Fiecare roman iubeste gratarul bine facut! Ne place sa mancam preparate suculente la gratar, fie ca le gatim noi personal, fie ca iesim cu familia sau prietenii si altcineva pregateste pranzul in aer liber. Cu toate acestea, pe langa cele mai populare intrebari, cum sunt: “ce merge la gratar ?”, “de cate ori se intoarce carnea pe gratar ?” sau “care este cea mai buna carne pentru gratar ?”, una dintre cele mai populare intrebari si care starneste contradictii puternice la picnic sau la iarba verde este: CARE ESTE ORDINEA CARNII LA GRATAR?
Asadar, in acest articol vom raspunde la intrebarea “care este ordinea corecta a carnii la gratar ?”, referindu-ne la cele mai des folosite preparate din carne pe care romanii aleg sa le gateasca pe gratar: mici, ceafa de porc, pui, vita si carnati. Iti vom aduce argumentele necesare si ne vom folosi de anumite criterii importante:
A. Tipul de carne
Cel mai important criteriu, decisiv pentru stabilirea ordinii carnii la gratar curte, este tipul de carne.
1. Astfel, dupa incingerea carbunilor, cand jarul este iute si stralucitor, se pun micii pe gratar. Acestia se vor rumeni la exterior, iar in interior vor ramane suculenti. Daca, dimpotriva, acestia vor fi gatiti ultimii, se vor gati foarte incet si se vor face prea uscati!
2. Pe locul doi urmeaza carnea de porc si/sau de vita (ceafa, coaste, antricot etc). Aceste tipuri de carne sunt mai grase si mai dense decat celalalte tipuri de carne, cu fibre mai proeminente, necesitand un jar proeminent pentru gatirea perfecta!
3. Urmeaza apoi carnea de pui. Aceasta are un timp de coacere mai mic decat carnea de vita sau ce de porc, de aceea se lasa mai la urma, pentru a nu se arde sau usca.
4. La final, daca ii avem, asezam pe gratar carnatii. Acestia sunt lasati la urma de tot, pentru ca au nevoie de o temperatura foarte mica pentru o gatire corespunzatoare!
B. Grosimea carnii
Un criteriu important in determinarea timpului de gatire a tipurilor de carnuri sau ordinea acestora o repezinta grosimea carnii. In functie de cat de groasa este carnea, va rezulta si timpul de gatire, astfel: carnea care este mai groasa – ceafa de porc sau pulpele de miel ori antricotul de vita, steak-ul – se pune mai la inceputul garatrului, deoarece necesita un timp de gatire mai mare, iar carnea mai subtire sau in straturi reduse va fi lasata mai la final – puiul, carnatul, pestele etc. Deci, in functie de grosimea carnii, cea mai densa/groasa carne se va gati la inceput, iar cea mai subtire spre final!
C. Tipul de gratar
In functie de cum se gateste anumite carnuri si in functie de tipul de gratar, de asemenea, se stabileste exact timpul de gatire, dar si ordinea acestora.
1. Daca se foloseste un gratar traditional din tabla sau otel, ordinea ar trebui sa fie urmatoarea: mici, ceafa, vita, pui, carnati - adica exact ordinea clasica mentionata mai sus.
Gratar clasic tipic romanesc, pe care ordinea carnii chiar conteaza!
2. Daca se gateste pe un gratar de tip kamado / cuptor ceramic, carnea se poate gati in acelasi timp, folosind un grilaj supraetajat (expander), astfel: puiul se pune pe grilajul de sus, iar in partea de jos se asaza: ceafa, vita sau/si micii. Ceramica ajuta la gatirea uniforma a carnii dispuse in nivele, doar timpul de gatire va diferi.
Atunci cand gatim pe un gratar / cuptor ceramic profesional de tip kamado, ordinea carnii pe gratar nu mai este importanta!
D. Marinarea carnii
Daca ne pregatim din timp carnea pe care dorim sa o gatim, adica o marinam cu 2-3 zile inainte, atunci timpul de coacere, implicit ordinea nu va mai conta asa mult, deoarece carnea va fi frageda si timpul de coacere va fi mult mai redus.
Practic, alcoolul din condiment fragezeste carnea, iar sesiunea de gatit va fi mai redusa – ne referim la pui, ceafa si vita, pentru ca micii sunt deja pregatiti a fi pusi pe gratar. Cu toate acestea, recomandarea noastra este sa se pastreze ordinea clasica mentionata mai sus.
E. Tipul de coacere
Aici exista 2 variante principale de gatire: gratar traditional si gatire lenta. Pe gratarul traditional ordinea este clasica: mici, ceafa, vita, pui, peste, carnati. Gatirea lenta se face la temperatura mica si va dura in jur de 2-4 ore, in functie de cat de suculenta dorim sa fie mancarea. Gatitul lent se aplica la carnea de porc si de vita, iar ordinea celor doua pe gratar este irelevanta in acest caz.
Folosind tehnica gatitului lent, se poate pregati o tocanita delicioasa, frageda, bine patrunsa!
SFAT: Daca alegi sa pregatesti si garnituri pe gratar (legume, vegetale, fructe de mare etc.), poti alege intre ciuperci, ardei gras sau iute, vinete sau dovlecei taiati rondele, ceapa sau rosii etc. De asemenea, legumele mai mari, precum cartoful sau porumbul se pot pune pe gratar, dar acoperite cu o folie. Indiferent de garniturile alese, acestea se aseaza utimele pe gratar, dupa ele nu se mai gateste absolut nimic – ele inchid sesiunea de gatit pe gratar! Acestea au nevoie de foarte putina caldura si se patrund usor. Daca se intampla sa prepari si peste la gratar, este de la sine inteles ca trebuie sa stabilesti ordinea in asa fel incat pestele sa fie asezat ultimul pe gratar, caci altfel mirosul se transfera si la celelalte alimente.
La acest punct trebuie facuta o singura mentiune: in cazul in care gatesti pe gratar tip vatra cu plita, legumele sau garniturile se pot gati in acelasi timp cu carnea, dedicand acestora o parte din plita incinsa, dar lasandu-le la prajit mult mai putin decat carnea. Asadar, cea mai buna carne pe gratar este cea pe care o pregatesti si o gatesti in ordinea si in timpii optimi!
Mod revolutionar de gatit pe gratar tip vatra cu plita din otel OFYR: toate preparatele se pot aseza in paralel pe plita, doar timpii de gatire fiind diferiti!
In concluzie, indiferent de gratarul pe care gatesti, de momentul din zi, de gradul de marinare si de grosimea carnii, ordinea generala de gatire recomandata a preparatelor pe gratar este:
1 – MICII gata preparati
2 – PORC / VITA
3 – PUI
4 – CARNATI / PESTE
5 – GARNITURILE / LEGUMELE