Pe Foc

Cum aprindem corect focul in semineu sau soba? Ce lemn folosesc si cum il asez?

Nu exista om caruia sa nu ii faca placere sa se uita la flacara focului arzand in soba sau in semineu! Atmosfera pe care o creeaza un astfel de dispozitiv termic este magica. Pe langa caldura, jocul focului si troznetul lemnelor, umplu casa cu bucurie si relaxare. Dar, cum putem sti care e cea mai buna modalitate pentru aprinderea focului in semineu? Cum se face focul in soba? Ce tip de lemn ar trebui sa utilizam? Si cum se aseaza combustibilul in focar? In urmatoarele randuri, vrem sa iti oferim raspunsuri succinte, dar foarte importante, la intrebarile de mai sus, pentru ca tu sa fii complet informat despre cum se aprinde focul corect:

Foloseste lemnul potrivit!   

Lemnul cu un nivel de umiditate sub 20% este cel ideal! O umiditate crescuta poate determina probleme de functionalitate dispozitivului termic, precum si afumarea sticlei semineului/ sobei sau favorizarea depunerilor de funingine pe cosul de fum.

De asemenea, alimenteaza focarul doar cu lemn de esenta tare, cu o putere calorica ridicata. Astfel, cele mai potrivite tipuri de lemn pentru ardere sunt: stejarul, carpenul si fagul.

Si nu uita: depozitarea lemnului (indiferent de tip) trebuie sa fie facuta cu minim 2 ani inaintea utilizarii pentru ardere, in spatii acoperite si ventilate!

 

Utilizeaza metoda aprinderii de sus!


De mici, bunicii ne-au invatat sa aprindem focul asa cum au stiut ei: aschii jos si butuci deasupra. Dar, vrem sa iti spunem ca lucrurile stau exact pe dos! Asa ca, aseaza straturi de lemn la baza, apoi aschiile mici peste bucatile mai mari, iar aprinzatoarele deasupra! Aceasta metoda ajuta la incalzirea mai rapida de focar semineu si favorizeaza o ardere corecta a lemnului.

In acest mod, semineul va porni mai repede, va emite mai putine gaze de evacuare in timpul functionarii si va fi mult mai prietenos cu mediul, dar si cu sanatatea familiei tale!

 



NU arde reziduuri, materiale de constructii sau gunoaie!

Arderea unor astfel de materiale daunatoare in interiorul focarului duce la pierderea garantiei acestuia si, de asemenea, poate determina probleme grave de functionalitate! In plus, aceste actiuni pot fi daunatoare nu doar pentru sanatatea familiei, ci si pentru buzunarul tau.

In cazul in care se foloseste tipul de lemn de rasinoase, acesta va ajunge intr-un termen foarte scurt pana la 1100grC (fata de 650grC cat ajunge un lemn de esenta tare), un focar obisnuit fiind  certificat la maxim 800 grC. In aceste conditii, se suprasolicita focarul din punct de vedere termic, fapt ce poate favoriza aparitia de mirosuri de arsura, iar durata de viata si de functionalitate optima a dispozitivului va fi redusa considerabil!

 

 

Nu supraincalzi semineul!

Respecta cantitatea de lemn recomandata de producator in focar, pentru atingerea puterii nominale a acestuia. Adica, o alimentare de lemn nu trebuie sa depaseasca o treime din volumul camerei de ardere.

Cum stiu care este limita de alimentare? In medie, aprox. 1kg de lemn genereaza circa 3kW de putere calorica. Pentru a calcula corect greutatea sarcinii, este suficient sa inmultesti puterea nominala a focarului cu 3 si astfel, cunoscand puterea maxima admisa a focarului (din fisa produsului), vei putea evita depasirea limitei calorice superioare!

 


 

Aseaza corect lemnele in focar!

Lemnul pentru ardere trebuie sa aiba dimensiuni potrivite, adica nici foarte mici, dar nici prea mari, pentru a-l putea aseza optim in focar, in functie de capacitatea acestuia. De asemenea, lemnele trebuie pozitionate cat mai in centrul focarului. In cazul unei pozitionari verticale a lemnelor, acestea pot cadea pe sticla provocand fisuri sau, in cazul unei incarcari cu lemne care au dimensini prea mari la inchiderea usii, sticla poate fi atinsa si poata crapa.

Este necesara pastrarea distantei de 5 cm fata de peretii laterali, la incarcarea cu combustibil. In cazul in care lemnele din incinta focarului ard pe suprafata sticlei, acest tip de exploatare poate duce la o afumarea excesiva a acesteia.

 

Alte sfaturi:

- Pentru o ardere curata si completa a lemnelor este nevoie de o curatare regulata a focarului de cenusa, la 2-3 arderi (in functie de calitatea lemnelor si esenta lor);

- Se va evita alimentarea focarului cu lemne ce prezinta solventi pe ele (uleiuri, lacuri, vopsele) sau care contin diverse obiecte (cuie, capse etc);

- Introduceti lemnele cu grija in incinta focarului si nu lasati persoane straine sa opereze alimentarea;

- Este necesara curatarea si verificarea cosului de fum, a semineului/sobei si a canalului de evacuare de catre personal specializat, regulat (cel putin anual).

 


Pentru intrebari, sfaturi sau alte informatii cu privire la modul de aprindere al focului, la cum se face focul in soba tip godin, cu privire la seminee, sobe pe lemne sau alte produse din catalogul nostru, nu ezita sa ne contactezi prin intermediul formularului de contact de mai jos: