Interviu cu dl. Beniamin Prodea
-Intrebare: De unde provine termenul de “gazeificare”?
-B.P.: Gazeificarea lemnului este un proces de transformare a ceva solid in gazos, prin ardere. Adica, arderea lemnului, spre exemplu, dar nu in mod direct, ci indirect, ardere ce se produce in momentul cand lemnul intra in contact cu jarul si cu oxigenul introdus fortat din exterior, favorizeaza gazeificarea in sine. De fapt, ea reprezinta o ardere inversă, urmată de arderea gazului de lemn în spațiul de ardere.
Model de centrala cu gazeificare ->
-Intrebare: Cum are loc intregul proces de gazeificare?
-B.P.: Procesul de gazeificare are 5 etape. 1. uscarea lemnului, prin eliminarea de vapori de apa din lemn; 2. carbonizarea sau piroliza, cand se formeaza gazul de lemn din lemnul uscat si se transforma în carbune prin procesul numit "distilare"; 3. arderea primara a combustibilului format si cedare de caldura nivelului anterior si urmator; 4. arderea principala, unde amestecul de combustibil este insuflat (transferat) prin duza refractara unde se autoaprinde la peste 500 °C în amestec cu aerul secundar si, in final, 5. arderea totala (finala), in care are loc arderea gazului de lemn în camera de ardere în amestec cu aerul secundar la temperaturi de 1200 °C.
-Intrebare: Exista cu adevarat dispozitive termice care folosesc procesul de gazeificare sau este doar o tactica de marketing?
-B.P.: Da, exista. De exemplu, exista centrale sau cazane pe lemne cu gazeificare. Acestea sunt prevazute cu o cameră de ardere specială ce este căptușită pe ambele părți cu piese fasonate din ceramică, în partea inferioară este echipată cu orificii pentru alimentarea cu aer primar preîncălzit, duză de gazeificare cu orificii pentru alimentarea cu aer secundar și camera de ardere inferioară cu spațiu ceramic de formă sferică. Multe dintre acestea sunt dotate cu un ventilator de aer, care asigura alimentarea cu aer de combustie a camerelor de ardere.
-Intrebare: Exista si seminee care au la baza fenomenul de gazeificare?
-B.P.: Da. Sunt si seminee cu gazeificare pe piata. Insa, ele sunt foarte rare si foarte scumpe! Dar, de cele mai multe ori, clientul se afla intr-o mare confuzie, de termeni si de functionalitate. De ce? Pentru ca nu se cunoaste diferenta dintre arderea ce se produce in urma realei gazeificari si arderea cu dubla combustie realizata in majoritatea incintelor de focare. Astazi, mai toate focarele (si aici includem si pe cele basic) sunt prevazute cu dubla combustie, adica un sistem de ardere a gazelor (si) inainte de evacuare. Practic, exista arderea principala – unde pui lemnul pe jar si il aprinzi -, care apoi este urmata de arderea secundara, cand se primeste oxigen suplimentar prin orificiile cu care sunt dotate focarele in partea din spate sau in fata sticlei pe interior (fenomen cunoscut sub numele de perdea de aer), ce favorizeaza o ardere completa si curata.
Focar de semineu cu dubla combustie de aer vazut din lateral
-Intrebare: Deci, confuzia pe care o fac clientii rezida in faptul ca ei (sau unii comercianti) pun semnul egalitatii intre gazeificare, care e prezenta la unele centrale si la foarte putine seminee si intre procesul de dubla combustie care e prezent la mai toate semineele in prezent?
-B.P.: Exact. Si, daca privim putin la istoria focarelor, ne dam seama de ce se produce aceasta neintelegere. La origini, primele focare simple consumau oxigenul din incapere, iar randamentul era scazut. Apoi, au aparut un fel de focare “hibrid”, care foloseau atat aer din incapere, cat si aer din afara, dar pentru ca lipsea etanseitatea 100%, nu se putea vorbi de o ardere completa si curata. Actualmente, exista modele noi aparute (ne referim la focarele premium, de genul celor din gama HOXTER sau gama KRATKI PRO, pe care PEFOC le are in portofoliu), care sunt etanse, in sensul ca nu folosesc aerul din incapere, fiind dotate cu dubla combustie sau chiar cu tripla combustie (majoritatea focarelor premium): in partea inferioara, unde arde lemnul, in partea adiacenta sticlei (perdeaua de ardere) si in partea superioara-spate prin duze. Si atunci, multi producatori se folosesc de caracateristicile acestor focare promovandu-le ca seminee cu gazeificare, cand de fapt, ele sunt doar seminee cu tripla combustie, care imita, pana la un punct, procesul de gazeificare, dar intre care nu se poate pune semnul de egal. Asadar, dubla ardere (primara a lemnului, urmata de arderea secundara), nu este acelasi lucru cu gazeificarea (producerea unui gaz intre jar si lemn, care acela este ars practic).
-Intrebare: Ce aspecte le lipsesc focarelor semineelor (clasice, sa le spunem), care nu le califica sa fie denumite seminee cu gazeificare?
-B.P.: In primul rand, ele nu au ardere inversa (adica flacara rasturnata), flacara fiind cea clasica, cu ardere de jos in sus. Totusi, la unele focare cu dubla combustie se produce uneori asa numitul efect de flacara plutitoare si comerciantii spun ca aceasta flacara ar fi rezultatul gazeificarii, dar, aceasta este rezultatul arderii secundare. Ca la unele focare este mai vizibil, iar la altele nu atat de vizibil, tine strict de cum este gandit si proiectat focarul de catre producator si de raportul de aer pe care il primeste admisia dubla sau tripla. Totusi, in general, majoritatea producatorilor incearca prin proiectarea focarelor sa nu ofere o flacara de tip plutitoare (asemenea unor ''cuptoare industriale''), ci, mai degraba o flacara cat mai naturala, in toata splendoarea ei clasica, nelipsind totodata focarul de sistemul de dubla sau tripla combustie, care sa asigure performante ridicate. In al doilea rand, ele nu sunt prevazute cu un tiraj fortat, adica aducerea aerului din exterior, care este esential in procesul de gazeificare. Nu in ultimul rand, cele mai multe nu beneficiaza nici macar de ardere etansa, adica sa aiba un randament maxim lipsind aerul din incapere…
Frumusetea arderii naturale la un semineu pe lemne
-Intrebare: Merita investitia intr-un semineu cu gazeificare autentica?
-B.P.: Eu nu recomand. Si voi explica de ce. La gazeificare, lemnul pus pe jar pe suprafata refractara da nastere gazului de lemn prin procesul denumit "distilare a lemnului", care combinându-se cu aerul primar (de combustie) alcatuiesc un amestec de combustibil gazos. Acest combustibil este insuflat prin duza refractara în camera de ardere unde are loc arderea sub forma de "flacara rasturnata". Daca este sa achizitionezi o centrala cu gazeificare, sunt complet de acord! Aceasta nu este la vedere, se monteaza intr-un garaj sau intr-o camera tehnica. E in regula. Dar, din experienta mea, interactionand cu sute, mii de clienti pana acum, am ajuns la concluzia ca majoritatea dintre ei achiziotioneaza un semineu, da, ca sursa de incalzire, dar in mod special si ca element de decor. Focul, prin natura lui, arde de jos in sus, asa este estetic! Si atunci, parerea mea, este ca un semineu cu o ardere secundara isi are locul in casa, nu unul cu gazeificare. Nimeni nu isi doreste o flacara intoarsa, ci doreste sa vada cum arde practic lemnul! Este adevarat, semineele cu gazeificare obtin, in medie 4-5 procente in plus la randament, apropiindu-se de 90%. Dar, un semineu bun cu dubla sau tripla combustie, poate depasi putin peste 80% valoarea randamentului, ceea ce ne demonstreaza ca la capitolul eficienta diferentele sunt foarte mici, aproape insesizabile. Deci, per ansamblu, avand in minte aspectul functional si, mai ales, estetic, nu recomand achizitia unui semineu cu gazeificare pura in detrimentul unuia cu ardere secundara!
-O ultima intrebare: Asadar, ce trebuie avut in vedere daca doresc achizitia unui semineu de calitate?
-B.P.: In primul rand, este importanta calitatea materialelor din care este confectionat focarul, pentru ca toate aceste componente formeaza, pana la urma, semineul in sine. De exemplu: tipul de otel trebuie sa fie din categoria celui refractar, cu o compozitie mai ridicata de carbon, care, supus la temperaturi inalte, nu se deformeaza in timp.
Pentru o functionalitate fara probleme pe o perioada indelungata, si grosimea materialului din care e confectionat focarul este importanta, oferind garantia unei durate de viata mai mare. Apoi, exista mai multe tipuri de captuseala interioara a focarului, insa, din experienta noastra, samota, care, in procesul de productie este arsa la 1100*C, pe langa procesul standard de uscare, are rezultate mai bune atat la arderea combustibilului, cat si in ceea ce priveste rezistenta la socurile mecanice. Este vital ca focarele sa aiba o inchidere cat mai etansa (chiar si in cazul focarelor cu glisare verticala a usii, unde este necesar ca usa sa dispuna de un mecanism care, la inchidere, sa o apropie fortat de rama incintei), pentru a obtine cele mai bune performante in timpul arderii, dar si pentru mentinerea sticlei mereu curate.
In al doilea rand, orice beneficiar doreste sa aiba garantia ca, oricand este nevoie sa fie inlocuite anumite piese ale semineului, va gasi componentele necesare si nu va fi nevoit sa actioneze asupra finisajelor adiecente pentru a avea acces la inlaturarea si schimbarea pieselor. De aceea, recomandam produsele care inca din faza de proiectare sunt gandite in asa fel ca mentenanta si servisarea sa aiba loc din interiorul focarului, fara a distruge imbracamintea acestuia. In general, aceste beneficii le gasim la produsele companiilor de renume, care sunt branduri recunoscute la nivel european si investesc continuu in dezvoltarea tehnologiei proprii. Detaliile mici, care par nesemnificative la inceput (vopseaua, manerul, calitatea sticlei, a butoanelor, etc.) fac diferenta in timp si vorbesc tocmai despre atentia producatorului asupra calitatii produselor comercializate.
Detalii de luat in calcul la achizitia unui semineu
Pentru cei mai pretentiosi dintre clienti, exista si optiuni suplimentare, precum sticla dubla pe colt dintr-o singura bucata, inele de acumulare a caldurii, un interior captusit cu samota neagra sau alte cerinte personalizate (rame de inox, manere negre, etc.).
-Intrebare: Deci, daca achizitionez un focar de calitate, as putea sa ma bucur de el toata viata?
-B.P.: E adevarat ca este foarte importanta calitatea produsului, dar asta doar „la pachet” cu un montaj corespunzator efectuat de catre un personal specializat in domeniu si cu o exploatare in conditiile recomandate de furnizor. Adica, e nevoie de meseriasi buni, care sa stie cum sa monteze un focar si, de asemenea, de beneficiari bine informati, care sa cunoasca modul optim de exploatare al unui focar de semineu.