Solutii optime de intretinere a cosului tau de fum ce inlesnesc curatarea gudronului

Cele mai multe probleme de functionare corecta a unui semineu provin din lipsa curatarii sau slaba intretinere a cosului de fum. Acest lucru poate scadea masiv eficienta procesului de ardere din semineu prin depunerea de gudron sau funingine, dar poate pune in pericol sanatatea sau chiar siguranta locuintei si a familiei. Asa ca pentru soba, semineul sau centrala pe lemne (fara gazeificare) ai nevoie de un horn curat! Foloseste aceasta solutie simpla si eficienta de intretinere periodica a cosului tau, sub forma de pliculete, pastile, buturuga sau praf!

 

 

Gudronul si funinginea acumulate pe peretii cosului de fum sunt deosebit de periculoase, iar prezenta acestora pe canalul de evacuare in timpul arderii combustibilului poate provoca: blocarea cosului de fum, autoaprinderea sau chiar un incediu, reducerea eficientei termice pentru semineu, etc.

 

Intretinerea cosului de fum este astfel vitala si trebuie efectuata periodic. Metodele sunt multiple, dar le prezentam mai jos pe cele mai eficiente. Cu toate acestea, aceste interventii nu scutesc proprietarul hornului de inspectia si curatarea periodica (anuala sau sezoniera) a cosului de fum de catre un specialist autorizat si certificat in domeniu (cosar profesionist).

 

Daca nu doresti sa mai folosesti metodele babesti sau traditionale de curatare a cosului de fum (cu naftalina, cu sare, cu coji de cartofi, s.a.m.d.), te sfatuim sa alegi metode de intretinere profesioniste si certificate de producatori in domeniul termic, cum sunt: solutiile anti-gudron, pudra, peleti, buturuga sau pliculete curatare soba, seminee pe lemne sau centrale pe peleti sau orice alte surse racordate la horn.

 

1.Pudra concentrata pentru intretinerea cosului de fum:

 

Acest compus chimic concentrat (sub forma de praf/pudra) de curatare ajuta la procesul de descompunere a depunerilor de gudron, funingine si alte depuneri minore de pe cosul de fum sau din interiorul camerelor de ardere. In timpul utilizarii acestui produs cat si dupa utilizare, o parte din aceste depuneri se vor desprinde si vor cadea urmand a fi inlaturate de utilizator, iar o alta parte din depuneri se vor descompune si vor fi evacuate impreuna cu fumul.

 

 

Beneficii:

-ajuta la indepartarea funinginii si a gudronului depus pe cosul de fum, usor si sigur!

-este potrivit pentru tipurile de hornuri.

-un produs care de peste 20 de ani aduce satisfactie clientilor.

-este foarte eficient, fiind certificat la un institut de certificare UE independent

 

 

Cum se foloseste?

Se adauga 1 lingura (daca sursa de caldura are o putere de pana la 18-20 kW) sau 2 linguri (daca sursa depaseste puterea calorica de 20 kw) in interiorul camerei de ardere inainte de aprindere. Pentru primele dati este recomandat sa adaugati praf la fiecare aprindere. Dupa 10 utilizari este recomandat sa folositi substanta doar la fiecare 4 sau 5 aprinderi.

 

 

2.Pliculete concentrate pentru intretinerea hornurilor:

 

Concentratul de praf de curatare sub forma de pliculete inlesneste procesul de descompunere a depunerilor de gudron si funingine de pe cosul de fum sau din interiorul camerelor de ardere. Foloseste aceste pliculete curatare soba cat mai des pentru o intretinere optima a dispozitivului tau termic.

 

 

Pachetele vin in pliculete ambalate individual, sub gramaje diferite, in functie de puterea in KW a sursei termice pentru care se folosesc acestea, astfel:

-pliculete de 5 gr pentru surse intre 2-6 KW

-pliculete de 18 gr pentru surse intre 7-14 KW

-pliculete de 50 gr pentru surse intre 18-20 KW

 

Utilizare:

- Seminee pe lemne, cu focar inchis sau focar deschis, termoseminee (seminee tip centrala), dispozitive pe peleti

- Sobe pe lemne

- Centrale pe lemne simple sau cu gazeificare (fara condensare)

- Gratare sau cuptoare de gradina (simple sau ceramice), incastrate sau construite.

 

 

3.Peleti concentrati pentru intretinerea surselor termice

Peletii sub forma de granule concentrate (compuse din rasina speciala pentru curatire amestecata cu bucati de lemn prin presare) sunt folositi pentru intretinerea si curatarea surselor termice, ajutand la imbunatatirea eficientei termice si la reducerea consumului de combustibil.

 

Cu ajutorul peletilor de curatare se poate intretine curatenia semineelor, a sobelor pe lemne, a termosemineelor pe peleti a urmatoarelor componente: 

  • -Arzator
  • -Schimbator de caldura
  • -Cos de fum si burlane de legatura
  • -Sticla

La multe dintre ele accesul se face doar prin demontarea dispozitivului, dar acesti peleti concentrati pot ajunge in locuri greu accesibile , nemaifiind necesare desfacerea echipamentului.

 

 

UTILIZARE:

Granulele trebuie turnate in rezervorul de peleti al dispozitivului termic. Atunci cand sunt folosite in mod frecvent, granulele asigura o curatire constanta a camerei de ardere si a traseului de fum, acestia avand in compozitie cristale speciale, care in timpul arderii emana material activ care ajuta la descompunerea depunerilor de funingine de pe componentele interioare si de pe canalul de evacuare al hornului.

 

-Pentru surse de incalzire pe peleti cu putere de pana la 10 KW – se toarna 250g de granule de curatat in rezervorul de peleti. Apoi se repeta procedura dupa fiecare 200kg de combustibil consumat.

 

-Pentru surse de incalzire pe peleti cu putere de 10 KW pana la 20 KW - se toarna 250g de granule de curatat in rezervorul de peleti. Apoi se repeta procedura dupa fiecare 100kg de combustibil consumat.

 

 

AVANTAJE:

  • -Extinde durata de viata a dispozitivului de incalzire
  • -Imbunatateste eficienta sursei de incalzire
  • -Mareste randamentul si capacitatea termica
  • -Reduce vizibil consumul de combustibil
  • -Mareste siguranta sursei de caldura

 

 

 

4.Buturuga de intretinere a cosului de fum

Se foloseste ca intretinere a cosului de fum impotriva depunerilor de catran (gudron) si funingine de pe interiorul hornului, pe care focul le creeaza in timp in urma arderii combustibilului. Acestea trebuie eliminate periodic, pentru ca obstructioneaza hornul, diminueaza tirajul si poate intoarce fumul in incapere. De asemenea, catranul (gudronul) este o substanta inflamabila, care creste riscul de autoaprindere a cosului de fum si implicit a unui incendiu al locuintei.

 

UTILIZARE:

- Utilizarea acestui produs la un interval de 30 de zile in timpul sezonului elimina reziduurile de catran (gudron), amelioreaza tirajul, reducand in acelasi timp, pericolul de incendii.

 

1. Scoate buturuga din ambalajul de carton, dar nu si din ambalajul de hartie in care este invelita buturuga. Asaza buturuga in camera de ardere a sursei de incalzire. Aprinde ambalajul de hartie la ambele capete ale busteanului si lasati-l sa arda in intregime pentru a favoriza reactia chimica cu depunerile.

 

2. In timpul arderii, substantele active sunt eliminate in combinatie cu temperatura inalta, substantele de curatat se lipesc pe suprafetele murdare ale cosului de fum si a traseului de fum si faciliteaza desprinderea depunerilor.

 

3. In zilele ce vor urma, depunerile de gudron vor cadea in focar, iar cele ramase pe peretii hornului se vor usca, pierzandu-si puterea inflamabila. Fumul produs prin aceasta ardere lenta favorizeaza desprinderile reziduurilor de catran de pe horn urmand a fi eliminate manual prin usa de vizitare a fiecarui cos de fum. Procesul dureaza cateva zile, fara riscurid e autoaprindere a depunerilor de pe cosul de fum.

 

4. Procesul se poate repeta la un interval de 30 de zile sau in functie de cat de utilizata este sursa de incalzire.

 

ATENTIE! Folosirea regulata a metodelor sugerate mai sus este doar pentru intretinerea periodica a cosului de fum si a surselor termice racordate la acesta, dar aceasta nu exclude curatarea profesionista a hornului executata de un cosar profesionist si autorizat in domeniu!

 

PEFOC - De orice ai avea nevoie, noi avem solutia potrivita pentru tine!

 

 

widget