Esti sigur ca folosesti cele mai bune lemne de foc?

Ce iti doresti de la semineul tau? Sa ofere o ambianta placuta, sa fie o sursa serioasa de caldura si sa fie o investitie pe termen lung. Atunci cand alegi sa construiesti un semineu pe lemne te gandesti ca va fi durabil si va rezista o viata intreaga. Ei bine, pentru a obtine aceste beneficii este foarte importanta folosirea materialelor profesionale la constructia semineului, dar si o exploatare corespunzatoare.

 

 

Combustibilul de ardere 

 

Lemnul este un factor principal ce influenteaza functionalitatea si durata de viata a semineului. 

Multe persoane aleg sa investeasca sume considerabile in constructia semineelor pe lemne, dar apoi folosesc lemne de slaba calitate, datorita carora intampina multe probleme nedorite, cum ar fi: incapacitatea de a incalzi spatiul dorit, infundarea cosurilor de fum, mirosuri neplacute, sticla permanent mudara, randament scazut sau chiar deteriorarea anumitor parti a focarului.

 

Un prim sfat este evitarea arderii bucatilor de lemne ramase de la constructii sau alte deseuri care pot defecta anumite componente ale focarelor sau piese detasabile precum gratarul, opritorul de lemne, tija de actionare a clapetei, regulatorul de aer, deflectorul, samota etc.

 


Puteri calorice ale lemnului 

 

Valorile calorice ale principalelor foioase ideale pentru ardere sunt:

Fag/Stejar - 4,1 kWh/kg - 2100 kW/mc
Artar/Mesteacan - 4,2 kWh/kg - 1900 kW/mc
Plop - 4,1 kWh/kg - 1200 kW/mc
Pin - 4,4 kWh/kg - 1700 Kw/mc
Molid/Brad - 4,5kWh/kg - 1500 kW/mc 


In seminee este recomandat lemnul de esenta tare.

Lemnele de esenta tare degaja mai multa căldură decât rășinoasele cu același volum, dar per kilogram, diferitele tipuri de lemn vor da in mare aceeași căldură.

 

Rășinoasele sunt mai ieftine decat lemnul de estenta tare dar noi recomandam sa nu fie folosite decat la aprinderea focului. Acestea ard foarte repede si degaja o temperatura foarte mare intr-un timp scurt, de aceea este de evitat folosirea acestora in cantitati foarte mari.


De ce sa nu folosesti lemnul ud?

 

 

O buna functionalitate a semineului pe lemne este influentata in special de umiditatea lemnului, care trebuie sa fie sub 20%, iar pentru aceasta sunt aparate speciale de masurat

Umezeala din lemn scade puterea calorică. Majoritatea puterii calorice este folosită pentru evaporarea apei, restul fiind insuficienta pentru a asigura încălzirea. Vaporii de apă scad temperatura arderii și contribuie la formarea funinginii, care se acumulează și se întărește într-un strat gros pe pereții camerii de ardere, ceramică, țevi, coș de fum, etc.

Intr-un asemenea caz unde se ard in permanenta lemne ude putem vorbi de o proasta exploatare care in timp va atrage dupa sine o serie de probleme, si in multe cazuri defectiuni a unor parti consumabile a focarelor (ex: gratar, samota), autoaprinderi la sistemele de evacuare etc.

 

 

 

Inainte de a cumpara lemne de foc, tine cont de aceste sfaturi pentru a exploata la maximum potentialul acestora si a obtine cel mai bun raport calitate-pret. Lemnul trebuie sa fie de esenta tare, sa fie uscat  si stocat la adapost de intemperii, iar astfel vei obtine o putere calorica ridicata, un randament crescut, o sticla mai curata, un semineu mai usor de intretinut si cu durata mare de viata.

 

 

widget