Pe Foc

Pizza prosciutto pregatita pe gratarul ceramic Big Green Egg! [Tutorial]

Cine nu iubeste o pizza prosciutto bine gatita? Dar cum ar fi sa o poti prepara si intr-un timp scurt? Daca iti doresti calitate si eficienta, atunci gratarul Big Green Egg este dispozitivul ideal pe care il cauti. Sistemul de preparare specific acestui gratar permite gatirea corespunzatoare dar si rapida a unei game largi de feluri de mancare aromate si delicioase, printre care si faimoasa pizza prosciutto! Vezi reteta mai jos in tutorialul video:
 

Daca te intrebi de cat timp este nevoie mai exact pana sa te poti bucura de gustul inconfundabil al acestui preparat, afla ca pe cuptor ceramic Big Green Egg nu necesita mai mult de 20 de minute pentru a prepara corespunzator o pizza prosciutto cu reteta profi. In continuare, va vom pune la dispozitie ingredientele necesare pentru aluatul, sosul de tomate si topping-ul care intra in compozitia acestui preparat italienesc  desavarsit, dar si modul de preparare.
 

 

Si, pentru a incepe cu lucrurile de baza si anume aluatul, tot ce trebuie sa faceti este sa combinati faina cu un praf de sare intr-un bol, urmand sa umpleti un vas gradat cu apa si sa dizolvati in el atat drojdia cat si zaharul.
In continuare, lichidul din bol va fi adaugat peste faina, compozitia rezultata fiind amestecata timp de 1 minut, dupa care adaugati uleiul de masline.

Urmatorul pas din reteta este de a framanta aluatul foarte bine, minim 5 minute si pe urma plasati un prosop umed de bucatarie deasupra vasului, lasandu-l la dospit pentru 1h.
 



In timpul in care aluatul este la dospit, puteti incepe sa curatati si sa tocati legumele care intra in compozitia sosului, mai exact ceapa rosie si usturoiul.
Acestea urmeaza sa fie calite intr-o tigaie cu ulei de masline incins, urmand sa adaugati rosiile si sa amestecati compozitia pe foc timp de 2 minute.

Acum, e timpul sa pregatiti cuptorul ceramic, deflectorul si grilajul pentru folosire, asezand piatra de copt deasupra, urmand sa inchideti capacul gratarului si sa setati temperatura la 300º C, pentru un interval de timp cuprins intre 15-20 de minute.

In continuare, va vom prezenta pasii necesari din reteta pentru pregatirea aluatului: impartiti aluatul in patru portii egale si modelati-le sub forma unor bile. Pe urma, presarati faina pe forma de aluat si intindeti prima bila cu ajutorul unui sucitor, pana obtineti o grosime de 1 milimetru.
In acelasi timp, presarati faina si peste paleta de pizza si pozitionati blatul intins pe ea. Pentru a evita lipirea aluatului, va recomandam sa presarati faina si peste piatra de cop, de asemenea va va fi mai usor sa va dati seama si de cat de fierbinte este piatra de copt.

Cu ajutorul unui polonic, turnati jumatate din compozitia sosului in mijlocul blatului si intindeti-l uniform pe toata suprafata, inspre margini, lasand o distanta mica intre sos si marginea exterioara.
Acum, urmeaza sa adaugati topingul si anume: taiati mozzarella de bivolita si maslinele in bucatele iar ceapa va fi curatata si taiata in inele subtiri. Pe jumatate din suprafata aluatului, pozitionati jumatate din compozitia formata din mozzarella, masline, inele de ceapa si branza rasa.



Cu ajutorul paletei de pizza, plasati aluatul pe piatra de copt, inchideti capacul

gratarului si lasati pizza la copt timp de 6 minute, pana aceasta este rumenita.
Dupa ce e coapta complet, pizza se taie in felii egale iar pe suprafata aluatului se presara jumatate din sunca Parma, impreuna cu jumatate de busuioc, rezutatul fiind stropit cu ulei de masline pentru un plus de aroma. Cea de-a doua pizza se coace in mod similar, urmand reteta mentionata!

 

Asadar, daca te numeri printre iubitorii de pizza si iti doresti sa te bucuri de aroma acesteia intr-un timp scurt, un gratar gradina inovativ Big Green Egg este dispozitivul perfect care imbina utilul cu placutul, mai ales daca ai si reteta perfecta! Fiind compact si cu un design minimalist, acesta poate fi pozitionat in orice tip de incapere iar tu te poti bucura de o pizza prosciutto delicioasa, fie ca locuiesti la apartament sau la casa!