Pe Foc

Gratar pe gaz vs. pe carbuni? Care e mai bun?

 

Daca il intrebi pe un fan al gatitului in aer liber dacă preferă grătarul pe gaz sau cel pe cărbune, probabil se va uita putin ciudat la tine! Gazul nici macar nu face parte din vocabularul său, deoarece grătarul trebuie făcut pe cărbune. Dar de ce este asa și ce grătar sau cuptor ceramic ti se potrivește cel mai bine? Iti vom explica diferențele in randurile de mai jos.

 

Asadar, afla in acest articol care sunt cele mai importante avantaje si dezavantaje ale gratarelor pe gaz sau ale celor pe carbuni!

 

 

APRINDEREA GRATARULUI

Comoditatea este adesea unul dintre cele mai importante motive pentru a alege un grătar pe gaz. Nu trebuie să-l umpli cu cărbune. Pornesti alimentarea cu gaz, apesi butonul de aprindere, iar dupa 12 - 15 minute grătarul tau este gata de utilizare. Cu alte cuvinte, grătarul pe gaz iti permite să începi rapid gatitul și fara sa te murdaresti pe maini.

Preconcepția conform căreia unui grătar pe cărbune ii ia mult mai mult pana se aprinde a fost depășită de multă vreme. Oamenii chiar folosesc adesea bricheti din cărbune pentru a aprinde grătarele din oțel. Prin această metodă, aprinzi starterele și așezi cărbunii deasupra brichetelor. Datorita fluxului aerului, cărbunele se aprinde repede și vei putea pune pe grătar după aproximativ 20 minute!

Dacă ai un gratar de tip kamado, deschizi complet ușitele de reglaj al aerului si pui niște startere pe cărbuni, pe care mai apoi le aprinzi. Închide capacul după 10-15 minute! Prin urmare, este nevoie de doar aproximativ 15 minute pentru a încălzi un gratar ceramic!

 

 

CONTROLUL TEMPERATURII

BBQ-urile pe gaz iti permit să controlezi temperatura prin reglarea arzătoarelor de gaz. Temperatura va crește și va scădea relativ repede. Acest lucru va face ușoara gătirea de ingrediente sau de preparate la diferite temperaturi.

Reglajul durează puțin mai mult la grătarele cu cărbune. Cu acestea, controlezi temperatura prin deschiderea sau inchiderea ușilor de tiraj din partea de jos și din partea superioara a grătarului. Cu toate acestea, unele modele mai ieftin au doar o usita de reglaj sau deloc! Acest lucru face dificilă controlarea fluxului de aer. Dacă grătarul are uși de tiraj, atunci se aplică următoarele reguli: cu cât ușile de tiraj sunt mai deschise, cu atât mai mult oxigen intră în grătar și cu atât temperatura este mai ridicată și invers.

Kamado-urile, în special, iti permit să controlezi temperatura foarte fin cu ajutorul ușilor de tiraj. Odată atinsă temperatura dorită, aceasta poate rămâne stabilă ore întregi. Acest lucru este mult mai ușor decât la un grătar standard din oțel, de exemplu. Diferențele de temperatură exterioară a aerului nu afecteaza gatitul deloc, deoarece ceramica unui kamado are inalte proprietăți izolatoare! Deci poti gati si pe ploaie, si pe vant, si pe zapada!

 

 

GRATAR = BUCATARIE in AER LIBER?

În funcție de dimensiunea grătarului tau, îl poți folosi ca o bucătărie completă în aer liber. Aceasta se aplică atât la gratarele pe gaz, cât și la cele pe cărbune. Le poți folosi pentru a prăji, găti, afuma sau găti lent. Apropo, ai nevoie de o cutie specială pentru a fuma pe un grătar de gradina pe gaz.

Gătirea lentă, prăjirea și afumatul se face indirect. Pentru un grill cu gaz, opresti arzatoarele in mijlocul procesului de gatire. Pentru BBQ-uri mai mici, se interpune un scut de căldură, astfel încât ingredientele tale să nu fie puse direct peste sursa de căldură. Pentru grătarul cu cărbune din oțel, poti sa mai adaugi niște cărbune pe lateral. Apoi asezi ingredientul sau farfuria în mijlocul grătarului.

Pentru kamado-uri, se asaza un deflector termic deasupra cărbunilor. Acest lucru vă permite să umpleți complet fundul gratarului cu cărbune, chiar și pentru preparate ce se gatesc indirect. Forma kamado creează un flux de aer, iar aerul fierbinte gătește ingredientul din vasul tau în mod uniform!

 

 

AVANTAJELE CARBUNELUI

Este mult mai ușor să afumi ingrediente pe un grătar de cărbune. Doar pune lemnul pentru afumat direct pe cărbunele incins și nu vei mai avea nevoie de accesorii suplimentare. La un gratar pe gaz, ai nevoie de o cutie specială pentru afumătoare. Se umple această cutie cu lemn de fumat și se pune pe grătar, iar căldura va face ca lemnul să înceapă să afumeze. Cu toate acestea, nu poti lucra cu bucăți de lemn de afumat - care sunt ideale pentru ședințe de afumat de peste 30 de minute -, ci doar cu aschii de lemn.

O tehnică suplimentară de gătit care este posibilă pe un grătar de cărbune este stilul caveman, in care se pune carnea sau legumele direct pe cărbunele (curat) incins!

 

 

 

Gustul & Aroma

 

Cel mai important motiv pentru a alege un grătar pe cărbune este aproape întotdeauna aroma. Experții sunt convinși deja de acest lucru. Aroma ingredientelor gătite pe cărbune este mult mai intensă. Acesta este și unul dintre motivele pentru care ar trebui să alegi cărbune de înaltă calitate, deoarece chiar și tipul de lemn din care a fost fabricat cărbunele influențează aroma!

 

 

 

 

Dupa gatire...

 

La un grătar pe gaz, tot ce trebuie să faci după ce termini cu gatitul, este să opresti arzătoarele și alimentarea cu gaz. Gratarele pe gaz au adesea o tavă de picurare din aluminiu, care colectează unsoarea, de aceea este important să o verifici în mod regulat și să o curăți sau să o schimbi.

La un grătar de cărbune, opresti alimentarea cu aer. Lipsa de oxigen va stinge cărbunele și vei putea să-l aprinzi la următoarea utilizare.

Un grătar de kamado din ceramică este mult mai economic când vine vorba de cărbune decât unul din oțel, datorită proprietăților sale izolatoare. Si apropo, nu trebuie să elimini cenușa răcită după fiecare sesiune de gatit. Cantitatea de cenușă depinde de durata și temperatura sesiunii, dar și de cărbunele pe care l-ați folosit.

 

 

Varietatea de gratare

 

Pe piata există mai multe tipuri de gratare, nu doar pe gaz sau pe cărbuni. Gândeste-te la grill-urile electrice, cuptoarele pentru pizza sau un plancha, de exemplu.

Grătarul electric este doar o alternativă pentru grătarul pe gaz sau cărbune, in locurile in care nu sunt permise focuri deschise. Cuptoarele de pizza si cele de pâine sunt utile atunci când cauti un dispozitiv potrivit pentru un singur tip de preparat. Cu toate acestea, poți utiliza perfect aceste tehnici de gătit pe un kamado! Toate intr-unul!

Nu în ultimul rând, există grătarul plancha: o tavă de gatire din fontă care iti permite sa pregătesti mâncarea într-o tavă de copt, în loc sa o pui direct deasupra focului. Un kamado iti permite, de asemenea, să pregătesti mâncarea pe un astfel de plancha. Pur și simplu așezi o astfel de tavita din fontă, cu partea striata sau dreapta, pe grilajul kamado-ului tau.

 

 

CE GRATAR SA ALEG?

Atât grătarele pe gaz, cât și cele ce folosesc cărbunele sunt disponibile în toate formele și dimensiunile. Când cumperi un grătar, trebuie ca produsul sa merite pretul achitat! Termenul de garanție și service-ul oferit vorbesc frecvent despre calitatea unui grătar. Există multe diferențe în ceea ce privește calitatea și grosimea materialului atunci când vine vorba de grătar pe gaz, gratar clasic din tabla sau oțel, ori de gratar cu cărbuni. Acest lucru este valabil și pentru kamado-uri. Calitatea ceramicii variază extrem de mult, printre altele. Acest lucru influențează aroma și stabilitatea temperaturii. Fragilitatea ceramicii variază și ea.

 

 

GATITUL PE CARBUNI ?!

Dacă alegi un grătar pe cărbuni, trebuie să decizi dacă doresti un grătar din oțel (clasic) sau un kamado (cuptor ceramic). Ambele tipuri sunt potrivite pentru toate tehnicile de gatire. Dar nu orice grătar pe cărbune din oțel este potrivit pentru ședințe lungi sau pentru gatit lent. Uneori, trebuie să adăugi cărbune, iar temperatura poate fluctua. Aceasta depinde de calitatea oțelului. Ceramica unui kamado are mari proprietăți izolatoare și păstrează bine căldura. În acest fel, utilizezi mai puțin cărbune, iar temperatura de afara nu influențează temperatura din grătarul tau - poți continua grătarul, chiar și în condiții meteorologice extreme!

Prețul, termenul de garanție și conditiile de service spun, de asemenea, multe despre calitatea unui brand kamado! Big Egg Green, de exemplu, este singurul kamado din lume fabricat cu ceramică produsă în Mexic. Tehnologiile dezvoltate de NASA sunt utilizate în acest proces, deoarece exteriorul navetelor spațiale erau obținute din ceramică! Aceasta face ca ceramica să fie mai rezistentă la căldură. Îl poți încălzi de câte ori doresti, fără a-i afecta calitatea!