Pe Foc

Top cauze incendii case: cosuri de fum neverificate si necuratate!

Statistica incendiilor arată că, în medie, zilnic 12 locuinţe sunt afectate de incendii. Din cele 12 incendii, în medie, 5 se produc în pod/mansardă, iar 3 în bucătărie. La 12 incendii se înregistrează în medie o victimă. Din nefericire, anual, în medie 40 de copii sub 6 ani cad pradă incendiilor si efectelor lor, ca urmare a neglijenţei părinţilor, fără a avea posibilitatea să se salveze. 27% dintre victimele incendiilor de locuinţă sunt persoane de peste 70 de ani (cf. Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta).

 

Statistici incendii pe ultimii ani

 

In ultimii 5 ani, in Romania, au avut loc circa 50.000 de incendii la locuinte si gospodarii cetatenesti, reprezentand, in medie, circa doua treimi din numarul total de incendii care au avut loc pe teritoriul tarii:

 

 
TOP cauze incendii in locuinte

 

In perioada sezonului rece, numarul incendiilor produse la locuintele si gospodariile cetatenilor creste, iar pagubele materiale si efectele sunt insemnate. Uneori, flacarile iau chiar vieti omenesti. Acest lucru se intampla, de cele mai multe ori, din neglijenta oamenilor, care nu isi iau toate masurile pentru evitarea acestor tragedii. In top 3 cauze care duc la izbucnirea incendiilor de proportii in sezonul rece se afla:

- montarea de cosuri de fum neconforme, defecte, improprii sau de catre nespecialisti;

- utilizarea de mijloace (surse) de incalzire defecte, improvizate sau montate necorespunzator;

- suprasolicitarea sistemelor si a instalatiilor de incalzire.

 

Unde apar incendiile cel mai des?

 

Una dintre cele mai dese cauze in izbucnirea unui incendiu la casa este lipsa verificarii, a mentenantei si a curatarii cosului de fum, regulat si in mod profesionist! Efectele sunt devastatoare, producand victime umane, distrugeri materiale consistente sau ireparabile sau chiar moarte! Acest fapt se poate observa si din statisticile incendiilor pe spatii, adica pe locul unde se produc majoritatea incendiilor. Pe locul 1 se afla podul/ acoperisul/ mansarda, tocmai pentru faptul ca aici se intampla cele mai multe nereguli, respectiv la constructia, izolarea sau racordarea surselor la cosul de fum:

 

Grafic statistic care ilustreaza faptul ca incendiile produse datorita cosurilor de fum neconforme sunt de 14 ori mai intalnite decat incendiile produse in camera de zi a locuintei!

 

 

Cos de fum defect sau necuratat - una dintre cele mai intalnite cauze ale izbucnirii incendiilor la locuinte
 
Curatarea canalului de evacuare al cosului de fum este esentiala pentru buna functionare a semineului sau a sobei tale! De asemenea, randamentul si eficienta sunt conditionate de intretinerea si curatarea canalului de evacuare! Curatarea mecanica se realizeaza cu scule si echipamente speciale pentru indepartarea depunerilor de funingine si gudron din interiorul cosului. Gudronul si funinginea acumulate pe peretii cosului de fum sunt deosebit de periculoase, iar prezenta acestora pe canalul de evacuare in timpul arderii combustibilului poate provoca: blocarea cosului de fum, autoaprinderea sau chiar un incediu, reducerea eficientei termice pentru semineu, etc.
 
Traseele de evacuare ale semineelor, sobelor si ale centralelor pe lemne trebuie curatate obligatoriu mecanic, dupa cum prevede si legislatia in vigoare. Curatarea cosului de fum cu naftalina, coji de cartofi sau sare ori cu diferite pliculete sau substante chimice nu exclude vizita unui cosar profesionist si efectuarea unui serviciu de calitate.

 

Ce inseamna un cos de fum neconform?

 

Sursa: isujvn.ro

 

Sursa ISU Sibiu

 

Cum prevenim incendiile la caminul nostru?

 

Pentru evitarea unor situatii neplacute, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Cpt. Dumitru Croitoru” al judetului Sibiu vine in sprijinul cetatenilor cu urmatoarele masuri de prevenire specifice sezonului rece:
- Cosurile de fum sa fie curatate de catre personal specializat, utilizate fara fisuri sau improvizatii, protejate fata de materiale care se pot aprinde usor (combustibile)!
- Folosirea aparatelor electrocasnice fara improvizatii la conductorii electrici sau la aparatele in sine, precum si renuntarea la improvizatiile la instalatiile electrice care sunt utilizate atat in interiorul locuintelor, cat si la nivelul anexelor sau in exteriorul constructiilor!
- Folosirea de sobe sau semineuri cu sau fara acumulare de caldura in siguranta, fara improvizatii, protejate de materiale ce se pot aprinde usor, fara expunerea materialelor textile pe aceasta, situatii ce pot duce in timp la aprinderea celor din urma!
- Afumatorile folosite frecvent, in mod traditional, trebuie amplasate la distanta de siguranta fata de locuinte, supravegheate in permanenta si utilizate la capacitatea prevazuta, fara suprasolicitare!
- Nu utilizati aparate electrice cu defectiuni sau improvizatii.
- Cosurile de fum trebuie izolate termic fata de elementele combustibile ale acoperisului (grinzi, astereala si alte asemenea).
- Lucrarile de intretinere, revizii si reparatii la instalatiile si aparatele electrice se executa numai de catre personal calificat si autorizat;
- Sigurantele electrice arse se inlocuiesc numai cu altele calibrate, cu aceleasi caracteristici tehnice;
- Aparatele electrice sub tensiune trebuie supravegheate permanent si nu se lasa la indemana copiilor;
- Montaj cos de fum din inox sau ceramic in mod profesionist.

 

Sursa: ISU Timis

 

Respectand aceste recomandari si sfaturi de prevenire, va puteti proteja viata si bunurile.

 

 

Pentru a evita autoaprinderea cosului de fum este recomandat sa curatati cosul de fum cel putin de doua ori pe an (la inceputul si la sfarsitul sezonului rece). Daca incalzirea principala este cu combustibil solid este necesat sa curatiti cosul de fum la fiecare trei luni in timpul sezonului rece. Un cos de fum ceramic, din inox, de caramida sau din orice material, curat si verificat inseamna siguranta ta, a familiei si a caminului tau! Ia toate masurile de prevenire si elimina toate cauzele incendiilor si a efectelor acestora!

 

Din experienta anuala pe care o avem, primim regulat solicitari de refacere de sisteme termice (complet sau partial), care au fost distruse sau au determinat chiar incendii de proportii, ce au pus in pericol locuinta sau chiar sanatatea si viata membrilor familiei. Vrem sa iti prezentam in secventele urmatoare marturia unui posesor de cabana in care a avut loc un incendiu din cauza celor mentionate mai sus: