Peletii sunt deseuri lemnoase, deshidratate si comprimate pana la dublul densitatii energetice a lemnului verde, neuscat. Cu alte cuvinte rumegusul rezultat in urma prelucrarii lemnului este bine uscat, apoi i se adauga un liant, acest amestec se supune presarii, apoi taierii cu utilaje specializate si are ca rezultat peletul.
Pe scurt, peletii sunt combustibili solizi ce răspund noilor cerințe de utilizare a energiei "curate" și regenerative, în formǎ de mici creioane (cu diametru intre 2-12 mm si o lungime medie de 3-5 cm), cu o umiditate sub 8%, dar o putere calorică de circa 4500kcal/kg, reprezentand astazi alternativa de încălzire domestică cea mai curată. Din ce sunt facuti peletii? Produși din materiale biomasice (resturi de lemn/vegetale, paie, tulpini de floarea soarelui/porumb, frunze etc); producerea lor de obicei nu necesită aditivi/lianți datorită rășinilor existente natural în materia primă de bază.
INCALZIREA CU PELETI?
Din cauza unor considerente de sanatate si de control al calitatii aerului, peletii din lemn sunt de preferat in locul carbunelui pentru producerea de energie termica, spun parerile si studiile specialistilor. Produse fara aditivi, arderea peletilor din lemn este neutra, nu generezeaza cresterea emisiilor de gaze cu efect de sera. Compozitia este alcatuita din surse biologice 100% presate prin niste gauri mici intr-o masina sferica care leaga granulele impreuna. Au un randament de ardere mult mai mare, deoarece procesul de legare reduce umiditatea la mai putin de 10%.
Sunt o alternativa stabila, regenerabila, de incalzire a locuintelor utilizata in prezent pe scara larga in intreaga lume. Peleții reprezintă o energie mai ieftină, decat cea obținută de combustibilii fosili, fiind si regenerabilă. Emisiile mici de dioxid de carbon înseamnă că nu afectează mediul înconjurător.
În ultimii ani s-a constatat o cerere din ce în ce mai mare pentru furnizarea echipamentelor care utilizează ca și combustibil peleții (sobe, seminee sau centrale pe peleti); implicit o creștere a necesarului de peleți. Peleţii de calitate bună au suprafaţa netedă şi uniformă, sunt de aceaşi dimensiune şi nu se fărâmă. Pentru a controla calitatea peleţilor, se pune în apă: peleţii de calitate bună rămân la suprafaţa apei, peleţii de calitate slabă se scufundă în apă.
AVANTAJELE acestui combustibil:
-reprezintă o sursă de energie ecologică, curată;
-conferă o autonomie ridicată a centralei; în funcție de volumul depozitului de peleți utilizat, ajungându-se la o periodicitate a realimentării de la 2-3 zile până la 30-60 zile.
-fiind neutrii din punct de vedere al emisiilor de CO2, acestea sunt foarte reduse;
-emisia de fum rezultată în urma arderii este foarte redusă;
-cenușa rezultată este în cantități mici (în cazul utilizării peleților de calitate), ea putând fi folosită ca și îngrășământ natural;
-costurile aferente exploatării raportate la aceeași putere obținută cu o centrală pe gaz în condensație sunt aproximativ identice;
-randamentul arderii comparativ cu folosirea lemnului este mai mare;
-spațiul de depozitare al peleților este relativ redus: 1,2-1,5 mc
Mai multa caldura, costuri mai mici: Peletii din lemn produc mai multa caldura la un cost mai mic decat aproape orice alta sursa, cu un nivel foarte scazut de emisii nedorite. Utilizand peleti rumegus in sobe, seminee sau centrale, se va obtine aceeasi caldura ca si atunci cand sunt folosite gazele naturale sau electrice si ofera mai multa caldura consistenta decat lemnul de foc.
Economie: Peletii sunt mai eficienti decat lemnul in sine datorita continutului scazut de umiditate si a arderii complete. O tona de peleti de lemn contine valoarea de caldura a circa unu si jumatate metri cubi de lemn.
O mai buna planificare: costul peletilor nu este dictat de evenimentele mondiale; prin urmare, pretul este mai accesibil si mai previzibil. Pe masura ce costurile petrolului continua sa creasca, consumatorii se confrunta cu cheltuieli de incalzire imprevizibile. Energia termica regenerabila din biomasa este mai stabila in ceea ce priveste pretul.
Simplu de utilizat: deoarece peletii sunt atat de eficienti si ard atat de curat, nu exista aproape nici un fum sau noxa produsa. Aerul evacuat nu este fierbinte, astfel incat soba nu are nevoie de un cos de fum izolat in zidarie.
Prietenosi cu mediul inconjurator. Spre deosebire de electricitate, gaze naturale si alte solutii pentru incalzire, peletii sunt ecologici si constituie o sursa de energie regenerabila. Granulele presate au un nivel scazut de umiditate ceea ce le face extrem de eficiente in timpul arderii.
Confortul reprezinta un motiv major in alegerea incalzirii cu peleti in ceea ce preiveste avantajele. Spre deosebire de incalzirea traditionala cu lemne, peletii nu necesita sa fie taiati, divizati, activitati care cer timp si efort fizic. In plus, folosesc mult mai putin spatiu decat carbunele si lemnul.
Tehnologie testata si stabila. Desi abia de curand au inceput sa se bucure de popularitate, peletii sunt folositi in Europa de aproximativ 25 de ani ceea ce face din acest produs unul de incredere.
PELETI vs. LEMN
Din tabelul comparativ de mai sus, putem observa ca pretul peletului per kilogram este dublu fata de cel al lemnului si cu 50% mai mare per kiloW. Insa, daca realizam ca puterea calorica este considerabil mai mare in cazul peletilor decat la lemn (atentie: e vorba de un lemn cu o umiditate ideala, nu orice lemn!), iar randamentul este, din nou, covarsitor in favoarea peletului, realizam ca acest combustibil mai putin cunoscut pe piata din Romania chiar este o solutie alternativa buna si viabila de incalzire!
IN CONCLUZIE:
Peletul are o putere calorica mare, densitate mare, costuri relativ reduse de transport, o logistica imbunatatita de stocare si utilizare automatizata. Peletul de lemn va deveni treptat-treptat un inlocuitor viabil pentru ceilalti combustibili conventionali ( gazul natural, GPL, petrol, carbune, lemn, ulei, electricitate, etc.).
Noi iti punem la dispozitie o gama larga de dispozitive ce functioneaza cu combustibil pelet:
Foarte accesibile ca pret, cu design modern, rectangular si forme rotungite frontal, ceea ce le ofera un aspect elegant deosebit. Gama este disponibila in 3 culori: negru, rosu si alb, dintre care cele mai vandute sunt modele negre, deoarece acestea se potrivesc in orice tip de locuinta si decor interior, fiind o culoare universala.
In plus, sunt prevazute cu modul de reglare WI-FI, pentru automatizare, fiind astfel deosebit de utile si confortabile. Astfel, vei putea sa controlezi semineul pe peleti prin telefon de la distanta cu ajutorul modulului WI-FI. Usor de instalat chiar si dupa ce soba este deja functionala!
Sunt modele de sobite pe peleti de dimensiuni compacte, care prezinta un design deosebit si special, datorita ceramicii din care sunt fabricate - imbracamintea lor este din cahle ceramice decorative deosebite. Modelele din aceasta gama de termofocare pe peleti sunt variate, dar sunt potrivite atat pentru locuinte elegante, rustice, dar si moderne.
Este practic un model care seamana mult cu semineul clasic, ce se incorporeaza in perete sau se finiseaza in modul dorit de catre client. Focarul de semineul incorporabil este un tip de dispozitiv termic care se incastreaza, devenind astfel, ca aspect si functionalitate un semineu in toata regula. Are un randament crescut, putand incalzi suprafete mari (volum de pana la 370 mc).
Focarul pe peleti este un model de termosemineu pe peleti foarte bine vandut, produs tot in Italia, oamenii au pareri despre el! Este prevazut cu racorduri pentru distributia de aer cald radiant in partea superioara a sa. Suprafata usii vitrate frontale este foarte larga, oferind astfel o viziune foarte larga asupra flacarii. Face parte din gama dispozitivelor termice de clasa A+, fiind foarte silentios si ecologic. Este un aparat inteligent, tip centrala, avand integrata o placa smart care automat optimizeaza combustia si consumul de peleti in timpul functionarii, furnizand cantitatea de aer cald ideala.
Altfel spus, o centrala pe peleti este o varianta de incalzire a casei: aspectuoasa, economica, trainica, inovativa, usor de montat si de utilizat, chiar prin tehnologie de ultima generatie, oferind un plus de confort termic in locuinta ta!