Pe Foc

Gulas de vita si tochitura la cuptorul ceramic Big Green Egg [reteta video]

Gulasul cu galuste este unul dintre clasicii bucatariei unguresti. Este un fel de mâncare care este deosebit de gustos, mai ales daca il pregatesti intr-un cuptor ceramic, cum este Big Green Egg. Mai intai se gateste tocanita de vita pe kamado si cand carnea este moale, se pun galustele deasupra. Doar 20 de minute, va veti puteți relaxa si va veti putea bucura de o masa grozava si consistenta! Iti prezentam delicioasa reteta mancare de gulas de vita cu tochitura in stil unguresc, pregatite pe gratarul tip cuptor ceramic Big Green Egg! Tot ce ai nevoie, tehnica de gatit si ingredientele le gasesti in acest articol:

INGREDIENTE NECESARE:

 

Pentru GULAS:

- 1 kg carne de vită
- 3 cepe
- 1 ardei rosu
- 2 catei de usturoi
- 50 g unt
- 2 linguri de faina
- 1 lingurita chimen macinat
- 3 linguri ardei maghiari (dulci)
- 1 lingurita piper afumat (iute)
- 2 crengute de maghiran
- 1 crenguta de cimbru
- 4 foi de dafin
- 2 linguri piure de rosii
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 lingura unt olandez de mere
- 1 lingura mustar de Dijon
-  bulion de vita (aprox. 1 litru)
-  4 cepe de primavara

 

 

Pentru GALUSTE:

- 40 g unt
- 200 g faina cernuta fin
- 1 lingura praf de copt
- 1 lingurita sare
- 90 ml de lapte

 

Etapa PREGATIRII

-  Aprindeti carbunii in cuptor ceramic Big Green Egg si incalziti gratarul la o temperatura de 200 °C.

-  Intre timp, taiati bucata de carne de vita in cuburi de 3 cm. Taiati ardeiul si ceapa in felii de aproximativ 2 cm. Curatati usturoiul si taiati-l in felii subtiri. Taiati si ciupercile.

 

 

Etapa GATIRII PROPRIU-ZISE

- Asezati oala din fonta pe gratar, lasati untul sa se topeasca in ea si incalziti-o. Adaugati carnea si prajiti-o pana devine aurie, apoi adaugati ceapa, ardeiul rosu si usturoiul. Amestecati totul in oala cu o lingura de lemn. Se fierbe pana cand ceapa este glazurata.
- Se amesteca faina si se fierbe incă 4-5 minute. Adaugati restul ingredientelor pentru tochitura ungureasca, in afara de ceapa de primavara. Nu uitati: intotdeauna inchideti capacul EGG-ului si asteptati pana cand tocana incepe sa fiarba.
- Scoateti oala si grilajul din fonta din EGG. Puneti deflectorul (convEGGtor) pe baza ceramica, apoi puneti grilajul deasupra, impreuna cu oala din fonta. Inchideti capacul EGG-ului si incalziti-l la 140 °C. In acest fel, lasam gulasul sa fiarba incet aproximativ 3 ore, amestecam din cand in cand si, daca este cazul, adaugam bulion.
- După aproximativ 2 ore si jumatate, lasati untul sa se dizolve pentru a face galustele. Se amesteca restul ingredientelor pentru galuste in untul topit, se condimenteaza cu sare si piper. Taiati ceapa de primavara in cercuri de aproximativ 1 cm.
- Odata ce carnea este moale si frageda, se adauga ceapa de primavara, se condimenteaza cu sare si piper. Cu doua linguri, faceti galuste si puneti-le deasupra gulasului. Inchideti capacul tavii de copt si capacul EGG-ului. Lasati galustele deasupra gulasului la fiert timp de 15 - 20 de minute pana cand devin tari la atingere. Intre timp, curatati frunzele de patrunjel si taiati-le.
- Scoateti oala din fonta din EGG si presarati gulasul si galustele cu patrunjel.

 

 

ACCESORII GRATAR

Iata care sunt accesorii gratar de care ai nevoie pentru gatirea gulasului de vita cu tochitura ungureasca in cuptorul ceramic Big Green Egg:

- grilajul din inox

- deflectorul convEGGtor

- oala din fonta emailata