Daca te-ai hotarat sa iti construiesti un semineu pentru caminul tau, cel mai important lucru este alegerea unuia potrivit pentru cerintele si necesitatiile familiei si locuintei tale.
In prezent, cele mai populare alternative de energie termica in domeniul semineelor sunt urmatoarele: semineele cu convectie si seminee cu acumulare. Varianta potrivita pentru tine depinde de diferentele dintre cele doua tipuri de semineu si particularitatiile pe care le prezinta fiecare.
Astfel:
Sistemul de convectie termica este cel “clasic” (cel mai utilizat), daca putem sa il numim asa. Multe (majoritatea) focarelor de pe piata sunt puse in functiune intr-un astfel de sistem. El presupune o ardere instanta a lemnului, creand un confort termic imediat, rapid, dar cu eliberare instanta, ceea ce inseamna ca, dupa cateva ore, in lipsa realimentarii cu combustibil, semineul nu va mai incalzi incaperea. Acest sistem se potriveste cabanelor si spatiilor profesionale, unde e nevoie de caldura rapida si nu pentru foarte mult timp (cum e cazul unei locuinte).
Sistemul de acumulare termica este unul mai recent pe piata, beneficiind de o tehnologie inovativa calorica. Aceasta presupune aceeasi ardere a lemnului, insa eliberarea de caldura se produce rationat, in timp, ceea ce inseamna ca incalzirea locuintei va porni mai tarziu, dar va fi sustinuta mult mai mult, dupa consumarea combustibilului. Acest sistem este ideal pentru o locuinta de familie, unde nu doresti sa te trezesti noaptea sa realimentezi focarul la cateva ore. Semineele cu acumulare termica cu serpentina (canale) de fum necesita mai mult spatiu, ceea ce face ca cele cu convectie sau cu inele de acumulare sa fie, probabil, mai elegante si mai suple decat acestea.
Pentru a usura procesul de intelegere a modului cum functioneaza cele doua sisteme pe un focar, am ales doua ilustratii explicative simple din viata de zi cu zi: caloriferele si masinile.
Convectia se aseamana mult cu actualele calorifere din aluminiu pe care le punem in locuintele noastre. Sunt suple, aspectuoase, se incalzesc repede, dar se racesc la fel de repede, odata ce centrala nu mai functioneaza. Acumularea termica se aseamana cu vechile calorifere din fonta sau otel de odinioara. Sunt masive, ocupa in general mai mult loc, se incalzesc mai greu, insa energie calorica pe care o elibereaza depaseste durata de functionare a sursei de caldura, astfel ca ele pot ramane calde chiar si dupa ore in sir.
versus
Tot ca o paralela, se poate lua exemplul autovehiculelor. Convectia seamana cu masinile pe benzina. Fiabile, pornesc la prima cheie, ideale pentru a fi utilizate la drumuri scurte, prin oras, zilnic. In schimb, Acumularea se aseamana mai mult cu masinile pe motorina (Diesel). Mai robuste, pornesc mai greu iarna, fiind potrivite pentru drumuri lungi, externe. De aceea, cele din a doua categorie sunt putin mai scumpe la achizitie.
Acum, nu putem afirma ca un anumit sistem este mai bun decat celalalt. Fiecare este foarte bun daca se foloseste in scopul pentru care a fost gandit, proiectat si optimizat.
Pentru ca sistemul cu convectie este mai cunoscut (pentru ca este standardizat) nu vom zabovi asupra lui, ci vom prezenta caracteristicile si particularitatiile celui cu acumulare, folosind, unde e cazul comparatia cu primul.
Asadar, in urmatoarele randuri, vom prezenta sistemul de acumulare de caldura pe care il promovam cu toata increderea, considerandu-l o tehnologie de varf la ora actuala, benefica pentru utilizatori si pentru mediul ambiant. Este vorba de sistemul dezvoltat de partenerul nostru ceh Hoxter (exista si altele pe piata europeana, dar acesta are valente premium in privinta calitatii).
\
Asa cum am precizat, acumularea de caldura este o inovatie potrivita pentru cei care doresc un randament mai ridicat in timp, adica o eliberare treptata de caldura in urma arderii lemnului. Pentru aceasta, este nevoie de o dotare speciala a focarelor (fata de cele clasice, cu convectie) cu elemente de inmagazinare si depozitare a caldurii.
Asadar, setul de acumulare HOXTER cuprinde:
- un adaptor Hoxter
- 5 inele de acumulare
- Cupola cu deschidere
- Sistemul de prindere
Inelele de acumulare HOXTER prezinta avantajele:
- Doua straturi pe suprafata de contact
- Spirala dubla pentru pierderi datorate presiunii scazute
- Etansarea optima atasata sistemului
- Santuri pentru degete pentru o instalare usoara
- 1 pereche de inele - 10 cm, 27 kg
- 1 set = 5 inele – aprox. 156 kg
Mai mult, tehnologia s-a dezvoltat in ultimele luni si au aparut modelele de inele de acumulare compacte (gama S-line), deosebit de fiabile. Acestea ajuta la construirea propriu-zisa a semineului, facand munca meseriasilor mult mai usoara, dar si aspectul mai elegant. Din graficul de mai jos, se poate observa ca inelele slim sunt aproape la fel de eficiente in timp la eliberarea de energie termica precum inelele de acumulare clasice (varianta mare).
Printre avantajele inelelor de acumulare termica compacte, retinem:
Asa cum se poate observa mai jos, inelele slim (marcate mai jos cu linie intrerupta) prezinta avantajul termic pe termen lung, fata de cele clasice.
In plus, pentru ca intregul sistem termic sa fie si mai eficient din punct de vedere al ranadamentului, mare parte din focare premium sunt prevazute in partea superioara cu o camera de ardere ceramica speciala la evacuare, care prelungeste timpul de eliberare calorica si, deci, mareste eficienta focarului. Aceasta camera speciala de evacuare lipsese la semineele clasice convective.
Totodata, modurile si posibilitatiile de constructie ale semineelor prevazute cu un sistem de acumulare de caldura sunt multiple si variate, gratie elementelor de depozitare calorica care sunt foarte compacte si practice.
De asemenea, in sprijinul crearii unui sistem inchis cu acumulare termica, este vital ca focarele sa fie prevazute cu usa cu sticla dubla, etansata (acest element poate sau nu sa fie prezent la un semineu cu convectie, insa la cele cu acumulare e esential!). In cazul focarelor de top, acest detaliu vital este luat in calcul inca de la proiectare, astfel incat semineele rezultate sa dea un randament cat mai mare, asa cum se poate observa in graficul comparativ de mai jos.
Nu in ultimul rand, pentru a scoate maximul de potential din sistemul de acumulare prezentat mai sus, exista si posibilitatea crearii unei serpentine (traseu de fum) la evacuare, ce prelungeste parcursul fumului si a caldurii, crescand eficienta calorica a semineului pana la cotele cele mai inalte.
→
→
Pentru mai multe detalii, informatii tehnice sau profesionale, precum si sfaturi si prezentari de produse care beneficiaza de sistemul de acumulare termica, nu ezitati sa ne contactati, pe site sau telefonic.
CONVECTIE sau ACUMULARE? Daca nu esti decis ce varianta se potriveste cel mai bine pentru familia si caminul tau, iti oferim consultanta de specialitate.
PEFOC, noi cream toate conditiile ambientale, tu doar pui pe foc!