Atunci cand vrei sa te bucuri de preparate la gratar fragede, suculente si cu o aroma desavarsita, secretul se ascunde intotdeauna in tehnica pe care o utilizezi! Daca iti doresti sa excelezi in arta gatitului pe gratar si sa ai parte de o experienta culinara la superlativ, trebuie mai intai sa descoperi cele mai importante etape in pregatirea si manevrarea grill-ului pe care il detii!
Nu spunem, desigur, ca reteta pe care o alegi pentru prepararea alimentelor, fie ca vorbim de carne, legume, sau alte bunatati, nu este importanta, insa si mai decisive sunt tehnicile utilizate! Asadar, in cele ce urmeaza poti descoperi cele mai esentiale sfaturi pentru realizarea unui gratar ca la carte:
Incepe cu preincalzirea gratarului cu capacul pus pentru o perioada de 10-15 minute, regland arzatoarele la putere maxima. Astfel, odata ce carbunii sunt incinsi si arzatoarele functioneaza la nivel maxim, temperatura de sub capacul gratarului ar trebui sa atinga o valoare de 260 ℃.
Utilizarea gratarului la o temperatura atat de ridicata va facilita curatarea acestuia la final, dat fiind faptul ca nivelul ridicat de caldura va impiedica anumite parti ale alimentelor sa se lipeasca de grila de gatit. De asemenea, acest lucru va facilita si procesul de prajire pe grill deoarece aceasta ramane curat pe parcursul intregului proces de gatire.
Daca totusi observi ca anumite parti din alimente se lipesc de grila de gatit chiar si atunci cand aceasta este incinsa, iti recomandam sa folosesti o perie din otel inoxidabil pentru a o curata in mod corespunzator. Aceasta etapa ajuta atat la igienizarea grilei, cat si la a impiedica mancarea sa se lipeasca de suprafata ei.
TIP: In caz ca peria pe care o folosesti elimina din perii pe suprafata gratarului, inlocuieste-o cu una noua!
Acum, sa vedem de ce este esential sa utilizezi gratarul cu capacul inchis pe cat de mult posibil in timpul gatirii:
In continuare, iti prezentam cateva recomandari cu privire la temperatura ideala pentru gatirea corecta a alimentelor Astfel, monitorizarea indeaproape a caldurii produse in interiorul grill-ului te va ajuta sa eviti arderea mancarii sau gatirea acesteia prea tare! De aceea, sfatul nostru este sa utilizezi un timer, astfel incat sa ai garantia ca alimentele se gatesc doar atat cat e indicat!
Daca zona in care faci gratarul are un climat mai rece sau se regaseste la o altitudine mai mare, trebuie sa stii ca perioada de gatire va fi mai lunga. De asemenea, daca vantul bate destul de tare, acest lucru va reduce temperatura unui grill pe gaz si o va creste pe cea a unui gratar pe carbuni.
Cand vine vorba de caldura directa (atunci cand focul arde chiar sub mancare), aceasta se dovedeste a fi cea mai eficienta in cazul alimentelor mai fragede, mai mici si care pot fi gata de consum in mai putin de 20 de minute. Caldura indirecta (cand focul arde intr-o latura sau alta a mancarii), pe de alta parte, functioneaza cel mai bine cand vrei sa gatesti bucati mari si mai groase de carne, si care necesita un timp de gatire mai lung de 20 de minute!
Gama de gratare WEBER este proiectată astfel incat sa poti deține controlul optim asupra temperaturii produse in interiorul grill-ului. Prin urmare, beneficiind de o sursa termica pe care te poti baza, cu ventilatie corespunzatoare, gratarul va putea atinge si mentine temperaturi mari sau mici intr-un mod eficient si avantajos pentru patrunderea alimentelor.
Clapetele regasite in partea superioara si inferioara a gratarului controleaza fluxul de aer care patrunde in interiorul grill-ului. Asadar, cu cat cantitatea de aer care intra in grill este mai mare, cu atat focul va arde mai tare, iar acesta va trebui completat cu combustibil. Pentru a reduce viteza cu care arde focul, iti recomandam sa inchizi ventilatia superioara la jumatate, in timp ce mentii capacul grill-ului inchis pe cat de mult posibil in timpul gatirii. In ce priveste ventilatia din partea inferioara, aceasta ar trebui sa fie deschisa pe tot parcursul prepararii mancarii, astfel incat focul sa ramana aprins.
In conditii normale de gatit, temperatura brichetelor pe care le utilizezi va fi redusa cu aproximativ 35-40 ℃ dupa cele 40-60 de minute de ardere, pe cand bucatile obisnuite de carbune vor pierde caldura chiar si mai repede de atat.
Cand vine vorba de gratarele pe gaz, acestea dispun de butoane de control individuale si care iti permit sa reglezi temperatura, putand astfel sa imparti caldura in diferite zone de gatit in mod eficient. De asemenea, poti mentine nivelurile de caldura cu usurinta la un nivel minim de 90 ℃ si pana la maximul de 290-300 ℃, si poti trece de la caldura directa la cea indirecta in doar cateva minute.
Flacarile produse in timpul gatirii trebuie de asemenea controlate deoarece o cantitate prea mare poate duce la arderea mancarii! Este esential sa utilizezi gratarul cu capacul inchis cat mai mult posibil pe durata procesului de gatire, acesta limitand cantitatea de oxigen care patrunde in interiorul grill-ului si, prin urmare, va elimina riscul aprinderii flacarilor. Daca totusi pierzi controlul asupra flacarilor produse, te sfatuim sa treci la gatirea alimentelor pe caldura indirecta pana cand acestea se sting, iar apoi vei putea muta mancarea din nou pe caldura directa.
Printre factorii care contribuie la popularitatea mancarii preparate pe gratar este desigur acea aroma specifica si textura crocanta de la exterior! Pentru a obtine acel gust si crusta, este indicat sa utilizezi nivelurile potrivite de caldura si sa nu intorci carnea pe gratar de prea multe ori. Astfel, acordandu-i o perioada indeajuns de lunga si destula rabdare, carnea se va carameliza si rumeni, dand astfel nastere la un mix de arome si gusturi inconfundabile!
TIP: In general, carnea se intoarce o singura data pe tot parcursul gatirii!
De asemenea, daca vrei ca gustul si aroma carnii sa nu fie alterata, iti recomandam ca la aprinderea focului sa nu utilizezi produse lichide care se pot evapora si elimina diferite subtante chimice. In schimb, inlocuieste lichidul de aprindere cu un camin de aprindere si cuburi de aprindere care sunt mult mai curate si ard intr-un mod mult mai eficient, fara a afecta gustul mancarii!
Asadar, daca iti doresti sa devii un adevarat maestru in arta gatitului la gratar si vrei sa te bucuri de alimente preparate ca la carte, recomandarile prezentate mai sus te vor ajuta la gatirea pe indelete a unei game variate de alimente, fie ca sunt de natura animala sau vegetala! De asemenea, alege sa utilizezi un gratar profesional si cu o performanta ridicata in procesul de gatire, optand pentru un produs din gama Weber, disponibila in catalogul pefoc.ro, precum si pentru accesoriile necesare si combustibilul potrivit pentru realizarea focului in gratar si a carui emisii de fum nu vor schimba gustul mancarii!