Pe Foc
28.08.2020

Coaste de porc afumate, gatite pe gratarul Big Green Egg (Reteta VIDEO)

Metoda 3-2-1 pentru coaste este cea mai frecventa metoda de gatire a coastelor pe Big Green Egg! Cifrele reprezinta perioada de timp in raport cu fiecare etapa in parte. Prin urmare, coaste nu trebuie neaparat sa se gateasca timp de 3, 2 si 1 ora. In functie de temperatura si grosimea coastelor, acestea pot fi gatite la fel de usor timp de 1,5 ore, 1 ora și jumatate de ora.

 

Pregatire: 15 minute
Preparare: 6 ore
 

 

Ingrediente:
4 randuri de coaste
200 ml suc de mere
sos de barbecue la alegere

 

Pentru amestecul de condimente:
2 linguri boia de ardei
1 lingura piper rosu
3 linguri de zahar brun
1 lingura praf de ceapa
2 linguri de sare de mare
1 lingura piper negru
2 lingurita de usturoi pudra
1 lingurita praf de mustar

 

Accesorii necesare:
Aschii din lemn de Hickory
ConvEGGtor (deflector ceramic)
Tava dreptunghiulara pentru scurs
Suport de coaste

 


ETAPE  de  GATIRE:


-Glisati regulatorul de aer din partea de jos a bazei ceramice Big Green Egg in pozitia complet deschis. Aprindeti carbunele din Big Green Egg cu trei aprinzatoare de foc si lasati capacul deschis aproximativ 12 minute. Inmuiati o mana de aschii de lemn Hickory in apa. Intre timp, indepartati pielea de pe partea goala a coastelor, introducand un cutit subtire intre piele si coasta. Eliberati pielea si trageti-o cu mana. Repetati si la celalate coastele ramase.

-Amesteca toate ingredientele pentru condimentare. Presarati coastele pe ambele parti cu amestecul de condimente si masati-le un pic. Presarati aschiile de lemn umede pe carbunele incins. Asezati convEGGtor-ul si pozitionati tava de picurare rectangulara pe deflector. Puneti grilajul in EGG si asezati suportul de coaste. Aranjati coastele pe suport si inchideti capacul EGG-ului. Setati temperatura la 125 ° C inchizand regulatorul de aer inferior la cativa centimetri si inchizand capacul superior la cativa milimetri. Afumati si gatiti coastele timp de 3 ore.

-Scoateti coastele din EGG si asezati o coasta, cu carnea voluminoasa în jos, pe o bucata mare de folie de aluminiu. Incercati sa folositi un tip de folie groasa, robusta pentru aceasta operatiune. Toarna un sfert din sucul de mere si adaugă o a doua coasta. Turnați aceeasi cantitate de suc de mere si infasurati bine coastele. Repetati aceeasi operatiune cu cele doua coaste ramase.

-Puneti pachetele de coaste una langa alta pe gratar. Inchideti capacul si lasati coastele sa se gateasca timp de doua ore. Luati pachetele din interior si indepartati cu atentie folia. Turnati generos sosul de gratar pe carne. Puneti coastele cu carnea in sus pe gratar, inchideti capacul si lasati sa gateasca timp de 1 ora. Daca doriti, aranjati cartofii dulci la marginea gratarului pentru a-i praji si servi impreuna cu coaste.

-Luati coastele si eventual cartofii dulci prajiti din interior si turnati din nou pe coaste sosul barbecue.

POFTA BUNA!