Pe Foc
21.09.2017

Informatii esentiale in alegerea focarului samotat

Daca te-ai hotarat sa iti achizitionezi un focar samotat pentru constructia semineului, mai jos iti prezentam cele mai importante aspecte care trebuie luate in considerare ca alegerea ta sa fie cea mai buna.

Pentru alegerea corecta a unui focar samotat ar fi bine sa tii cont de urmatoarele aspecte:

1. Unul dintre cele mai importante aspecte il reprezinta samota interioara a focarului, deoarece este o consumabila care in timp necesita schimbata. Unul dintre factorii cei mai importanti cu privire la durata de viata este calitatea lemnului folosit.  (vezi : https://www.pefoc.ro/esti-sigur-ca-folosesti-cele-mai-bune-lemne-de-foc.html)

Astfel samota trebuie sa fie de inalta calitate pentru o durata cat mai mare de folosire. De aceea focarele comercializate de catre Pefoc sunt dotate cu samota speciala ce rezista la temperaturi inalte, umiditate cat si socuri mecanice.  

 

 

2. Un alt aspect important il reprezinta otelul, acesta trebuie sa aiba o de grosime mare de minim 4mm. Focarele care au grosime de 3mm sau mai mica sunt predispuse unor riscuri serioase de deformare in timp, datorita temperaturii mari din interiorul incintei. Calitatea otelului  este la fel de importanta precum grosimea, de aceea va recomandam alegerea unui producator existent pe piata de o perioada mai lunga de timp. De exemplu alegerea unui producator existent de 2-3 ani pe piata care ofera o garantie de 5 ani, nu ar  fi o alegere inteleapta.   

In prezent majoritatea focarelor de seminee samotate disponibile pe piata sunt dotate cu dubla combustie, ardere tertiara sau gazeificare. Acest aspect ar trebui sa fie un standard; sunt doar diferiti producatori care le dau diferite denumiri si le pun in categoria de optiuni.  Dar daca totusi achizitionati un focar asigurati-va ca indeplineste si acest aspect.

                                                                                  

3. Randamentul semineului este important daca va doriti un consum mic de lemne si mai putina cenusa. Toate focarele cu un randament de peste 80% sunt considerate superioare, in mai multe tari din Europa nefiind permisa montarea unui focar de semineu cu eficienta sub 80%. Insa o diferenta de 1-2% a ranadamentului nu este atat de importanta pe cat de importante sunt primele 2 puncte mentionate in articol. 

 

  

 

 

4. Micile detalii fac diferenta. Aceste detalii insa de cele mai multe ori sunt aproape imposibil de indentificat de catre clientul final, de aceea pentru o alegere buna asigurati-va ca sursa de unde achizitionati este de incredere.

Micile detalii care pot face diferenta pot fi : vopseaua, etansitatea usii, sistemul de glisare, manerul, conul de deasupra focarului, sticla, etc. Aceste detalii sunt greu de verificat, insa firma de unde se achizitioneaza poate fi verificata. 

 

  

 

5.In final unul dintre aspectele importante ale focarului este designul. Astfel in zilele noastre un semineu reprezinta centrul oricarei locuinte, de aceea este important ca aspectul focarului sa fie ales cu grija potrivindu-se cu intreaga constructie a semineului si a livingului in care este amplasat. In ceea ce priveste designul putem include rama care poate fi de diferite feluri, sticla standard sau decorativa (grafitata), manerul, butoanele de reglaj, etc.

Cu siguranta pentru un cunoscator sunt nenumarate detalii care pot fi luate in considerare, de aceea am incercat sa va enumeram in ordinea importantei aspectele care trebuie luate in calcul atunci cand achizitionati un focar samotat.