De ce rugineste un semineu? Cauze, sfaturi si solutii!

Oricine isi doreste ca, atunci cand achizitioneaza un semineu, acesta sa fie trainic, sa functioneze bine si sa arate bine! Semineul este piesa de rezistenta care adauga un plus de frumusete oricarui living in care este amplasat.

 

Insa, o problema des intalnita, care face ca semineul sa nu mai fie elementul principal care infrumuseteaza o camera de zi, este rugina sau vopseaua exfoliata care poate aparea pe semineu si care in principal e o problema estetica, dar poate deveni si o problema functionala.

 

De ce apare rugina la seminee sau la sobe? De ce la anumite seminee nu apare niciodata, iar la altele apare intr-un timp foarte scurt? Ce putem face pentru a preveni aparitia ei? Ce putem face pentru a o indeparta in cazurile nefericite unde semineul e atacat de rugina?

 

Rugina de obicei apare pe rama focarului sau pe usa de semineu din fonta ori pe chenarul semineului.

 

Acestea sunt cateva intrebari prinicipale la care vrem sa raspundem in acest articol, deoarece reprezinta o problema des intalnita la seminee. Vom intai, pe rand, cauzele, iar apoi solutile.

 

Inca de la bun inceput, trebuie sa facem o clarificare: nu conteaza daca ai cumparat cel mai scump sau pe cel mai ieftin semineu din piata, problema ruginii tine de fizica, iar aceasta se aplica oricarui produs! Ea poate aparea daca montajul nu a fost realizat intr-un mod corespunzator sau daca focarul nu este folosit corespunzator.

 

 

Rugina pe suprafata metalelor apare datorita umiditatii sau a acizilor chimici. Vinovatii pentru aceste probleme de multe ori sunt atat montatorii necunoscatori (amatori), cat si clientii carora nu li s-a spus sau nu au vrut sa ia la cunostiinta aceste detalii tehnice.

 

Cauze:

 

1. Cele mai multe probleme referitoare la ruginirea semineului provin de la umiditatea din casa, acesta fiind adesea montat intr-o etapa de constructie a casei nepotrivita.

 

Orice constructor ar trebui sa stie ca dupa anumite etape de constructie si finisare a casei exita o umiditate foarte mare in pardosea si in peretii casei. Astfel, un mester de seminee cu experienta in domeniu trebuie sa stie acest lucru si sa aleaga momentul optim pentru montarea semineul, fiind dotat cu aparat de verificare a umiditatii daca nu este sigur pe el.

 

Traim intr-o lume a vitezei, iar clientii vor totul rapid, montatorii la fel, dorind sa execute lucari in cel mai scurt timp nemaitinand cont de acest aspect important.  Deseori auzim fraza "asa a vrut clientul, eu ce era sa fac?" care arata lipsa de responsabilitate.

 

 

Un expert nu ar trebui sa lase dupa client si sa faca asemenea "gafe", chiar daca clientul cere, ci ar trebui cu fermitate sa isi pastreze pozitia, cu rabdare sa explice situatia tehnica si sa amane, daca e nevoie, montajul ori sa indrume pe client la solutii de rezolvare mai rapida a problemei umiditatii din casa.

 

Un semineu se amplaseza intr-o casa doar atunci cand suntem siguri ca nu mai este umiditate. Altfel, exista riscul ca semineul sa rugineasca inainte chiar ca clientul sa se mute la noua locuinta. Perioada optima pentru amplasarea semineului este la aproximativ 3 saptamani dupa etapa de tencuit si turnat sapa!

 

Exemple de montaj: soba pusa pe pozitie in mediu umed, la cateva zile dupa tencuiala (stanga) si semineu montat dupa o luna, in mediu uscat (dreapta).

 

Pozitionare semineu in casa cu mediu umed si pereti neuscati (poza stanga) si semineu amplasat in casa cu mediu uscat (poza dreapta).

 

2. O a doua cauza ce favorizeaza ruginirea si este des intalnita o reprezinta lipsa izolarii usii si a ramei semineului sau chiar detasarea acesteia in timpul montajului.

 

 

Datorita comoditatii, multi meseriasi nu acorda atentia cuvenita protejarii usii semineului dupa ce camera de ardere este pusa pe pozitie. Astfel, ei nu sunt suficient de responsabili de produsul clientului, iar in timpul montajului, oricat de curat lucreaza, este aproape ineviatabila atingerea focarului de semineu cu adezivi sau materiale care contin apa.

 

Pregatire si organizare de santier cu izolarea focarului de semineu in mod corespunzator.

 

Daca esti un beneficiar si constati ca meseriasul nu acorda acestui aspect de baza atentia cuvenita, pune-ti un mare semn de intrebare asupra responsabilitatii acestuia.

 

Fie ca este vorba de o soba, fie de un semineu, orice dispozitiv termic trebuie izolat corespunzator pentru a fi protejat.

 

3. Atentie la persoanele care folosesc semineul dupa montaj! Problema ruginei poate aparea la casele nou construite, inainte de finalizarea acestora, in cazul in care dupa predarea semineului mai sunt alte echipe de meseriasi care fac focul pentru a incalzi casa, folosind semineul intr-un mod necorespunzator. Aceasta situatie apare destul de des din pacate pe multe santiere din Romania.

 

Echipe de meseriasi care folosesc semineul inainte de finalizarea tuturor lucrarilor, in mod necorespunzator...

 

Semineul nu trebuie lasat neizolat si pe mana oricui, existand posibilitatea deteriorarii acestuia chiar inainte ca propietarul sa se mute in noua locuinta. Un meserias cu experienta comunica aceste date proietarului si ofera instructiuni clare clientului.

 

A nu se folosi semineul pe santier de catre echipele de muncitori sau de catre persoane necalificate ori care nu sunt instruite in acest sens!

 

4. O alta cauza, ce-i drept - mai rara, dar totusi intalnita, poate fi cumpararea focarului de semineu sau de soba de catre client si depozitarea acestuia pana la etapa de montaj intr-un mediu umed.

 

Chiar daca materialele necesare constructiei semineului se achizitioneza din timp, pentru a beneficia de anumite promotii, acestea trebuie depozitate cu grija pana sunt folosite in lucrare, acordandu-se o atentie deosebita locului de depozitare: in niciun caz afara sau in interiorul caselor cu umiditate mare, in locuri neuscate sau neaerisite.

 

 

5. Nu in ultimul rand: utilizarea si intretinerea necorespunzatoare a semineului. O ultima cauza pentru care apare rugina la seminee si sobe este atunci cand dispozitivul este curatat cu o solutie curatare semineu chimica, abraziva (Cif) sau cu apa abundenta ajungand pe rama focarului.

 

Prea multa solutie de curtatare pulverizata pe usa face ca excesul sa se prelinga pe rama, ceea ce poate favoriza corodarea sau ruginirea acesteia!

 

Daca aceasta operatiune se intampla repetat, rama focarului va fi atacata de rugina in timp. Sticla exterioara a semineului ar trebui spalata doar cu o solutie standard pentru spalarea geamurilor casei, pulverizata in cantitate foarte mica si imediat stearsa cu o laveta sau o carpa moale care evita instant prelingerile pe rama de metal.

 

Sticla usii focarului nu se curata niciodata pe exterior, ci pe interior, cu o cantitate potrivita de solutie de curatare.

 

Atentie: solutia pentru curatarea semineelor si a sobelor se foloseste doar pentru curatarea interioara a sticlei, cu socopul de a indeparta depunerile de funingine de pe geamul focarului, acordandu-se aceeasi atentie deosebita curatarii.

 

Este important ca meseriasul care construieste un semineu sa ofere instructiuni clare de utilizare clientilor la predarea lucrarii, eventual chiar si in scris. Pe site-ul nostru poti gasi aceste explicatii, cu schite si pasi concreti care trebuie respectati. Vezi articolul AICI.

 

Protectie simpla a focarului de semineu prin aplicarea foliei de protectie pe sticla acestuia.

 

In final, trebuie sa tinem cont ca indiferent de ce tip de semineu sau soba vorbim, indiferent ca ne referim la un produs premium, de otel sau din fonta, acestea pot sa fie corodate de rugina din motive de umiditate si nu e nevoie de ani de zile ca acest lucru sa se intample, o astfel de problema poate aparea chiar si in cateva zile.

 

Meseriasii ar trebui sa respecte cu strictete etapele si regulile de montaj, chiar daca proprietarii de multe ori sunt grabiti si cer abaterea de la regula. Obligatia lor este ca, cu rabadare, sa explice implicatiile si pericolele pe care le poate prezenta un montaj rapid, fara a face rabat de la calitate, fiind direct raspunzatori de ce se intampla chiar si dupa ce ei finalizeza lucrarea. De asemenea, ei trebuie sa ia in calcul sfatuirea clientului pentru folosirea semineului si in acest aspect.

 

 

Atunci cand aceste recomandari nu se respecta cu maxima atentie, atat meseriasii, cat si beneficiarii, ajung sa puna etichete gresite, aruncand vina pe producatori si incercand sa justifice cu sumele de bani platite pentru produse. Legile fizicii sunt aceleasi si nu se vor schimba,  indiferent de valoarea prodsului achizitionat sau de brand ori producator si trebuie tratate cu seriozitate si responsabilitate, in primul rand de catre montator, iar apoi de catre beneficiar.

 

Solutii?? In cazul aparitiei ruginei la focarul de semineu sau soba, se poate trece la o actiune de reconditionare. In prima faza, se slefuieste zona afectata de rugina iar mai apoi se revopseste cu aceeasi culoare de vopsea (codul culorii se poate obtine de la producatorul produsului. De asemenea, pentru evitarea aparitiei ruginei in timpul santierului din casa, recomandam izolarea cu folie groasa a focarului, mai ales atunci cand se lucreaza cu materiale pe baza de apa.  

 

 

widget