Cand vine vorba de a incalzi intreaga locuinta, unii oameni aleg simplitatea si confortul mergand pe o centrala termica obisnuita, fie ca locuiesc la casa, fie la bloc, in timp ce altii aleg sa isi incalzeasca mai multe camere sau chiar intreaga locuinta cu ajutorul unui semineu, termosemineu sau soba tip centrala ori prin distributia aerului cald cu tubulatura izolata.
Pentru a intelege mai bine cum ne putem incalzi toata casa de la o singura sursa de caldura, trebuie sa ne fie explicate cele 2 posibilitati de incazlire. Astfel, sistemele de incalzire a intregii locuinte se impart in 2 tipuri mari si late:
1. Sistem de incalzire cu ajutorul semineelor tip centrala (termoseminee)- pe APA
2. Sistem de distributie a aerului cald prin tubulatura - cu AER CALD
Pe aceste doua variante majore vom discuta, le vom explica, observand ce variante ne ofera ambele si pentru cine sunt ideale a fi folosite:
1. Sistemul de incalzire prin intermediul apei, cu ajutorul unui termosemineu (semineu de tip centrala) este preferat de multi dintre clientii de pe piata termica. Practic, principiul e simplu: cu ajutorul unui termosemineu se incalzeste toata casa sau mai multe camere prin calorifere sau pardosea.
Exista 2 tipuri de dispozitive prin care se poate realiza incalzirea locuintei cu apa:
A) termoseminee clasice, care se incastreaza
B) termoseminee de tip soba (de sine statatoare)
A) Termosemineul clasic, care presupune incastrarea/construirea lui, functioneaza ca o centrala pe lemne, fiind ajutat de aportul unui boiler sau al unui puffer in procesul de incalzire a apei din calorifere si/sau pardosea.
Focarul de termosemineu ilustrat in 3 ipostaze: camera de ardere, constructie la gata si in timpul functionarii!
Un mare avantaj al acestui tip de termosemineu este ca nu mai are nevoie de o zona tehnica in care sa fie amplasat, oferind posibilitatea de a fi plasat in living sau sufragerie, avand astfel estetica flacarii in casa, iar pierderile calorice sunt tot in casa Astfel, nu vor exista, practic, pierderi de caldura, deoarece toata caldura care se elibereaza prin intermediul grilelor de aerisire sau prin sticla ramane in locuinta, respectiv in camera in care este amplasat termosemineul si in incaperile adiacente acesteia. In schimb, in cazul centralelor pe lemne, surplusul de caldura este pierdut, intrucat ramane in camera tehnica, neputand fi fructificat pentru incalzire toata casa.
Exista variante simple de termoseminee incastrabile, foarte robuste, cu usa din fonta sau exista termoseminee captusite cu samota interioara, fapt ce determina o ardere mai completa si o sticla mai curata, cu depuneri sau funingine mai scazute. Acestea se gasesc in zeci de modele, pe foarte multe dimensiuni, potrivite pentru stiluri diverse de locuinte. La finalul constructiei unui astfel de semineu, dupa ce este facuta si instalatia, acesta arata ca un semineu normal, clasic pe lemne.
Arata ca un semineu pe lemne obisnuit, dar in acelasi timp incalzeste toata casa asemeni unei centrale, prin apa distribuita in calorifere si chiar apa menajera.
Trebuie mentionat ca un astfel de semineu tip centrala implica niste costuri aditionale, pe langa focarul de termosemineu si anume: mai multe piese de instalatie, automatizare si punere in functiune, dar si o manopera de instalator, care presupune de obicei multa munca in plus fata de etapa de constructie.
Datorita tehnologiei de ultima ora folosita in fabricarea acestor dispozitive, focarele de termoseminee vin intr-o mare varietate de modele: cu sticla pe 2 laturi (adica o sticla frontala si una laterala stanga/dreapta), cu sistem de deschidere verticala a usii, modele tip tunel cu 2 fete paralele din sticla, prin care se poate observa focul din doua incaperi concomitent (mai multe incaperi). Gama este la fel de larga ca la semineele obisnuite, insa nu exista variante cu mai mult de 2 laturi de sticla la un termosemineu, pentru ca nu ar mai exista peretii de apa necesari pentru schimbul de caldura prin acest sistem.
Ce se ascunde in spatele esteticii unui termosemineu finisat? O intreaga automatizare, un sistem complex de functionare!
Chiar daca costul e mai mare folosind acest sistem – fata de cel prin care distributia se face cu aer cald -, avantajul principal este confortul. Constructia unui semineu tip centrala si racordarea lui la sistemul de incalzire prin calorifere sau pardosea ofera posibilitatea unui control termic precis. De exemplu, se poate monta cate un termostat pe fiecare camera, daca e nevoie, si astfel, intr-un mod foarte modern si confortabil se poate stabili temperatura diferentiat.
In plus, este recomandat a se adauga un puffer la intreaga instalatie, a carui functie este asemanatoare unei baterii care acumuleaza apa si mentine apa la o anumita temperatura, ce poate fi folosita mai tarziu pentru a prelungi autonomia de functionare si a creste eficienta de recuperare a energiei rezultata in procesul de ardere.
Multe termoseminee se gasesc montate si sunt preferate de proprietarii de case de vacanta, pensiuni, cabane sau in zone unde nu este acces la gaz, dar se doreste un confort crescut. Astfel, cu un tanc de apa (puffer) in care se stocheaza surprusul de energie, poti face focul in timpul zilei, si vei avea autonomie pe timpul noptii.
Un semineu care incalzeste intreaga pensiune prin calorifere, fiind deosebit de eficient, cu randament crescut si finisaj deosebit din piatra naturala!
Puterea nominala a unui termosemineu variaza intre 8-30 kW la varianta simpla, neechipata, ce prezinta doar camera de ardere, cu sistem tur-retur si serpentina de siguranta montata pe el, sistem la care toate accesoriile necesare pentru functionare si automatizare necesita a fi achizitionate de echipa ce face instalarea si punerea in functiune, sau intre 25-35 kW la varianta de mare putere, dotata cu componentele necesare la instalatie pe el. La acest tip doar se conecteaza sistemul tur-retur, apa curenta pentru serpentine de siguranta si canalizare pentru supapele de presiuune si evacuarea de la serpentine de siguranta si instalatia va fi functionala, intrucat aceste modele mai avansate dispun de toata automatizarea si echipamentul hidraulic necesar functionarii!
O varianta simpla de termosemineu vazuta in sectiune tehnica
B) Soba tip centrala (pe apa) reprezinta o alternativa la termosemineul obisnuit. O astfel de sobita din fonta tip centrala, la fel ca si cele incastrabile amintite, se poate lega la calorifere/pardosea pentru a incalzi mai multe incaperi (nu e posibil toata casa, 2 - maxim 3 incaperi + camera de amplasare), dar numai in sistem deschis de functionare.
Avantajul foarte mare al optarii pentru un astfel de dispozitiv este economisirea de spatiu si bani. Acest tip de soba pe lemne nu mai trebuie incastrata, fiind o sursa de sine statatoare/independenta. Astfel, se reduce simtitor costul cu manopera, nemaifiind nevoie de o constructie/imbracaminte cu finisaj, ci doar de legatura la cosul de fum. Automat costurile sunt mult mai reduse, iar o soba pe apa devine mult mai accesibila decat un semineu tip centrala.
Exemplificarea felului in care soba poate fi racordata la instalatia casei pentru un surplus termic.
Totusi, un mic minus il reprezinta faptul ca termosobele nu pot fi folosite pentru incalzirea de suprafete mari, dezvoltand puteri mai mici decat termosemineele clasice. O soba tip centrala va radia caldura in camera in care este amplasata si va putea incalzi aditional inca 2 sau 3 calorifere. De aceea, o astfel de soba e ideala a fi amplasata la case mici de vacanta, cabane, sau locuinte de dimensiuni mici, neavand un consum mare de lemne, aducand un surplus de caldura la orice tip de locuinta.
Termosobele K9 cu bazin de apa, montate in diferite cabane sau case de vacanta.
O astfel de sobita are un aspect foarte placut, dar si specificatii bune, performante ridicate, incalzind singure suprafete intre 80–110 mp sau aducandu-si un real aport la suprefete mai mari, atunci cand sunt legate in paralel cu alta sursa principala de caldura. Bazinul de apa la aceste modele e in partea din spate si se racordeaza in circuit deschis.
Priveste in clipul de mai jos ce bine se potriveste cadrului interior si cat de frumos arde focul intr-o soba montata la Cabana Sapte, aflata la poalele Muntilor Fagaras, ca o sursa importanta de caldura:
2. Incalzirea prin distributie de aer cald prin tubulaturi
Aceasta solutie este mult mai economica decat varianta de incalzire prin calorifere cu agent termic (cu apa), prima prezentata in acest articol, si ofera posibilitatea de a incalzi mai multe incaperi sau, in anumite cazuri particulare, toata locuinta (chiar toata casa mai rar, dar este totusi posibil).
Multitudinea de elemente componente necesare pentru incazirea intregii locuinte prin intermediul unui sistem de distributie prin tubulatura aer cald.
In primul rand, pentru a putea instala un astfel de sistem, este ideal ca semineul sa fie amplasat central in locuinta (in mijlocul ei), ca traseul de distributie sa porneasca radiar, spre toate incaperile casei. Este foarte dificil de realizat distributia cu aer cald in cazul in care semineul se afla intr-un colt al casei sau intr-un spatiu retras pentru ca se va crea un disconfort cauzat de diferentele mari de temperatura intre camere.
In al doilea rand, este nevoie de constructie, ca la termosemineele clasice, in care sa fie mascata tubulatura. Astfel, soba de sine statatoare nu poate realiza o astfel de distributie, intrucat ea nu presupune un montaj de constructie/finisaj. Este de la sine inteles ca un semineu construit in acest mod, in final, va arata ca un semineu clasic, finalizat obisnuit, dar el isi va face treaba de distributie in interior, in spatele a ceea ce se poate vedea cu ochiul liber, estetic.
Modele de termoseminee care arata fix ca un semineu clasic pe lemne, dar realizeaza incalzirea mai multor incaperi prin calorifere sau pardosea, fiind racordate la sistemul de incalzire al casei.
Insa, un dezavantaj care trebuie luat in calcul cand se opteaza pentru un astfel de sistem de distributie cu aer cald este faptul ca exista posibilitatea ca sunetul sau zgomot ambiental sa fie transmis prin tubulatura dintr-o incapere in alta. Acest lucru trebuie asumat in mod constient cand se doreste implementarea unui astfel de sistem de incalzire al locuintei in mai multe camere.
Un alt aspect care trebuie adus in discutie si care poate sa fie in acelasi timp si un avantaj, si un dezavantaj, este redat de principiul: cand nu mai arde focul in semineul ce realizeaza distributia de aer cald, nu se va mai transmite caldura nici prin tubulatura in celalate camere. Acest lucru poate fi un avantaj in cazul in care doresti la cabana, la casa de vacanta sau in propria locuinta, seara, dupa serviciu, caldura instant. Acest lucru este posibil rapid, imediat dupa aprinderea focului in semineu resimtindu-se confortul termic in celalalte camere. La termosemine, procesul de incalzire initial si de resimtire a caldurii dureaza mai mult. Un astfel de feedback bun primim mereu de la clienti multumiti, mai ales de la proprietarii de case vacante: acestia nu investesc mult si au confort instant, incalzind toate incaperile rapid, conform cerintelor familiei sau ale musafirilor!
Proiectat pentru a incalzi prin convectie de aer cald doua incaperi in spate si doua incaperi deasupra camerei de zi unde este amplasat semineul.
Insa, asa cum am spus, acest lucru poate fi si un dezavantaj, in sensul ca sistemul prin tubulatura functioneaza doar in cazul in care focul este mentinut in semineu si se face o alimentare regulata. In acest caz, daca doresti un anumit confort termic peste noapte, acest lucru nu va fi posibil decat daca se realimenteaza semineul.
Incalzirea prin distrbutie de aer cald prin tubulaturi se face in mai multe variante:
a) de pe focarele special concepute in acest sens, cu ventilator pe ele – pentru incaperi la distante apropiate fata de semineu
b) cu ajutorul unui ventilator adaugat la un focar cu o putere calorica ceva mai mare – se poate folosi pentru un numar mai mare de incaperi sau incaperi aflate la distante mai mari fata de semineu
c) prin distributie/convectie naturala – se foloseste in incaparile imediat alaturate sau cele aflate la etaj, deasupra incaperii in care se afla semineul
a) Focarele de tip caseta cu ventilator reprezinta prima modalitate de distributie a aerului cald, in acest caz – o distributie fortata. Este vorba de focarele de semineu cu ventilator: AK75, AK80, AK90 si AK95. Aceasta gama cuprinde modele compacte de focare de tip caseta cu cate 2 ventilatoare incorporate (pentru recircularea aerului de convectie), asemanatoare ca specificatii, diferenta prinicipala fiind dimensiunea acestora. Aceste focare au un randament crescut, ceea ce se poate observa si in consumul mai scazut de lemne, in rezidurile de cenusa minime si in eficienta arderii. De asemenea, specificatiile tehnice ale unui astfel de focar sunt foarte bune, clasandu-se in clasa energetica de consum A+.
Exemplu de distributie de aer cald: acest focar de semineu pe lemne cu ventilator a distribuit in mod egal 50% din randamentul caloric in cele 2 camere alaturate, iar 25% a ramas in incaperea in care acesta este amplasat!
Aceste 4 modele AK permit racordarea unor camere suplimentare pentru incalzirea lor prin convectie cu ajutorul ventilatoarelor. De asemenea, focarele dispun de termostat pentru pornirea si oprirea automata a ventilatoarelor, fiind prevazute cu trepte de reglaj manual, fara termostat. Asa ca nu trebuie sa va faceti griji in cazul unei eventuale pene de curent! Focarul poate fi folosit in continuare, sigura diferenta va fi sesizata doar la timpul brusc de incalzire a incaperii in care acesta este amplasat, dar nu necesita oprirea functionarii lui in timpul arderii.
Focar de semineu cu ventilator, cu posibilitate de a fi incastrat astfel incat sistemul de distributie al aerului cald este ascuns, ramanand partea estetica vizibila (finisajul dorit).
b) Incalzirea prin distrbutie de aer cald prin tubulaturi cu ajutorul unui ventilator este cea mai complexa. De obicei, un astfel de ventilator se posteaza in pod, iar cand aerul cald ajunge sus prin tubulatura mai mare in ventilator, acesta incepe sa functioneaza datorita unui termostat de comanda, distribuind aer cald din pod spre fiecare incapere in jos. In cazul in care se opteaza pentru un astfel de sistem de incalzire trebuie tinut cont de faptul ca intre camerele in care se va face incalzirea si camera de unde se trage aerul cald din hota semineului trebuie sa existe comunicare (grile de ventilatie pe usa, grile de ventilatie intre camera, traseu de retur al aerului).
c) Distributia / convectia naturala este cea de-a treia varianta de incalzire a intregii locuinte cu aer cald. Spre deosebire de celalalte doua cu ventilator prezentate mai sus, aceasta optiune nu este fortata, ci este naturala.
Avantajul real al acestei metode este reprezentat de faptul ca sursa de distribuire a aerului cald in incaperi independeta, nu depinde de absolut nimic: nici de curent (cum este in cazul celor cu ventilator), nici de pompe (cum este in cazul termosemineului clasic), fiind una dintre cele mai preferate variante de incalzit!
Semineul este special amplasat in mijlocul casei pentru distributia aerului cald in mai multe incaperi aflate la etajul locuintei.
Cu toate acestea, prin aceasta metoda naturala si fizica de incalzire, numarul de incaperi care pot fi incalzite este limitat, deoarece procesul este unul 100% natural si se bazeaza pe urcarea (fizica) a aerului cald prin tuburi, din hota semineului catre fiecare incapere in parte, se va lua in calcul posibilitatea de incalzire a incaperilor din imediata apropiere sau la etaj deasupra incaperii in care se afla semineul. Este adevarat ca randamentul este mai mic ca la variantele prezentate anterior, dar si costurile sunt mult mai mici, iar posibilitatea de a avea un sistem independent de caldura este un avantaj foarte mare!
Daca te-ai hotarat sa alegi un sistem de incalzire a intregii locuinte, prin sistem de incalzire convectiv cu aer cald, noi iti punem la dispozitie si accesoriile necesare pentru o astfel de distributie:
- mantale de distributie (pentru preluarea aerului cald de pe focar)
- tubulaturi rectangulare (pentru trecere prin zone unde e loc limitat sau pentru efectuarea tubulaturii de retur)
- tubulaturi rotunde izolate si flexibile pentru pierderi minime de caldura pe traseu
- grile cu reglaj sau anemostate pentru a regla debitul de aer in functie de volumul camerei si distanta la care se afla aceasta fata de semineu
- termostate si potentiometre pentru reglajul ventilatoarelor de aer
- sisteme de protectie in cazul unor pene de curent
CONCLUZIE:
Este important a se intelege ca puterea calorica ce se obtine din lemn este aceeasi, indiferent ca se arde intr-un semineu, termosemineu sau termosoba! Dar modul de folosire al semineului respectiv si modul cum se distribuie si se foloseste caldura produsa face diferenta! Alegerea celui mai bun mod de a-ti incalzi toata locuinta sau mai multe incaperi din locuinta depinde de nevoile curente si de timpul in care se doreste distribuita caldura. Astfel, veti intalni oameni care doresc caldura instant in caminul lor (mai ales cand se intorc seara de la serviciu) sau in cabana ori in casa de vacanta la care merg rar, adica doresc confort rapid si pe moment! Altii, doresc sa aiba caldura treptat in locuinta, dar pe un timp mai indelungat (adica si pe timpul noptii, de exemplu). Nici noi, nici macar un meserias priceput, nu putem alege care sistem de incalzire al locuintei este cel mai bun. Doar clientul poate lua aceasta decizie, in functie de nevoile, dorintele, gradul de confort si particularitatiile pe care le prezinta locuinta sau casa de vacanta! Daca nu stii care e cea mai buna varianta pentru incalzire casei tale sau a mai multor camere, iti stam la dispozitie cu detalii tehnice si sfaturi pretioase: telefonic, pe e-mail sau completand formularul de contact de mai jos: