Situatia precara din ultima perioada de timp, atat pe plan politic, cat si pe plan economic, resimtita in special in scumpirea fara precedent a preturilor, a pus in dificultate si gestionarea crizei de energie electrica (curent) si gaz. Din acest motiv, am decis sa clarificam o chestiune discutata din ce in ce mai mult si anume incalzirea cu lemne - acasa, la cabane sau la casa de vacanta. Astfel, vom aborda in cele ce urmeaza atat principiul de functionare al sistemelor termice care folosesc combustibil lemnos, cat si avantajele solutiilor de incalzire ieftina a locuintelor cu ajutorul lemnelor, oferind statistici reale si informatii despre sisteme termice pe care te poti baza!
Datorita eficientei si randamentului crecut in generarea de caldura, semineul sau soba pe lemne poate asigura in mod facil confortul termic in orice tip de locuinta (case, cabane, vile), in plus fata de o ambianta calduroasa si primitoare, venind si cu promisiunea unor costuri mai reduse decat in cazul utilizarii dispozitivelor pe gaz sau pe energie electrica. Un lucru esential ce trebuie amintit este ca, utilizand un sistem termic inovativ ce incorporeaza tehnologie avansata si dovedeste un randament crescut, costurile de incalzire scad cu pana la 40%.
Astfel, nu doar ca vei beneficia de siguranta si o functionalitate performanta, ci intreaga situatie financiara va deveni mult mai usor de gestionat, in special in anotimpurile reci ale anului! Mai mult, achizitionand un dispozitiv termic profesional care foloseste combustibil lemnos (focar semineu, soba pe lemne, centrala termica etc), intregul proces de la montaj si pana la mentenanta, este unul mai facil, cu mai putine reziduuri si care confera o siguranta maxima - atat integritatii caminului, cat si familiei tale.
Lemnul, cea mai ecologica modalitate de asigurare a necesarului termic
Lemnul reprezinta cel mai ecologic tip de combustibil folosit in generarea de caldura, insa, din pacate, aceasta metoda nu este promovata ca avand beneficii majore atat din punct de vedere a eficientei, cat si in ce priveste mediul inconjurator. Incalzirea cu lemne reprezinta un element cheie atat in strategiile de energie regenerabila, cu scopul de a minimaliza impactul asupra mediului, cat si in misiunea statelor de a-si atinge scopurile. Iar scumpirea energiei electrica (curent) face ca aceasta alternativa pentru sistemul de incalzire de acasa sau de la cabane sa fie adusa in prim plan, ca una dintre solutiile fiabile pe termen lung!
Prin urmare, folosirea de resurse provenite din natura pentru alimentarea diferitelor surse termice reprezinta cea mai benefica metoda de incalzire a locuintelor, oferind in acelasi timp un aspect veritabil si impresionant al focului, atat vizual cat si in ce priveste sunetul specific lemnelor troznind pe fundal.
Totodata, nu este necunoscut faptul ca se considera ca lemnul ars ar putea determina poluarea mediului inconjurator, insa nu lemnul ars este cel care provoaca poluarea, ci sursele de caldura necorespunzatoare si combustibilii fosili!
Ce reprezinta combustibilii fosili?
Combustibilii fosili reprezinta hidrocarburi, carbune, petrol sau gaze naturale, ce au luat nastere din ramasitele fosilizate ale plantelor si animalelor moarte, ci nu din lemn. Mai exact, lemnul semnifica un combustibil neutru si prin urmare acesta nu elimina o cantitate mai mare de dioxid de carbon (CO2) decat este deja regasita in ciclul de carbon. Cei care produc mai mult dioxid de carbon sunt combustibilii fosili, care in urma procesului de ardere determina o cantitate curenta mai ridicata din ciclul de carbon, acesta fiind condensat in interior timp de milioane de ani si dispersat in atmosfera cu ajutorul procesului de ardere.
Prin urmare, informatiile mediatizate cum ca lemnul ar reprezenta o sursa de poluare nu sunt deloc veridice, ci exista alte cauze principale care joaca un rol real in eliminarea unei cantitati mari de CO2 in aer. Asadar, asigurarea necesarului termic cu ajutorul combustibilului lemnos reprezinta o metoda sustenabila si sigura, si care prezinta o multime de alte avantaje si beneficii!
Avantajele incalzirii cu lemne:
- Renuntarea la combustibilii fosili
S-a observat o tendinta tot mai mare a oamenilor in ultimul timp de a adopta metoda incalzirii cu lemne pentru a reununta complet la combustibilii fosili. Un motiv care sta la baza acestei treceri este dat tocmai de preturile aflate in continua crestere, dar si de criza de energie resimtita recent, dispozitivele pe baza de combustibil lemnos devenind astfel tot mai fiabile si avantajoase, nu doar din punct de vedere al tehnologiei performante pe care o folosesc, ci si datorita varietatii largi de modele si design-uri regasite pe piata. Astfel, ai posibilitatea de a opta pentru dimensiunile si interfata potrivita, care se va incadra in mod placut in decorul interior al incaperii de amplasare!
- Reducerea considerabila a costurilor
Datorita progresului tehnologic care a avut loc in ultimii ani in domeniul termic, atat semineele, cat si sobe pe lemne au fost proiectate astfel incat sa dovedeasca o eficienta mai ridicata si o performanta energetica. Prin urmare, acestea au devenit sisteme economice, contribuind la scaderea costurilor la energie, dovedind in acelasi timp o functionalitate crescuta si asigurand cu usurinta o atmosfera termica si o ambianta placuta in orice tip de locuinta!
- Semineele si sobele pe lemne prezinta utilizari multiple
Pe langa faptul ca genereaza in mod eficient caldura in toata locuinta, poti beneficia si de alte avantaje ale unui semineu cum ar fi utilizarea acestuia pentru a gati. Intr-adevar, exista anumite modele de seminee care functioneaza cu succes si pe post de cuptor, oferindu-ti astfel oportunitatea de a te bucura de o atmosfera calduroasa si, in acelasi timp, de a gati preparate delicioase intr-un mod mai economic!
Totodata, semineele pot deveni cu usurinta si solutii sau elemente veritabile de design interior, ce vor spori latura estetica a livingului sau oricarei alte incaperi din locuinta ta datorita diverselor modele si culori in care acestea pot fi achizitionate.
- Sporesc valoarea locuintei
In plus fata de componenta practica, orice semineu contribuie si la cresterea valorii financiare a unei locuintei. Conform unor studii realizate de specialisti in domeniul imobiliarelor, o multime de persoane care doresc achizitionarea unui nou camin, sunt pregatite sa ofere cu pana la 5.000 de euro in plus pentru o proprietate care dispune si de un semineu pe lemne ce ofera un sentiment de autenticitate si un aspect inedit. Mai mult, un cos de fum profesional care dispunde de o garantie de 25-30 ani, reprezinta inca un plus atunci cand vine vorba de vanzarea sau revanzarea unui imobil!
- Mirosul de neegalat al lemnelor
Mireasma si aroma emanata in urma arderii lemnelor din semineu amplifica intreaga ambianta interioara, oferindu-ti un sentiment de acasa sau de cabana primitoare si aducand inapoi vremurile de odinioara, petrecute alaturi de cei dragi la gura sobei. Mirosul este de asemenea diferit in functie de tipul lemnului folosit, cum ar fi cel de cires care imprastie o aroma usor fructata, sau cel de stejar ce emana un miros mai intens si mai bogat.
Totodata, nimic nu se pierde din intregul proces de ardere, cenusa obtinuta in urma acestuia reprezentand un ingrasamant foarte benefic datorita continutului ridicat de minerale, indepartand totodata orice tip de daunator si contribuind la un aspect mai frumos al florilor si copacilor!
Asadar, asigurarea necesarului termic la casa sau cabane cu ajutorul dispozitivelor pe lemne cum ar fi semineele sau sobele pe lemne reprezinta o modalitate economica, fiabila dar si sustenabila! Multumita tehnologiei performante pe care o incorporeaza majoritatea solutiilor sistemelor termice prezente pe piata, acestea ofera siguranta si o eficienta crescuta, dar si un design versatil ce poate completa in mod armonios si cu stil orice tip de design interior!