De ce miroase urat semineul? Cauze si solutii!

Atunci cand ai achizitionat si ai montat semineul, probabil nu te-ai gandit ca un astfel de dispozitiv poate sa devina o sursa de mirosuri neplacute. Daca se respecta cu strictete regulile si cerintele de instalare ale producatorului, in mod obisnuit nu ar trebui sa apara probleme cu mirosuri in locuinta. Dar, fie ca vorbim despre un semineu sau o soba, fie de un model scump sau unul ieftin, totusi probleme cu mirosuri neplacute pot sa apara! Iar acest lucru apare din mai multe motive: daca semineul nu a fost montat corect, daca semineul nu este utilizat corespunzator sau daca acesta nu este intretinut corespunzator.

 

In acest articol, ne propunem sa aflam cauzele care stau la baza aparitiei mirosurilor de la semineu (la primul foc, cel de afumatura sau de ars, miros de horn in casa etc.), pentru ca mai apoi sa gasim solutii viabile pentru eliminarea acestora, in functie de fiecare caz particular, fiind nevoie de actiuni mai simple sau mai complexe. Practic, vom observa de ce miroase soba de teracota, semineul sau centrala pe lemne.

 

Asadar, dorim sa iti prezentam tipurile de miros ce pot fi emanate in timpul functionarii unui semineu, adica cele mai frecvente mirosuri care pot sa apara in urma montajului incorect sau a folosirii necorespunzatoare:

 

-Miros la primul foc

-Miros de afumatura

-Miros de ars

-Miros intepator

-Miros de mucegai 

-Miros de fum

-Alte mirosuri

 

 

   1. Mirosul la primul foc

 

Acest miros apare, in general, la mai toate semineele, la primele focuri facute in semineu dupa instalare. Este un miros intepator, care apare datorita faptului ca la primele functionari ale semineului se ard diferite componente, vopsele, mastic de imbinare s.a.m.d. Cu exceptia semineelor premium, acest fenomen este intalnit la toate tipurile de focare, deci nu ar trebui sa ne ridice semne de intrebare sau sa ne ingrijoreze.

De obicei, acest fenomen este specificat in cartea producatorului, mentionandu-se si ameliorarea acestuia: aerisirea puternica a locuintei prin deschiderea tuturor geamurilor larg pentru ventilatie. Mirosul acesta ar trebui sa dispara sau sa se atenueze dupa primele focuri facute in incinta semineului, pana la disparitia totala. Acesta este cursul firesc si obisnuit.

 

Insa, procesul de prima ardere trebuie sa aiba loc doar sub supraveghere, dupa ce au fost indepartate toate etichetele si la o intensitate mica a focului, pentru a permite componentelor sa se dilate normal. Mai apoi, intensitatea calorica se va mari treptat, pana se va ajunge in final la functionarea optima.

 

Daca acest tip de miros persista dupa multe aprinderi, regulat si la aceeasi intensitate (mare), atunci este o problema si trebuie cautata o alta cauza, independenta de cea a “primului foc”.

 

 

   2. Mirosul de afumatura

 

Poate aparea la orice tip semineu din urmatoarele cauze:

 

a) Lipsa intretinerii. Acest tip de miros apare datorita unei lipse de intretinere si curatare la cos de fum. In general, mirosul de afumatura indica o problema grava sau urgenta, care nu poate fi si nu trebuie amanata. De aceea, pentru siguranta intregului sistem de incalzire, a locuintei si a sanatatii membrilor familiei ca intretinerea echipamentului sa fie executata de profesionisti si in mod regulat.

 

Astfel de cosuri de fum gaseste uneori echipa PEFOC: rar intretinute sau necuratate niciodata! E nevoie de actionare imediata, profesionista!

 

Astfel, este obligatoriu (nu doar recomandat) ca fiecare posesor de dispozitiv termic sa aleaga o echipa de specialisti calificati pentru verificarea si curatarea cosului de fum, al semineului, a sobei sau a centralei pe lemne, la inceputul oricarui sezon rece, pentru a elimina mirosul de gudron sau de funingine.

 

b) Umiditatea mare a lemnului. Un miros de afumatura (asemeni slaninei afumate) poate sa apara si datorita folosirii unui lemn cu o umiditate foarte mare, peste nivelul optim de ardere al combustibilului lemnos. Aceasta umiditate ridicata favorizeaza depuneri mari si sub forma de gudron (care este asemenea unui strat de smoala), in loc de funingine fina usor de indepartat. In plus, aceasta problema nu doar emana un miros neplacut, dar creeaza si posibilitatea unei autoaprinderi a cosului de fum sau, in cazuri extreme, poate duce chiar la incendiu.

 

Umiditatea unui lemn bun de pus pe foc trebuie sa fie pana la valoarea de maxim 20%! 

 

c) Condensul pe peretii focarului. Mirosul de afumatura poate aparea si in cazul in care termosemineele sunt neracordate bine la instalatia de incalzire prin calorifere sau pardosea. Conditia care trebuie respectata atunci cand se instaleaza un termosemineu este ca apa trebuie sa intre la minim 60* temperatura. Acest lucru se poate face, dupa necesitate si preferinta, cu ajutorul unei vane de amestec, a unui sistem de bypass sau a unui grup de amestec dedicat (ex: LADDOMAT). Altfel, vor fi depuneri mari pe cos si pe peretii focarului, fapt ce va emana miros, uneori chiar si atunci cand nu functioneaza termosemineul.

 

In imaginea de mai sus se poate observa fenomenul de condens pe peretii exteriori ai focarului de semineu.

 

   3. Miros de ars

 

Mirosul de supra-incins sau de ars se poate resimti uneori in timpul functionarii unui semineu – si nu numai – principalele cauze fiind urmatoarele:

 

a) Supra-incalzirea: exista o serie de factori care pot favoriza incingerea focarului sau a celorlalte elemente din constructie, precum:

 

-arderea rasinoaselor: pentru o ardere corecta, fara probleme si curata, este indicat ca sa se arda numai lemn de esenta tare, sub forma de bustean crapat. In cazul in care se foloseste lemnul de rasinoase, acesta va ajunge intr-un termen foarte scurt pana la 1100grC (fata de 650grC cat ajunge un lemn de esenta tare), un focar obisnuit fiind  certificat la maxim 800 grC. In aceste conditii, se suprasolicita focarul din punct de vedere termic, fapt ce poate favoriza aparitia de mirosuri de arsura. In plus, daca se continua exploatarea unui semineu in acest mod, mirosul poate deveni unul intepator (vezi urmatoarea categorie de miros mai jos).

 

 

-arderea deseurilor lemnoase: combustibilul de ardere trebuie sa fie sub forma de bustean crapat, nu sub forma de resturi de lemn sau lemne de dimensiuni mici, intrucat va rezulta un foc necontrolat, ce va atinge temperaturi peste cele admise. Indepartarea mirosului de ars presupune folosirea combustibilului corespunzator: lemn uscat, depozitat cel putin 2 ani in conditii optime si taiat corespunzator!

 

Niciodata nu se vor folosi la combustie resturi sau deseuri lemnoase (stanga), ci doar lemn de esenta tare sub forma de busteni!

 

-distanta dintre focar si imbracamintea semineului: poate favoriza aparitia unui miros neplacut daca nu se respecta valoarea de minim 8-12cm intre focar si constructie. Insa, chiar si atunci cand este respectata distanta recomandata si se foloseste un semineu cu convectie de aer (cel mai folosit sistem de incalzire cu semineu), problema mirosului poate apara daca nu au fost dimensionate corect grilele de aerisire ale semineului.

 

 

-dimensionarea grilelor de convectie a semineului: fiecare focar are un necesar minim pe admisia si evacuarea aerului de convectie, in functie de puterea acestuia. Subdimensionarea sau dimensionarea incorecta a grilelor poate determina supraincalzirea focarului, fapt ce poate avea efecte negative ireversibile!

 

Exista grile de aerisire a semineului in diferite forme si stiluri, pe diferite dimensiuni si culori, astfel incat sa ai de unde alege modelul potrivit pentru tine!

 

-lipsa aerisirii semineului: mirosul de ars poate aparea si daca focarul a fost pozitionat direct pe beton, si nu pe un suport special, picioare sau pe un material care sa ii permita racirea necesara cu ajutorul convectiei naturale.

 

Un focar asezat pe un suport metalic special conceput pentru acesta (cu picioruse reglabile) va favoriza ventilarea si racirea corespunzatoare.

 

b) Materiale necorespunzatoare: constructia unui semineu nu trebuie realizata cu materiale necorespunzatoare, non-termice sau improvizate precum: izolatie cu vata, zidire cu BCA pana sus la nivelul hotei, cu rigips gol sau alte materiale care nu sunt special concepute pentru constructia semineelor, ci cu placi izolatoare speciale si materiale dedicate domeniului termic. In plus, daca constructia este din lemn (casa, cabana, pensiune) si nu s-a facut izolatie dubla, pericolul este iminent nu doar in privinta emanarii de mirosuri, ci si in privinta securitatii cladirii respective!

 

Materiale termorezistente dedicate domeniului termic (stanga) VS.  materiale necorespunzatoare + improviziatii de constructie si racordare (dreapta)!

 

c) Modul de lucru pe santier: in situatia in care stilul de lucru de pe santier inainte de finalizarea constructiei semineului este unul neatent, necurat sau neprofesionist, exista posibilitatea ca sa ramana moloz, resturi sau diferiti adezivi ori diferite solutii pe exteriorul focarului, care, la aprinderea focului sa emane diferite mirosuri, in special cel de ars.

 

 

   4. Miros intepator

 

Acest tip de miros semnaleaza o problema destul de grava referitoare la modul de constructie a semineului sau la modul de utilizare al acestuia. Mirosul intepator poate fi chiar mai periculos decat cele 2 mirosuri precedente!

 

a) Scaparile de CO2: fisurile, lipsa de curatenie, subdimensionarea cosului de fum, lipsa etanseitatii sau burlanele imbinate incorect duc la un tiraj necorespunzator, la aparitia emisiilor de CO2 si in final a unui miros intepator. Un exemplu il reprezinta focarele de fonta, care sunt construite modular si intre imbinari au sigilant de temperatura. Este suficient sa treaca temperatura o data sau de 2 ori peste valoarea de 900-1000 grade (prin supra-alimentare, foc cu rasinoase, suprafete de racire mici etc), astfel incat etansarea sa arda sau sa cada de la locul ei, fapt ce va favoriza tragerea unui aer fals prin acele locuri si un miros puternic (intepator). De asemenea, cand un semineu nu este izolat asa cum trebuie sau nu este bine racordat la cos (atunci cand condensul nu se colecteaza intr-o baza de condens si ajunge in focar), ori au loc inflitratii, apare umezeala, al carei miros este intepator si deranjant.

 

Etansare buna la usa focarului (foto stanga) VS. etansare desprinsa/defectuoasa, care nu mai e prinsa corect pe rama usii (foto dreapta)!

 

b) Supra-incalzirea: este prezenta si poate fi o cauza si pentru tipul de miros intepator, aparand la:

 

- functionarea indelungata cu clapeta deschisa la maxim - asemeni unei masini care merge in 7000 de ture constant, un focar nu va rezista sa functioneze cu clapeta deschisa timp indelungat. Aceasta trebuie tinuta deschisa maxim 10-20 minute pe timpul aprinderii sau atunci cand dorim sa deschidem usa ca sa realimentam cu lemne, dupa care trebuie inchisa la loc.

 

- arderea cu bricheti - brichetii au o putere calorica mult mai mare decat lemnul, iar in momentul in care ardem bricheti trebuie sa ardem o cantitate de 2 sau 3 ori mai mica decat lemnul admis si doar bricheti de esenta tare. In cazul in care nu se respecta aceste conditii sau se ard bricheti care contin rasinoase, arderea se va controla foarte greu, ceea ce nu este recomandat, iar acest lucru va favoriza aparitia de mirosuri neplacute, intepatoare si puternice.

 

 

- supra-alimentarea focarului: un focar este permis a fi alimentat maxim 30% din volumul camerei de ardere, mai exact conform specificatiilor date de producator in cartea tehnica a acestuia. Supra-alimentarea duce la o supraincingere a focarului fapt ce poate duce la emanarea de mirosuri.

 

Supra-alimentare a focarului (stanga) VS. alimentare corecta (maxim 30% din volumul incintei)!

 

-arderea rasinoaselor: asa cum am amintit la mirosul de ars, daca se practica de mai multe ori arderea rasinoaselor (nu doar la aprindere, ci si in timpul arderii), temperatura trecand de 900 grade de cateva ori, acest lucru va afecta buna functionare a semineului si va favoriza emanarea miros intepator. Indiferent ca vorbim de un semineu standard sau de un model premium, alimentarea cu rasinoase este la fel de paguboasa, lucru de asemenea mentionat si in cartea tehnica a focarului.

 

 

c) Racordarea necorespunzatoare: care se realizeaza intre semineu si cos de fum, fapt ce permite emisiuni de CO2 si de mirosuri intepatoare. O legatura corecta intre cele doua elemente principale se face in functie de mai multi factori: tipul de cos, inaltimea acestuia, puterea focarului, volumul camerei de ardere, trebuind sa fie contactat un specialist pentru a stabili unghiul optim si tipul potrivit de racordare.

 

 

 

   5. Miros de mucegai

 

Acest miros este asemanator cu cel de umezeala sau de condens, tip care apare in cazul in care admisia de aer din exterior este legata necorespunzator la focarul de semineu: ori nu este izolata corespunzator, ori legatura nu este facuta corect. Practic acesta este ca un miros de horn in casa, unul foarte neplacut si persistent!

 

 

   6. Miros de fum

 

Acest tip de miros este destul de diferit fata de cel intepator, iar cauzele pentru care acesta isi face prezenta sunt si ele diferite si sunt destul de multe, printre care:

-subdimensionarea cosului de fum

-patrunderea aerului fals din exterior

-montarea unui element de racord necorespunzator

-lipsa curatarii, verificarii si mentenantei cosului de fum

 

 

-racordarea incorecta a sursei la cosul de fum

-lipsa etanseitatii la usa de vizitare

-folosirea coturilor multiple la racordarea focarului

-zona geografica / amplasamentul

-folosirea de materiale necorespunzatoare la construirea cosului de fum

-instalarea incorecta a recuperatorului de caldura

 

 

Pentru explicarea cauzelor enumerate mai sus, pentru a sti cu ce indepartam mirosul de fum, dar si pentru aflarea solutiilor pentru aceast problema, te invitam sa citesti articolul intitulat: “11 Cauze pentru care poate iesi fum pe usa semineului” sau sa urmaresti urmatorul video explicativ:

 

 

 

    7. Alte mirosuri

 

In aceasta categorie includem acele mirosuri specifice pe care le emana animalele vii, care isi construiesc cuiburi sau se adapostesc in hornul semineului pe timp de vara sau animalele moarte aflate in descompunere la inceputul sezonului rece cand incepem sa facem focul in semineu. Tot aici, includem si mirosurile ciudate care sunt emanate de arderea frunzelor sau ale altor resturi vegetale ce pot patrunde in cos datorita curentilor de aer.

De aceea este indicat sa investesti intr-un capac de horn, astfel incat frunzele purtate de vant sa nu ajunga in hornul tau sau sa alegi un terminal cu plasa, astfel incat animalele sa nu poata sa patrunda din exterior pe canalul de evacuare al sistemului termic. 

 

 

 

In concluzie, am putut observa ca majoritatea mirosurilor neplacute pe care le poate emana un semineu, o soba tip semineu sau o centrala pe lemne provin din cauze ce tin de proasta instalare sau racordare a dispozitivului, utilizarea necorespunzatoare sau lipsa intretinerii adecvate a acestuia (cu exceptia mirosului de la primul foc). Acest lucru ar trebui sa ne trezeasca responsabilitatea, atat in privinta modului cum este construit un semineu initial (de personal calificat sau amator, cu materiale profesionale sau improvizatii), cat si in ceea ce priveste modul de utilizare si de mentenanta a acestuia.

Asadar, intotdeauna apelati la specialisti in domeniu, la oameni calificati si cu experiente in domeniu, care nu se joaca cu focul, cu siguranta si cu confortul caminului si a familiei tale! In plus, citeste cartea tehnica care insoteste focarul si exploateaza semineul doar in parametri optimi si in limitele prezentate acolo. Pentru ca se te poti bucura de investitia facuta in sistemul termic ales!

 

Noi facem tot, tu doar pui pe foc!

 

 

widget