Pe Foc

Incalzeste toata casa cu un termosemineu pe lemne italian automatizat, de putere mare 35kW!

Cand cineva isi construieste o casa noua sau se muta la o noua locuinta, una din cele mai des intalnite intrebari care se ridica este: ce solutie aleg pentru ca sa incalzesc toata casa? Variantele sunt tot mai multe, de la banala centrala pe gaz, la semineul pe lemne, pe peleti si pana la termosemineul pe lemne tip centrala. Problema este legata de informare si de buna intelegere a avantajelor si a dezavantajelor sistemelor de incalzire.

Astazi, mai mult ca oricand, oamenii opteaza pentru termoseminee tip centrala pentru a-si incalzi toata casa, ca alternativa la solutiile clasice, dar si ca o solutie importanta pentru incalzirea prin calorifere, prin pardosea sau alte sisteme. In acest articol dorim sa iti prezentam termosemineele producatorului italian CLAM Energy System, care se regasesc si in clipul de mai jos:

Ce sunt termosemineele ENERGY?

Asadar, asa cum ai putut observa in clipul de mai sus, este vorba de gama de termoseminee tip centrala ENERGY, mai exact de doua puteri termochimice: modelul Energy 75 de 29,8 kW si modelul Energy 85 de 34,4 kW. Acestea sunt echipamente din clasa energetica A+ , deci vorbim despre dispozitive smart! De ce sunt inteligente aceste dispozitive? Pentru ca de serie pe aceste echipamente este integrata o placa electronica, conectata la un controller glass cu touchscreen. Acest gadget ne permite noua controlul asupra aerului necesar combustiei, controlul pompelor de circulatie, controlul temperaturii agentului termic din termosemineu, controlul temperaturii ambientale, controlul unei eventuale centrale pe gaz prezenta pe instalatia hidraulica a casei. De asemenea, putem controla puffer-ul sau boilerul, instalatia in pardoseala, vana cu 3 cai sau alte componente.

 

 

 

De ce sunt deosebite termosemineele italiene CLAM Energy?

Performanta acestor echipamente, daca ne rezumam la raportul dintre puterea termochimica si randamentul acestora, fac aceste echipamente sa fie unice pe piata. Pe scurt, deoarece vorbim de randament foarte, foarte mare, pe care un astfel de dispozitiv il atinge in timpul functionarii, momentan la acest raport putere-randament nu exista competitori pe piata!

Astfel, gama acestor seminee este unica pe piata, fiind singurele echipamente tip centrala de 35 kW la care cenusarul poate fi golit in timpul functionarii, deci acesta se poate scoate in timpul functionarii, astfel incat sa optimizam faza de combustie in cazul in care folosim dispozitivul mai multe ore continuu!

 

 

 

Detalii tehnice importante!

Termosemineele italiene ENERGY sunt niste echipamente care au la bordul lor totul de serie. Astfel, in partea superioara a echipamentului complet echipat si automatizat de mare putere, avem grupul de siguranta certificat TUV, alcatuit din: un aerisitor automat, un manometru si o supapa de descarcare termica de 2,5 bari. Langa acest grup de siguranta avem supapa de descarcare termica cu bulbul sau, care are rolul de a interveni in cazul in care temperatura din focar creste, avand si rolul de a raci echipamentul. Deci, in momentul in care aceasta declanseaza si purjeaza apa intr-un sifon, in acelasi moment, langa grupul de descaecare termica, avem intrarea apei reci, care nu face altceva decat sa raceasca serpentina de siguranta a echipamentului. Tot in partea de sus avem si sonda ce ne citeste temperatura agentului termic din focar, sonda care este conectata la placa electronica si la controller-ul cu touchscreen.

 

 

In partea inferioara a echipamentului de putere mare ENERGY avem pompa de circulatie - vorbim despre o pompa wilo de putere 3,5 mc/ora, cu o prevalenta de 7,5 m inaltime -, o clapeta electronica, care ne controleaza noua aerul necesar combustiei si avem vasul de expansiune inchis, de 8 litri. Este important a se cunoaste ca vasul de expansiune inchis are rolul de a prelua doar dilatatia din corpul semineului! Deci nu are nimic de a face cu restul agentului termic din instalatie.

Langa aceste componente, avem priza de aer pentru combustie, tot de serie. Impreuna cu echipamentul, primim si un tub flexibil din aluminiu cu diametrul de fi100, in care sa putem racorda priza de aer cu exteriorul. Terminalul acestui tub de aluminiu, care este tot de serie, prezinta un grilaj de plastic, astfel incat tubulatura pe care intra aerul sa fie mereu protejata!

 

Performanta calorica a termosemineelor

Trebuie mentionat ca, pentru obtinerea randamentelor foarte mari amintite mai sus, echipamentul complet echipat si automatizat este dotat cu doua tipuri de schimbatoare de caldura.

Este vorba de un schimbator de caldura cu pachet dublu foarte mare, situat in partea superioara a acestuia, in interiorul camerei de combustie, fiind un schimbator apa-aer. Acesta, impreuna cu ajutorul a doua supape bypass situate in aceste zone ale termosemineului, obliga fumul sa parcurga un dublu “S” inainte de a iesi pe cos de fum, astfel incat sa recuperam toata caldura posibila din camera de combustie.

Al doilea schimbator de caldura este de tipul aer-fum. Cu acesta nu facem altceva decat sa preincalzim aerul necesar combustiei, atat aerul primar, cat si cel secundar, optimizand astfel sistemul de ardere si reducand noxele. Asadar, pe langa faptul ca termosemineele tip centrala CLAM de mare putere sunt foarte sigure si au un randament ridicat, acestea sunt si foarte economice!

 

 

Termoseminee practice si ECO!

Modelele de termoseminee pe lemne ENERGY sunt echipamente complete care respecta deja normativele Eco-Design 2022, fiind deci echipamente green!

In plus, situatia necesitatii mentenantei nu este lasata la voia intamplarii! Astfel, o data ce echipamentul a fost placat si finisat, integrat in designul interior al locuintei, accesul la toata componentistica din partea de jos se va face din interiorul camerei de combustie. Bazamentul din fonta trebuie inlaturat, iar sub el vom gasi un carter din otel. Acesta vine si el inlaturat, pentru a avea acces la mentenanta componentisticii din partea inferioara, care este hidraulica.

Asadar, aceste echipamente au fost concepute cu totul de serie, foarte practice si intuitive, iar recomandarile noastre cu privire la folosire si la garantia termosemineului, le gasiti atasate la echipament!

 

 

Recomandari de siguranta

Marea noastra recomandare este ca, inainte de primul foc, adica de punerea in functiune a echipamentului automatizat, instalatia trebuie sa fie deja in presiune (intre 0,8 bari si 1,2 bari, la rece), astfel incat siguranta sa fie garantata!

Nu poate fi facut primul foc in interiorul focarului, daca nu este pusa presiune mai intai in echipament!

Acestea sunt cateva recomandari pe care le gasiti deja pe foaia de garantie. Va rugam sa le urmati cu atentie, astfel incat siguranta dvs. si cea a echipamentului sa ramana in prim plan!

 

 

Asadar, termosemineele pe lemne CLAM Energy sunt echipamente automatizate, complet echipate, cu sistem hidraulic, gata de a fi racordate la instalatia de incalzire a casei prin calorifere, pardosea, la care se poate adauga un boiler sau un puffer in asa fel incat sa poti incalzi toata casa fara probleme si cu un confort maxim!