Montarea unui termosemineu este o decizie importanta in amenajarea unei locuinte, deoarece acesta poate asigura caldura, confort si economie de energie. Cu toate acestea, pentru a profita la maximum de beneficiile unui termosemineu, trebuie sa fim atenti la anumite aspecte cruciale in procesul de instalare.
In acest articol, vom explora principalele aspecte la care trebuie sa fim atenti atunci cand montam un termosemineu pe lemne. Vom aborda tipurile de termoseminee si, de asemenea, tipurile de montaj pentru a ne asigura ca sistemul functioneaza in mod optim. Cu toate acestea, nu inainte de a alege tipul de termosemineu potrivit pentru nevoile noastre.
In primul rand, trebuie sa luam in calcul suprafata. Termosemineele sunt de mai multe feluri si fiecare tip poate dezvolta un numar diferit de kW. In principiu, un kW va incalzi 10 metri patrati, asta daca locuinta este izolata corespunzator, iar inaltimea incaperii nu despaseste 2,5 - 2,8 metri inaltime.
Asadar, daca avem de incalzit o suprafata de 120 de metri patrati, atunci vom avea nevoie de un termosemineu de 12-14 kW.
Un termosemineu din otel are un randament ceva mai scazut, insa avantajul lui principal este ca nu va fi nevoie sa schimbam samota din interior (dupa o perioada de timp).
In ceea ce priveste al doilea tip, termosemineele din otel si samota au un randament mai ridicat, datorita proprietatilor oferite de samota.
Samota este de fapt o roca ce inmagazineaza si reflecta caldura. In plus, deoarece radiaza caldura mai mult pe sticla, inseamna ca va ramane mai curata pentru mai mult timp. Un alt avantaj este ca si atunci cand focul s-a oprit din a mai arde, samota inca radiaza caldura aproximativ 1-2h.
Un mic dezavantaj poate fi reprezentat de faptul ca samota face parte din elementele consumabile ale unui semineu, iar in functie de tipul de lemn pe care-l folosim ca si combustibil, poate dura mai mult sau mai putin.
Important de retinut! Un termosemineu poate fi folosit doar atunci cand avem agent termic in rezervor. Nu se foloseste niciodata fara acest agent termic, care poate fi atingel sau apa.
Termosemineele se pot instala in circuit inchis si necesita, obligatoriu, o presiune maxima de lucru de 2 bari si o presiune maxima de incarcare la rece de 1 - 1,2 bari, 2 supape de presiune de maxim 2,5 bari/focar, 2 aerisitoare/focar si o supapa termica de 97 de grade pe serpentina de racire, vana de amestec cu 3 cai sau bypass.
Serpentina de racire se monteaza obligatoriu cu vas de expansiune de minim 10% din volumul de apa din instalatie
Termosemineele pot fi instalate si in circuit deschis. Acest montaj necesita, in mod obligatoriu, vas de expansiune deschis cu plutitor metalic.
Acest tip de montaj este cel mai sigur si necesita kit hidraulic cu pompe si schimbator de caldura in placi, vas de expansiune deschis cu plutitor metalic.
Pe langa instalatia sanitara, mai trebuie sa fim atenti si la faptul ca avem nevoie de o camera tehnica si ca trebuie sa dimensionam corect cosul de fum.
Montarea unui termosemineu nu este doar o alegere estetică, ci și o investiție în confortul și eficiența energetică a locuinței noastre. Prin alegerea corectă a tipului de termosemineu și a metodei de montaj potrivite, putem să ne bucurăm de beneficiile unui sistem de încălzire eficient și ecologic. Este esențial să ținem cont de suprafața pe care vrem să o încălzim, randamentul termosemineului, tipul de combustibil pe care îl folosim, precum și cerințele specifice de montaj pentru a ne asigura că sistemul funcționează în siguranță și oferă confort pe termen lung. Prin respectarea acestor aspecte, putem să transformăm locuința noastră într-un spațiu cald, confortabil și eficient din punct de vedere energetic, și să ne bucurăm de beneficiile unui termosemineu bine montat.
Pentru o usurinta sporita in procesul de achizitie si montare a termosemineului tau, iti recomandam kit termosemineu, mai multe detalii despre aceste pachete in video-ul de mai jos: