Ambianta placuta pe care un semineu o ofera in orice locuinta se datoreaza vizibilitatii bune asupra focului prin geam, pe langa trosnetul lemnelor si jocul flacarilor.
Multi posesori de seminee si sobe nu se pot bucura de aceasta atmosfera deosebita si de aspectul placut pe care trebuie sa il ofere un semineu din cauza afumarii excesive a sticlei.
Este important ca toti acesti posesori de seminee si sobe ce intampina aceasta neplacere sa fie bine informati spre a indentifica cauza principala si daca este posibil, remedierea problemei.
Depunerile excesive de funingine pe geamul semineului este in cele mai multe cazuri datorata unei exploatari necorespunzatoare sau unui montaj necorespunzator.
1. Cauza principala este umiditatea lemnelor folosite, care trebuie sa fie de maxim 20 % (depozitarea acestora trebuie sa fie de minim 2 ani in spatii acoperite si ventilate).
Umiditatea lemnelor folosite trebuie sa fie de maxim 20%.
2. Lipsa verificarii si curatarii cosului de fum cat si a canalului de evacuare intre focar si cos.
Este foarte importanta curatarea cosului de fum si a canalelor de evacuare.
3. Arderea pe sticla a lemnelor cauzata de asezarea acestora in incinta, dimensionarea gresita sau supraalimentarea. In cazul in care lemnele din incinta focarului ard pe suprafata sticlei pot duce la o afumarea excesiva a acesteia.
Arderea lemnelor pe suprafata sticlei poate duce la afumarea acesteia.
4. Inchiderea clapetei de admisie si evacuare a fumului prea repede (nu toate focarele sunt prevazute cu clapeta de evacuare). Clapeta de admisie si evacuare se va inchide dupa amorsarea cosului de fum si anume 15-30 min in functie de calitatea lemnului, tipul de cos, marimea focarului.
Sticla se poate afuma si din cauza inchiderii prea rapide a clapetei de evacuare.
5. Lipsa curatarii cenusei din incinta focarului. Pentru o ardere curata si completa a lemnelor este nevoie de o curatare regulata a focarului la 2-3 arderi (in functie de calitatea lemnelor si esenta lor).
Focarul necesita curatare la interval de 2-3 arderi.
6. Combustibilul utilizat. Pentru o ardere curata se vor arde lemne de esenta tare sub forma de bustean (fag, stejar, carpen). Se va evita alimentarea cu lemne cu solventi pe ele (uleiuri, lacuri, vopsele).
Combustibilul de ardere trebuie sa fie sub forma de lemne de esenta tare.
1. Cos necorespunzator. Cosul la care va fi racodat semineul trebuie ales in functie de tipul de semineu (termosemineu / focar / soba). Exemplu: un cos din caramida prevazut pentru o soba nu asigura o buna functionalitate amplasarii unui semineu cu o deschidere mult mai mare pe sticla in locul acesteia. Vezi aici: https://www.pefoc.ro/cat-de-important-e-cosul-de-fum-pentru-semineu.html
2. Dimensionarea gresita a cosului de fum fata de focar (inaltime / diametru / forma interioara). In functie de tipul si puterea focarului, inaltimea casei si tipul de cos se vor stabili dimensiunile cosului pentru o functionare corecta.
Este foarte importanta dimensionarea corecta a cosului de fum.
3. Reducerea pe canalul de evacuare poate duce la o ingreunare a tirajului si ulterior afumarea sticlei.
Sticla se poate afuma si din cauza reducerii canalului de evacuare.
4. Devierea cosului sau a canalului de evacuare poate ingreuna tragerea.
Devierea cosului de fum poate duce la afumarea sticlei semineului.
5. Montarea mai multor surse de caldura pe acelasi cos cu semineul (centrala, convertor, soba, semineu etc).
Montarea mai multor surse de caldura pe acelasi cos de fum nu este recomandata.
In ziua de azi sistemul de curatare a sticlei (perdea de aer) nu mai este o optiune ci mai degraba un stas ce se regaseste pe mai toate focarele de semineu care se produc, dar asta nu insemna ca sticla nu se va mai afuma deloc in special daca acesta nu este folosit corespunzator.
Model de focar cu perdea de aer pentru a pastra sticla curata cat mai mult timp.
Anumite focare cu siguranta se vor afuma mai mult decat altele iar aceasta depinde de materialul din care sunt fabricate, gradul de izolare, suprafata vitrata, forma interioara etc. Insa este important de stiut ca cele mai multe probleme in ce priveste afumarea sticlei la seminee si sobe nu provine de la vicii ascunse a produselor ci de la o exploatare necorespunzatoare care in timp poate duce si la scurtarea vietii semineului cauzand probleme.
Cum arata arderea intr-un semineu cu sticla afumata (stanga), fata de un semineu cu sticla curata (dreapta).