Cum sa pregatesti un steak Angus perfect la gratar? Reteta in 5 pasi!

Pentru a te bucura de un steak perfect gatit, in acest articol dorim sa iti spunem toate “secretele” pentru a savura una dintre cele mai bune steak-uri gatite la gratar.

In primul rand, pentru a obtine o friptura perfecta, trebuie sa alegi cea mai buna carne de vita, adica o bucata de steak Angus de calitate, tinand conti de urmatoarele lucruri: fragezime, marmorare, maturare - toate acestea contribuie la aroma si savoarea pe care ti le ofera o astfel de bucata de carne steak. Apoi trebuie sa ai o reteta buna, in pasi simpli si rapizi!

 

 

Alege cele mai bune piese pentru steak, precum: vrabioara, antricotul, t-bone, muschiulet file, chiulota sau burger - sunt cu fibra frageda si intens marmorate. Cu oricare dintre aceste piese vei obtine cea mai buna friptura la gratar!

Un alt factor foarte important care influenteaza considerabil fragezimea si aroma carnii este modul si timpul de gatire. Acestea trebuie gatite pana la gradul de frigere rare, medium rare sau medium.

 

 

In plus, inainte de a te apuca sa prepari cea mai buna carne la gratar, aceasta trebuie tamponata cu un prosop de hartie pentru a inlatura excesul de umezeala. Carnea trebuie scoasa cu cel putin 30-60 de minute inainte de a fi gatita, pentru a ajunge la temperatura camerei, pentru ca in acest fel carnea se va gati uniform, bucurandu-te in totalitate de gustul carnii de vita Angus. 

 

 

Si tipul de lemn folosit influenteaza si el intr-o oarecare masura aroma carnii, de aceea lemnul de cires sau frasin este alegerea ideala pentru o carne rosie, oferind o aroma cu totul rafinata si unica. Poti folosi si carbuni, dar nu uita sa “arunci” si cateva lemne de cires sau frasin, si vei simti diferenta!

 

 

In continuare iti vom prezenta 5 pasi pentru obtinerea unui steak Angus perfect:

 

1. Gratarul trebuie sa fie bine incins, si rumeniti carnea de vita pentru a obtine aroma.
 

2. Carnea este intoarsa cu grija cu ajutorul unui cleste, si nu se intepa niciodata carnea, deoarece in final vei obtine o carne uscata si tare. Pentru a obtine o crusta perfecta (maro inchis) ca in reteta perfecta, carnea trebuie lasata 4-5 minute pe fiecare parte.
 

3. Pentru a te bucura de suculenta carnii, steak-ul se intoarce de pe o parte pe alta o singura data (daca carnea este taiata subtire). Daca vrei sa frigi o carnea care are o grosime de peste 3cm, atunci trebuie intoarsa mai des, pentru a mentine un echilibru intre cantitatea de caldura primita pe parti. Si nu uita, intodeauna alege o carne cu un aspect marmorat cat mai bun, pentru grasimea ii va oferi steak-ul textura suclenta si un gust cu totul special - pentru ca asta face grasimea intramusculara, ofera aroma si gust minunat, dar si un aspect apetisant, caruia nu ai cum sa ii rezisti!
 

4. Folositi un termometru instant special pentru steak-uri pentru a evalua gradul de frigere.
 

5. Dupa ce a fost luata carnea de pe gratar gradina, se condimenteaza si este lasata sa se odihneasca pe farfurie pentru 5 minute, dupa care fie o poti servi direct, fie o mai poti pune din nou pe gratar pentru definitivarea crustei. Pentru servire steak-ul se feliaza contra fibrei.

 

 

Carnea steak este cu totul speciala, marii bucatari declara ca nimic nu se compara cu tipul acestei carni Angus, dar si aspectul ei memorabil ce te invita oricand sa o degusti si sa iti doresti sa o mananci din nou si din nou. 

 

Cel mai bun mod de a manca carnea de vita steak este de a o asocia cu garnituri usoare, precum salata sau legume la gratar. Si pentru a simti toate gusturile si a sublinia cat mai profund savoarea carnii dupa reteta, te poti bucura de steak alaturi de un pahar rosu de vin, intens, cu note de flori, fructe si mirodenii (nuc, cires, zmeura, lemn dulce, scortisoara, vanilie, nucsoara).

 

 

Iata, si 5 dintre cele mai bune piese pentru steak:

- Muschilet file: este renumit pentru textura fina, fragezime si aroma usoara.

- Antricot: o friptura bine marmorata, delicioasa cu o aroma consistenta si suculenta.

- Vrabioara: o taietura clasica de muschi slaba, frageda si plina de aroma.

- T-bone: este format din 2 tipuri de carne, o parte este muschilet, iar pe cealalta  parte este osul in forma de T (adica antricotul).

- Burger: o combinatie savuroasa si suculenta, si acea senzatie de simti ca se topeste in gura.

 

Pentru noi, cea mai buna carne de vita premium ANGUS pentru a fi gatita la gratar o gasim la furnizorul nostru partener Karpaten Premium Angus din judetul Sibiu! Ca sa ai rezultatul dorit trebuie sa ai materie prima de cea mai buna calitate - asa ca noi recomandam sa te gandesti la toate detaliile inainte de a aprinde focul pe gratar!

 

widget