In ultimul timp am observat o scumpire a pretului peletilor, precum si discrepante aparute la diferiti producatori sau furnizori, care se ocupa cu producerea si, respectiv, comercializarea acestora! Astfel, in acest articol ne dorim sa iti prezentam cat mai metodic si mai clar motivele, precum si diferitele influente care au contribuit la aceasta crestere a peletilor pe piata din Romania, oferindu-ti o perspectiva atat globala, cat si redusa la nivelul teritoriului romanesc!
De ce a crescut pretul peletilor in ultima perioada si care sunt sansele ca acestia sa devina o sursa de energie accesibila in Romania? Exista vreo sansa de ieftinire la tona de peleti sau macar de plafonare a preturilor la nivel national? In cateva randuri vom incerca sa venim cu raspunsuri, explicatii si argumente in acest sens:
Vorbind mai intai de contextul global, pretul peletilor a cunoscut o scumpire determinata de domeniul petrolului care a restrans in ultima vreme productia. Astfel, costul de transport la tona fiind unul mai mare, automat si costul peletilor a avut parte de adaos, fapt care a condus la un pret total mai ridicat!
Un alt factor ce a contribuit la o astfel de scumpire este pretul energiei electrice, atat la nivel global, cat si national, costurile aflandu-se intr-o continua crestere! Prin urmare, producatorul de peleti aloca un buget mai mare pentru fabricarea acestora, lucru ce mareste desigur si costul de achizitie!
Nu in ultimul rand, costul peletilor a fost considerabil influentat si de pretul lemnelor, in special al rumegusului care a crescut atat de mult din cauza masurilor legale inasprite (atat la nivel de tara, precum si in strainatate), cat si in contextul pandemiei! Mai mult, faptul ca lemnul este o resursa finita si de multe ori epuizabila intr-un timp relativ scurt, reprezinta un alt factor ce joaca un rol important in cresterea pretului peletilor si in vanzarea reduse a acestora!
Asadar, toate aspectele prezentate anterior se afla in stransa legatura, preturile prezentand fluctuatii si din cauza inflatiei, fiind totodata puternic influentabile intre ele!
In ce priveste factorii care se afla la baza acestei cresteri, la nivelul tarii noastre, iti prezentam mai jos o serie de motive care iti vor raspunde la diferitele nelamuriri sau intrebari pe care le ai cu vedere la subiectul ce priveste scumpirea pretului peletilor din rumegus si vanzarea acestora:
1. Centralele pe peleti nu sunt regasite in numar mare in Romania
Acestea au inceput sa castige teren doar in ultimii ani, lucru determinat de previziunea clientilor cu vedere la pretul altor combustibili, precum si datorita popularitatii acestor sisteme termice! Cu toate acestea, din cauza ca nu exista producatori romani cu o traditie indelungata in spate precum in alte tari, existenta scazuta de centrale pe peleti atrage dupa ea si un pret mai inalt de achizitie! Pe scurt, daca piata nu prezinta oferte diverse de centrale, este de la sine inteles ca si costul este unul mai ridicat, iar achizitia unei centrale second-hand nu este nici ea o varianta foarte fiabila, costurile de transport reprezentand aproape jumatate din costul total al centralei pe peleti! Astfel, exista o parte destul de mica de clienti care isi permit achizitia si intretinerea unui astfel de dispozitiv de incalzire!
2. Romania dispune de o cantitate mare de combustibil lemnos datorita numeroaselor paduri
Deoarece destul de multi clienti pot procura cu usurinta lemnul pentru a-l folosi in scop termic, in special in regiunile care dispun de suprafete intinse de paduri, acestia refuza sa opteze pentru un combustibil mai costisitor si care nu le este la indemana! Tot din acest motiv, peletii sunt prezenti spre vanzare doar in unele magazine dedicate acestui domeniu, fapt ce determina din nou un cost mai mare de achizitie, clientii dispunand de variante limitate de locuri din care-i pot achizitiona, mai ales cu tona - la un pret bun!
3. Teritoriul romanesc prezinta resurse mari de gaz
In multe sate din tara noastra, locatarii folosesc gazul zi de zi pentru diferitele nevoi sau treburi casnice, iar tocmai din acest motiv, oamenii nu au considerat ideea de a renunta la gaz decat acum, in momentul in care pretul acestuia a inceput sa aiba parte de scumpire succesiva!
4. Piata sistemelor termice e aproape inexistenta in ce priveste producatorii locali
Din cauza faptului ca procesul fabricarii unui echipament pe peleti include costuri mari, e nevoie de cerere ca acesta sa devina rentabil, lucru valabil si in cazul peletilor din rumegus de vanzare! In plus, daca acei producatori care se ocupa cu fabricarea si comercializarea peletilor la tona sau la suta de kilograme nu au parte de concurenta, automat si preturile sunt mai ridicate!
5. Infrastructura
Peletii sunt transportati cu ajutorul vehiculelor de mare tonaj, precum dube, camioane sau tiruri, insa infrastructura rutiera din tara noastra nu reprezinta un beneficiu, ci mai degraba un impediment in transportul sigur al peletilor! De asemenea, tot infrastructura e cea care influenteaza si accesul la curent, instabilitatea curentului in retea, accesul la apa si multe alte aspecte esentiale in rutina de zi cu zi.
6. Distributia
Deoarece exista distante mari intre punctele de comercializare ale peletilor, iar unele dintre ele sunt regasite doar in resedintele de judet, pretul transportului este si el influentat, costurile de vanzare a peletilor la tona crescand.
7. Calitatea peletilor
Avand in vedere ca majoritatea producatorilor din tara nu prezinta o traditie si experienta in domeniu, exceptand poate o foarte mica parte dintre acestia, nici calitatea peletilor din rumegus nu este una superioara. Prin urmare, chiar daca pretul peletilor este mai scazut, nu exista cerere in randul clientilor si astfel, calitatea fiind mai slaba la nivel local, nici concurenta nu este mare intre producatori!
In concluzie, factorii prezentati mai sus, precum numarul scazut de centrale pe peleti existente pe piata din Romania, infrastructura saraca, piata locala nedezvoltata, distantele mult prea mari pentru un transport facil al peletilor, costurile mari ale centralelor pe peleti, precum si faptul ca majoritatea locuitorilor se bazeaza pe resursele prime precul lemn si gaz, influenteaza puternic cererea pe piata si vanzarea!
Astfel, o cerere mica determina producatorii straini renumiti - si care dovedesc expertiza in domeniu - sa ofere preturi mai ridicate, pentru a obtine profit la peletii din rumegus, ei fiind singurii care prezinta momentan concurenta pe piata din Romania. In plus, si in tarile mai dezvoltate unde se regasesc acestia, exista si alti producatori concurenti, iar acest fapt reprezinta inca un factor ce poate determina cresterea calitatii peletilor!
Zonele muntoase des intalnite pe teritoriul tarii, dar si iernile mai aspre necesita o cantitate mai mare de peleti, ceea ce rezulta intr-un pret mai ridicat pentru consumator care, cel mai adesea va opta pentru combustibil lemnos in detrimentul peletilor!
Asadar, speram ca informatiile puse la dispozitie ti-au fost utile in a intelege de ce a avut loc o crestere a preturilor (si) pe piata peletilor, precum si de ce nu se afla la mare cautare in cazul clientilor din Romania! Cu toate ca piata pare nefavorabila recent, privim spre viitor cu speranta si incredere ca energiile alternative vor deveni mai accesibile omului de rand, iar romanul va putea alege cea mai buna sursa de energie termica pentru locuinta sa si pentru nevoile sale!