Termosemineu vs. Centrala pe lemne!

Atunci cand iti alegi o sursa de incalzire pentru locuinta ta, indiferent de tipul acesteia, trebuie sa fii foarte bine informat, sa aflii mai multe pareri si sfaturi, pentru a lua decizia cea mai buna pentru confortul termic al casei! Daca te gandesti sa alegi o sursa pe lemne si ai ca variante: termosemineul sau centrala pe lemne, atunci acest articol e pentru tine. Aceasta intrebare nu se mai intalneste atat de mult ca acum cativa ani (cand lemnul era principalul combustibil pentru semineu), dar e prezenta mai ales in privinta cabanelor de munte sau a caselor de vacanta.

 

Exista multe variante de incalzire pe piata la ora actuala. Si niciuna nu trebuie exclusa! Toate sunt bune a fi folosite in contextul pentru care au fost proiectate si concepute. La fel e si in privinta termosemineelor si a centralelor pe lemne.

 

 

Ambele functioneaza pe aceleasi principii, cu mici diferente. Ambele au capacitatea de a incalzi toata locuinta, prin incalzirea apei din calorifere sau pardosea, ambele au deci functia unei centrale termice, fiind foarte asemanatoare. De asemenea, amandoua pot fi racordate la apa menajera pentru a produce apa calda, in paralel cu solarii alte variante de captare a energiei. Insa, in urmatoarele randuri dorim sa punem in paralel cele 2 tipuri de surse, urmarind principalele avantaje si dezavantaje ale fiecaruia:

 

ASPECTUL

Pentru foarte multi, aspectul sursei de incalzire este foarte important, punand mare pret pe designul interior. Termosemineul, din acest punct de vedere castiga un mare plus, deoarece, spre deosebire de centrala pe lemne, are si o functie decorativa, pe langa functia de centrala. Pe scurt - ai si semineu, si centrala in acelasi timp. Iarna, nu exista tablou mai frumos decat a sta in fata focului unui termosemineu care creeaza o atmosfera speciala! Asta spun parerile oamenilor. Si in acelasi timp, iti incalzesti intreaga locuinta!

 

 

AMPLASAREA

Un termosemineu se poate amplasa in locuinta la vedere, practic, oriunde (in living, sufragerie, birou, dormitor sau hol), pe cand in cazul unei centrale pe lemne este necesar plasarea ei intr-o incapere cu destinatie speciala (camera tehnica). Si, de multe ori, o astfel de camera trebuie prevazuta inca din faza de proiect, altfel, fiind foarte dificila transformarea locuintei in acest sens ulterior. Din punctul de vedere al amplasarii, pentru o casa de vacanta sau o cabana, un termosemineu s-ar putea sa fie o alegere inteleapta, insa pentru o locuinta in care stai zilnic, alegerea unui dispozitiv de incalzire trebuie cantarita foarte bine inainte!

 

 

CONFORTUL

Este un aspect foarte important astazi pentru omul modern. Astfel, o centrala pe lemne, poate sa ofera o mai mare comoditate: nu se face alimentarea cu combustibil in interiorul casei, deci nu ai mizerie si deranj! In cazul unui termosemineu, pentru a te bucura de un maximum de confort, este important ca acesta sa fie amplasat langa o usa de acces spre exterior (terasa, curte), iar lemnele sa fie stivuite si depozitate in imediata apropiere. Astfel, confortul utilizarii va fi ridicat, iar efortul cu alimentarea va fi minim!

 

 

PUTEREA

Cand vine vorba de termoseminee vs. centrale pe lemne, primele sunt limitate ca putere, cele mai mari ajungand pana la 35kw (asta insemnand un maximum de 300mp, in cazul in care locuinta este bine izolata, avand pierderi mici de caldura si  o inaltime a camerelor de 2,5-2,8m), in schimb cazanele pe lemne pot ajunge, in regim casnic, pana la 100kw, iar in regim industrial peste aceasta valoare (pensiuni, hoteluri, etc).

 

 

PIERDERILE de CALDURA

Avand in vedere spatiile de amplasare ale celor 2 dispozitive termice, in cazul termosemineelor nu vor exista, practic, pierderi de caldura, deoarece toata caldura care se elibereaza prin intermediul grilelor de aerisire sau prin sticla ramane in locuinta, respectiv in camera in care este amplasat termosemineul si in incaperile adiacente acesteia. In schimb, in cazul centralelor pe lemne, surplusul de caldura este pierdut, intrucat ramane in camera tehnica, neputand fi fructificat pentru incalzirea casei. Asadar, chiar daca centralele au un transfer mult mai bun in apa si pierderi mai mici in incaperea in care sunt pozitionate, la termosemineu “pierderea” este in locuinta, deci in beneficiul proprietarului!

 

 

PRETUL

In ce priveste costul de instalare si punere in functiune, atat la termoseminee pe lemne, cat si la centrale pe lemne, pretul nu difera. Aceasta pentru ca ambele au nevoie practic de aceleasi elemente si piese de instalatie. Insa, diferenta de costuri apare in cazul termosemineului cand vine vorba de imbracarea si finisarea acestuia. Dar, atentie, avand in vedere faptul ca in cazul unei centrale, costul proiectarii si construirii unei camere tehnice nu este unul neglijabil (implicand bani, configuratie, spatiu special alocat din totalul locuintei), observam ca pretul se echilibreaza intre cele 2 variante. In plus, daca ai in plan montajul unui semineu clasic (pentru design), pe langa centrala pe lemne, atunci costurile se dubleaza, cel putin! Trebuie sa tinem minte ce am subliniat mai sus: pentru ca un termosemineu are atat functie de semineu (estetica), cat si functie de centrala, ii confera un avantaj practic enorm, economisind bani si spatiu!

 

 

ALIMENTAREA

La un termosemineu, alimentarea se face mai des decat la o centrala pe lemne, incinta nefiind la fel de voluminoasa, iar lemnele trebuie, de asemenea, sa fie taiate la dimensiuni mai mici. Din perspectiva noastra, acest aspect ar reprezenta un dezavantaj mai mare pentru un termosemineu. Dar, pentru a te bucura de un confort apropiat cazanului pe lemne si a folosi termosemineul ca sursa principala de incalzire a locuintei, situatia e putin mai dificila. Pentru a te bucura de a te bucura de avantajul comoditatii si al autonomiei mari si in cazul unui termosemineu, este necesara echiparea acestuia cu un puffer de acumulare, care functioneaza asemeni unei baterii, acumuland energie in timpul zilei, pe care o ofera sub forma de caldura caldura si pe timpul noptii, fara a fi necesara realimentarea cu lemne. De asemenea, o alta varianta ar fi instalarea termosemineului in paralel cu o alta sursa automatizata de incalzire (gaz, electric, peleti, etc.), care sa porneasca atunci cand nu este cineva disponibil sa alimenteze termosemineul. In plus, o alternativa de termosemineu automatizat ar fi cel pe peleti, care are o autonomie de pana la 20 h, chiar mai mare decat o centrala pe lemne! Dar un termosemineu pe peleti vine cu avantajele si dezavantajele sale, despre care vom scrie intr-un articol viitor!

 

 

TIMPUL de PORNIRE

In cazul unui termosemineu pe lemne, acesta va radia pe sticla caldura imediat dupa aprinderea focului in incinta, iar incaparea in care acesta este amplasat se va incazli rapid, in comparatie cu centrala pe lemne, unde intervalul de timp este mult mai mare, deoarece trebuie ca circuitul acestuia sa se produca integral. Astfel, un termosemineu poate fi o sursa de caldura ideala pentru proprietarii de case de vacanta sau de cabane, unde se locuieste neregulat, in anumite perioade scurte de timp, fiind nevoie de incalzire rapida!

 

 

COMBUSTIBILUL FOLOSIT

In privinta ambelor surse de caldura, nu exista diferenta la combustibilul folosit. Ambele trebuie alimentate cu lemn uscat (umiditate sub 20%), de esenta tare, sub forma de bustean. Asa ca trebuie sa folosesti cele mai bune lemne pentru foc! In cazul in care aceasta regula nu se rescpecta, randamentul nu va fi pe masura, iar in timp pot aparea probleme de functionalitate sau componente care vor necesita schimbarea/ inlocuirea. Abatarea de la regula, de obicei, consta in: folosirea de rasinoase, deseuri lemnoase, rumegusuri, bucati de pal melaminat si orice altceva decat lemn uscat, de esenta tare!

 

 

In concluzie, daca iti doresti o sursa de incalzire pe lemne, trebuie sa ai in vedere toate variantele, fara a exclude vreuna, dar sa o alegi pe cea mai potrivita pentru nevoile, gusturile si necesarul termic! Parerile celorlalti chiar conteaza si te pot ajuta!

 

In speranta ca am reusit sa va expunem cateva puncte comparative intre un termosemineu si o centrala pe lemne, va mai amintim doar ca si acestea sunt de diferite nivele de calitate, au diferite valori de eficienta, randament si durabilitate, neexistand diferente foarte mari datorita tehnologiei care a avansat foarte mult in ultimii ani.

 

Pentru mai multe detalii, sfaturi, consultanta in domeniul termic sau daca nu stiti ce sa alegeti pentru incalzirea locuintei dvs., va stam la dispozitie si puteti sa ne contactati prin formularul de mai jos:

 

 

 

 

widget