratarelor cu mangal Weber de 57 cm si este utilizat astfel:
Se extrage frigarea din manson, se elimina capacul gratarului si se monteaza mansonul in bordura, urmand ca doar mai apoi sa pornesti gratarul.
Se deschid gurile de aerisire regasite pe capac si cuva si se seteaza pentru temperatura indirecta, medie, prin asezarea brichetelor incandescente pe partile laterale ale grilei pentru mangal. Se adauga o cantitate mica de apa in tava de scurgere si se pozitioneaza in centrul brichetelor incandescente.
Setarea frigarii de rotisor se face prin strapungerea carnii prin mijloc (cat mai aproape de osul central daca este cazul), asigurandu-te ca frigarea perforeaza exact mijlocul carnii, si se fixeaza cu ajutorul furcilor de retinere.
Se introduce partea ascutita a frigarii prin orificiul mansonului pana la motor, iar cealalata parte in crestatura de pe manson, tinand cont ca cea mai ingusta parte a frigarii sa fie atasata de crestatura.
Urmeaza pornirea alimentarii de la retea si a motorului rotisorului, acesta incepand miscarea de rotire odata cu alimentele prezente pe el. Se inchide capacul grill-ului si se lasa la gatit in functie de reteta folosita.
TIP: In cazul in care temperatura din gratar este mult prea ridicata, inchide lent gura de aerisire a capacului.
Iti punem la dispozitie trei metode care functioneaza la fel de eficient pentru toate modelele de gratare Weber Q:
Primul pas consta in extragerea frigarii din scut, ridicarea capacului de grill si montarea scutului in bordura. Rolul scutului este de a extinde spatiul din interiorul gratarului pentru a facilita miscarea de rotire a unui rotisor mai incarcat.
Urmeaza pornirea arzatoarelor la nivelul maxim si acordarea unei perioade de 5-10 minute de preincalzire pana la oprirea arzatorului din centru (seria Q3000 sau pana la reducerea flacarii.
Frigarea de rotisor se pregateste prin fisurarea carnii prin centrul acesteia si fixarea cu ajutorul furcilor de retinere.
Se introduce partea ascutita a frigarii prin orificiul mansonului pana la motor, iar cealalata parte in crestatura de pe manson, tinand cont ca cea mai ingusta parte a frigarii sa fie atasata de crestatura.
La final se porneste alimentarea de la retea si a motorului rotisorului, acesta incepand miscarea de rotire odata cu alimentele prezente pe el. Se inchide capacul grill-ului si se lasa la gatit in functie de reteta folosita.
UTILIZAREA ROTISORULUI CU GAZ
Valabil pentru toate modelele de gratare cu gaz care prezinta 3 arzatoare, rotisorul fiind standard la gratarele Summit:
Se pornesc arzatoarele la putere maxima si se lasa gratarul la incalzit pe parcursul a 5-10 minute cu capacul jos, inainte de a opri arzatorul din centru.
Frigarea de rotisor se pregateste prin fisurarea carnii prin centrul acesteia si fixarea cu ajutorul furcilor de retinere.
Se introduce capatul ascutit al frigarii prin orificiul mansonului pana la motor, iar capatul celalalt in crestatura de pe manson, tinand cont ca cea mai subtire parte a frigarii sa fie atasata de crestatura.
Se porneste alimentarea de la retea si a motorului rotisorului, acesta incepand miscarea de rotire odata cu alimentele prezente pe el.
La final, se inchide capacul grill-ului si se lasa la preparat conform retetei folosite.
TIP: Modelele de grill-uri Weber Summit prezinta un arzator cu infrarosu in partea interioara. La utilizare, acesta trebuie oprit dupa ce au trecut 20 de minute de gatit, restul procesului de preparare a carnii avand loc la caldura indirecta.
Asadar, gama de gratare Weber iti pune la dispozitie o diversitate larga de optiuni de gatire, indiferent ca vorbim de perpelire, coacere sau frigere, precum si alte tehnici speciale care asigura gatirea in profunzime a tuturor alimentelor! Urmand etapele prezentate mai sus, vei avea parte de preparate pline de savoare si aroma, patrunse in profunzime in interior si cu o crusta delicioasa si crocanta la exterior!