De foarte multe ori, cand trebuie sa luam o decizie sau sa facem o alegere inteleapta pentru intretinerea sau repararea unui lucru, apelam la metode babesti, “dupa ureche”, in loc sa apelam la solutii curatare horn profesionale, special concepute si specializate pe nevoia noastra. De ce? Uneori, pentru ca e mai simplu, alteori pentru ca e mai ieftin, iar alteori pentru ca la unii a functionat, asa ca de ce nu ar functiona si in cazul nostru...?
Realitatea este ca de multe ori, aceste metode invechite, traditionale, ori nu mai au efect in timpurile noastre moderne, ori nu stim noi sa le folosim corect, asa cum le foloseau stramosii nostri de odinioara. Rezultatul? Probleme nerezolvate si frustrare maxima! Acelasi lucru se aplica si in cazul temei din acest articol: curatarea cosului de fum de gudron si depuneri.
De ce se infunda cosurile de fum?
Exista mai multe motive pentru care un cos de fum se poate infunda, iar, in multe cazuri, acest fapt conduce la auto-aprindere pe evacuare sau chiar la riscul producerii unor incendii de proportii:
- Condensul acid care rezulta in urma arderilor poate duce la dislocarea caramizilor, care infunda apoi cosul. Se intampla in cazul centralelor si a sobelor pe gaz;
- Cosul se poate infunda si din cauza constructiei necorespunzatoare;
- Pasarile, care isi pot face cuiburi in horn, pe timpul verii, pot infunda si ele cosul;
- Panzele de paianjen in care se strang frunze si hartii luate de vant pot duce la formarea unui adevarat dop;
- Folosirea unui combustibil lemnos cu o umiditate mai mare de 20%;
- Folosirea improvizatiilor si a materialelor nededicate domeniului termic;
- Cosul se va infunda cu siguranta daca nu este curatat si intretinut periodic;
De ce trebuie curatate hornurile?
- Prin necuratarea lor, creste riscul de incendiu, acestea fiind infundate cu funingine si alte reziduuri care rezulta in urma arderilor.
- Scade eficienta sobei, centralei, semineului sau cuptorului. Acestea nu produc la fel de multa caldura in momentul in care cosul de fum este infundat.
- Creste riscul de intoxicare cu monoxid de carbon. In cazurile in care cosul este blocat, fumul nu poate sa iasa si astfel devine periculos.
- P.S: Mosul vrea sa intre pe un cos curat in Ajun! :)
3 metode pentru curatarea cosului de fum
Exista 3 metode populare si cele mai folosite pentru curatarea canalului de evacuare a sistemului termic. Primele sunt metodele populare, mai mult pentru intretinere si preventie. In a doua categorie sunt solutiile chimice, folosite ca metoda mai agresiva si mai eficienta pentru indepartarea gudronului si a depunerilor medii. Ultima categorie presupune curatarea mecanica, profesionista, regulata, efectuata de catre un hornar autorizat si cu experienta in domeniu.
-> Metode populare. Problema cosurilor de funingine de dimensiuni mari nu este noua, iar stramosii nostri au stiut sa faca fata cu bine provocarii curatarii unui cos de fum. Existau si atunci, bineinteles, servicii de curatare si intretinere a hornurilor, dar interventiile hornarilor erau scumpe si, uneori, nu foarte la indemana. Cu toate acestea, problema a fost rezolvata domestic si prin mijloace foarte simple - cu sare sau cu coji de cartofi.
-> Curatarea chimica a cosului – solutii, prafuri, pulberi și brichete tip bustean. Cand sistemul este incalzit, pulberile sau solutiile sunt turnate în foc, iar substantele continute in ele inmoaie funinginea, iar in mod treptat aceasta este eliminata pe evacuare. Exista totusi un risc: aceste depuneri care se desprind in timpul curatarii chimice pot cadea in jos pe canalul de evacuare sau se pot redepune in partea inferioara a hornului. Asadar, aceste metode chimice sunt foarte bune a fi folosite pentru prevenire si mentenata periodica, insa pentru o curatare profesionala este nevoie de ceva mai mult.
-> Metoda mecanica. Aceasta este executata, in general, de profesionisti, adica de hornari sau cosari profesionisti, atestati si cu experienta. Curatarea in sine se realizeaza fie de la inaltime (de pe acoperis, actionand ustensilele de curatare de sus in jos), sau, daca este posibil, de la sol, cu ajutorul unor tije flexibile si a unei perii speciale pentru curatarea hornurilor. Avantajul unei astfel de metode de curatare este ca ai siguranta lucrului bine facut: cosarul trebuie sa iti elibereze o adeverinta care sa ateste exact acest lucru! Astfel, te afli in siguranta si sti ca nu exista niciun risc la functionarea sistemului termic.
METODELE POPULARE
Sarea
Cea mai simpla si mai obisnuita metoda folosita in trecut era sarea mare. De obicei, ea se varsa pe combustibil in timpul arderii. Cu toate acestea, in prezent, o astfel de optiune poate fi considerata, mai degraba, o prevenire a formarii de funingine, nu o tratare a acesteia. In primul rand e necesara curatarea profesionala a evacuarii si numai apoi apelarea la sare pentru intretinere. Facand invers sau omitand ajutorul unui hornar, nu veti realiza o curatare completa!
Totusi, ca metoda preventiva de curatare a funinginii din horn, varianta cu sare este eficientă și ieftina. Folosind sare in mod constant, depunerile vor ramane in doze mai mici. Practic, se adauga sare de bucatarie pe lemnul arzand – este suficient o mana de sare. Reactia chimici a sarii la foc si compozitia sa impiedica formarea de funingine in cantitati mari. Dar, daca stratul de funingine este deja suficient de vizibil sau de gros, atunci aceasta metoda nu va avea mare succes.
Naftalina
Pastilele de naftalina pot ajuta si ele la mentinerea unui cos de fum curat. Este suficient sa arunci 1 - 2 comprimate/ pastile in foc, iar restul se intampla de la sine. Funinginea se va desprinde in timpul combustiei, va cadea in focar si va arde, fiind eliminata apoi pe canalul de evacuare.
Dar si aceasta metoda are un dezavantaj notabil: naftalina are un miros foarte specific si suficient de intens. Uneori, nu va fi usor sa scapi de el cateva zile dupa operatiune. Și nu oricui ii place mirosul de naftalina...
Cojile de cartofi
Un alt “instrument” babesc eficient pentru prevenirea formării de funingine sunt cartofi obișnuiți. Mai exact cojile de cartofi. Dar, din comoditate si pentru a scurta timpul operatiunii, poti taia felii cartofii intregi si sa ii pui mai apoi pe jar. Cantitatea de coji necesara pentru aceasta metoda este determinata de marimea focarului unde se introduce, dar, în medie, se rezuma in jurul unei galeti de coji de cartofi.
Principiul e simplu: focarul bine incins favorizeaza arderea brusca a cojilor, iar amidonul care se evapora in combustie se dizolva in mod eficient pe peretii evacuarii, ajutand la desprinderea funinginii superficiale si la prevenirea unui nou strat. După procedura, este necesar sa cureti soba pe lemne/semineul/cuptorul. Uneori, o astfel de operatiune este efectuata inainte de curatarea mecanica, pentru usurarea muncii totale.
Ce recomandam noi pentru curatarea si intretinerea hornului?
Noi nu recomandam folosirea metodelor populare pentru curatarea cosului de fum, ci, eventual pentru intretinerea unui horn curatat profesional. Da, au fost timpuri de mult apuse cand acestea puteau si trebuiau a fi folosite. Dar acum, avand in vedere alternativele contemporane, le putem folosi la maximum pe acestea din urma. Astfel, noi recomandam solutiile moderne pentru curatarea si intertinerea hornului, care pot fi aplicate in 2 pasi:
In primul rand, pentru a curata foarte bine cosul de fum, trebuie realizata o curatare mecanica profesionala a acestuia. Aceasta trebuie realizata de catre personal calificat, de un cosar sau un hornar autorizat si cu experienta. Acesta va realiza o completa curatare a canalului de evacuare (de la baza legaturii cu focarul pana la terminalul cosului), fie de la sol, fie de pe acoperis.
In al doilea rand, se pot folosi diverse solutii pentru intretinerea si mentenanta curatarii profesionale realizate anterior de catre profesionisti. Solutiile pentru curararea cosului de fum se arunca peste jarul din soba sau semineu. Arderea lor degaja un volum mare de gaze care imping funinginea depusa pe peretii din interiorul cosului.
Industria termica actuala produce o mulțime de solutii si prafuri destinate curatarii cosului de fum. Acestea sunt pulberi diverse, lichide sau brichete tip buturuga. Ele sunt adaugate in focar sau in cuptor in timpul arderii. Prin combustie, ele elibereaza substante inofensive pentru oameni, dar suficient de puternice pentru depunerile de gudron, funingine, distrugand depozitele de pe peretii canalului de fum!
Iata care sunt solutiile, prafurile si pastilele de curatare pe care noi le comercializam, le recomandam ca produse eficiente si de incredere si pe care le gasesti chiar in catalogul nostru:
Daca nu doresti sa mai folosesti metodele babesti sau traditionale de curatare a cosului de fum (cu naftalina, cu sare, cu coji de cartofi, s.a.m.d.), te sfatuim sa alegi metode de intretinere profesioniste si certificate de producatori in domeniul termic, cum sunt: solutiile anti-gudron, pudra, peleti, buturuga sau pliculete curatare soba, seminee pe lemne sau centrale pe peleti sau orice alte surse racordate la horn.
1. Pudra concentrata pentru intretinerea cosului de fum:
Acest compus chimic concentrat (sub forma de praf/pudra) de curatare ajuta la procesul de descompunere a depunerilor de gudron, funingine si alte depuneri minore de pe cosul de fum sau din interiorul camerelor de ardere. In timpul utilizarii acestui produs cat si dupa utilizare, o parte din aceste depuneri se vor desprinde si vor cadea urmand a fi inlaturate de utilizator, iar o alta parte din depuneri se vor descompune si vor fi evacuate impreuna cu fumul.
Beneficii:
-ajuta la indepartarea funinginii si a gudronului depus pe cosul de fum, usor si sigur!
-este potrivit pentru toate tipurile de hornuri.
-un produs care de peste 20 de ani aduce satisfactie clientilor.
-este foarte eficient, fiind certificat la un institut de certificare UE independent
Cum se foloseste pudra concentrata?
Se adauga 1 lingura (daca sursa de caldura are o putere de pana la 18-20 kW) sau 2 linguri (daca sursa depaseste puterea calorica de 20 kw) in interiorul camerei de ardere inainte de aprindere. Pentru primele dati este recomandat sa adaugati praf la fiecare aprindere. Dupa 10 utilizari este recomandat sa folositi substanta doar la fiecare 4 sau 5 aprinderi.
2. Pliculete concentrate pentru intretinerea hornurilor:
Concentratul de praf de curatare sub forma de pliculete inlesneste procesul de descompunere a depunerilor de gudron si funingine de pe cosul de fum sau din interiorul camerelor de ardere. Foloseste aceste pliculete curatare soba cat mai des pentru o intretinere optima a dispozitivului tau termic.
Pachetele vin in pliculete ambalate individual, sub gramaje diferite, in functie de puterea in KW a sursei termice pentru care se folosesc acestea, astfel:
-pliculete de 5 gr pentru surse intre 2-6 KW
-pliculete de 18 gr pentru surse intre 7-14 KW
-pliculete de 50 gr pentru surse intre 18-20 KW
Pentru ce dispozitive racordate la cos de fum se pot folosi aceste pliculete?
Aceste pliculete concentrate au o aplicabilitate larga, putand fi folosite la o gama variata de dispozitive termice ce dispun de evacuare: seminee pe lemne, cu focar inchis sau focar deschis, termoseminee (seminee tip centrala), dispozitive pe peleti, sobe pe lemne, centrale pe lemne simple sau cu gazeificare (fara condensare), gratare sau cuptoare de gradina (simple sau ceramice), incastrate sau construite.
3. Peleti concentrati pentru intretinerea surselor termice
Peletii sub forma de granule concentrate (compuse din rasina speciala pentru curatire amestecata cu bucati de lemn prin presare) sunt folositi pentru intretinerea si curatarea surselor termice, ajutand la imbunatatirea eficientei termice si la reducerea consumului de combustibil.
Cu ajutorul peletilor de curatare se poate intretine curatenia semineelor, a sobelor pe lemne, a termosemineelor pe peleti a urmatoarelor componente:
-Arzator
-Schimbator de caldura
-Cos de fum si burlane de legatura
-Sticla
La multe dintre ele accesul se face doar prin demontarea dispozitivului, dar acesti peleti concentrati pot ajunge in locuri greu accesibile , nemaifiind necesare desfacerea echipamentului.
Mod de UTILIZARE:
Granulele trebuie turnate in rezervorul de peleti al dispozitivului termic. Atunci cand sunt folosite in mod frecvent, granulele asigura o curatire constanta a camerei de ardere si a traseului de fum, acestia avand in compozitie cristale speciale, care in timpul arderii emana material activ care ajuta la descompunerea depunerilor de funingine de pe componentele interioare si de pe canalul de evacuare al hornului.
-Pentru surse de incalzire pe peleti cu putere de pana la 10 KW – se toarna 250g de granule de curatat in rezervorul de peleti. Apoi se repeta procedura dupa fiecare 200kg de combustibil consumat.
-Pentru surse de incalzire pe peleti cu putere de 10 KW pana la 20 KW - se toarna 250g de granule de curatat in rezervorul de peleti. Apoi se repeta procedura dupa fiecare 100kg de combustibil consumat.
AVANTAJE:
-Extinde durata de viata a dispozitivului de incalzire
-Imbunatateste eficienta sursei de incalzire
-Mareste randamentul si capacitatea termica
-Reduce vizibil consumul de combustibil
-Mareste siguranta sursei de caldura
4. Buturuga de intretinere a cosului de fum
Se foloseste ca intretinere a cosului de fum impotriva depunerilor de catran (gudron) si funingine de pe interiorul hornului, pe care focul le creeaza in timp in urma arderii combustibilului. Acestea trebuie eliminate periodic, pentru ca obstructioneaza hornul, diminueaza tirajul si poate intoarce fumul in incapere. De asemenea, catranul (gudronul) este o substanta inflamabila, care creste riscul de autoaprindere a cosului de fum si implicit a unui incendiu al locuintei.
CUM SE FOLOSESTE BUTURUGA?
1. Scoate buturuga din ambalajul de carton, dar nu si din ambalajul de hartie in care este invelita buturuga. Asaza buturuga in camera de ardere a sursei de incalzire. Aprinde ambalajul de hartie la ambele capete ale busteanului si lasati-l sa arda in intregime pentru a favoriza reactia chimica cu depunerile.
2. In timpul arderii, substantele active sunt eliminate in combinatie cu temperatura inalta, substantele de curatat se lipesc pe suprafetele murdare ale cosului de fum si a traseului de fum si faciliteaza desprinderea depunerilor.
3. In zilele ce vor urma, depunerile de gudron vor cadea in focar, iar cele ramase pe peretii hornului se vor usca, pierzandu-si puterea inflamabila. Fumul produs prin aceasta ardere lenta favorizeaza desprinderile reziduurilor de catran de pe horn urmand a fi eliminate manual prin usa de vizitare a fiecarui cos de fum. Procesul dureaza cateva zile, fara riscuri de autoaprindere a depunerilor de pe cosul de fum.
4. Procesul se poate repeta la un interval de 30 de zile sau in functie de cat de utilizata este sursa de incalzire.
- Utilizarea acestui produs la un interval de 30 de zile in timpul sezonului elimina reziduurile de catran (gudron), amelioreaza tirajul, reducand in acelasi timp, pericolul de incendii.
ATENTIE! Folosirea regulata a metodelor sugerate mai sus este doar pentru intretinerea periodica a cosului de fum si a surselor termice racordate la acesta, dar aceasta nu exclude curatarea profesionista a hornului executata de un cosar profesionist si autorizat in domeniu!
Asadar, acestea au fost explicatiile, sfaturile si recomandarile noastre legate de curatarea si intretinerea cosului de fum!
NU UITA:
- metodele populare de curatare cu coji de cartofi, sare sau naftalina, mai mult previn aparitia gudronului decat inlaturarea lui!
- hornul trebuie curatat regulat, cel putin bi-anual (inainte si dupa sezonul rece)
- cosul de fum trebuie intai curatat profesional de catre un cosar autorizat, iar apoi poate fi intretinut cu solutii profesionale puse la dispozitia ta: