Toti barbatii se lauda, mai ales in timpul verii, cu gratarele pe care le fac in aer liber, la iesirile cu prietenii si familia. Fiecare dintre ei stie “cel mai bine” cum se face totul! Cel putin asa sustin. Ei “stiu” care e cea mai buna carne pentru gratar, care sunt carbunii ideali, cum se aprinde corect focul, cum se pun carbunii pe gratar si cat se lasa preparatele pe grill... Realitatea, insa, de cele mai multe ori e diferita: carbunii nu vor sa se aprinda, carnea se usuca, iar legumele se ard!
Un gratar bine pregatit este un gratar de succes! Dar totul incepe de la aprinderea focului si de la punerea carbunilor pe gratar. Realitatea este ca 90% dintre romani nu stiu sa faca focul pentru gratar: strang 2-3 vreascuri, le dau foc, iar apoi varsa sacul de carbuni deasupra! Rezultatul este un foc innabusit, care se stinge rapid. Sau abia il aprind, iar apoi incearca tot felul de metode de ventilare, ca acesta sa nu se stinga. Adica nu stiu cand se pun carbunii pe gratar si cum se se aprind acestia. Chiar multe iesiri in aer liber “la gratar” se incheie in faza pregatirii focului. Deci, problema nu e ca nu ai gratar din fier potrivit, problema nu e calitatea carbunilor, ci cel mai probabil problema e ca:
Nu stii sa aprinzi corect carbunii!
Iar pentru a rezolva aceasta situatie, trebuie sa aflii cum se face si unde trebuie sa iti schimbi tehnica. Pe piata exista doua tipuri de cărbuni - carbunele autoaprinzator si carbunele natural - fiecare tip necesitand un alt mod de aprindere. Datorita stratului chimic exterior, carbunii autoaprinzatori sunt mai usor de gestionat si de aprins, in schimb carbunii naturali necesita mai mult timp, insa sunt fara chimicale si ofera un gust mai placut sesiunii tale de gatit in aer liber. Majoritatea romanilor aleg carbunele natural, nu cel autoaprinzator, asa ca in acest articol ne vom rezuma la aprinderea acestui tip de carbune. De aceea, in urmatoarele cateva randuri vrem sa iti venim in ajutor. Iata 6 moduri simple, rapide si utile pentru a aprinde corect un foc pentru gratar:
1. Metoda “dintr-o bucata”!
Se pune sacul de carbune intreg in gratar si apoi se face un mic foc de tabara cu lemne uscate pe sacul de carbune. Se aprind lemnele si flacara de la lemne va arde sacul si va aprinde carbunii din sac.
Pregatirea carbunilor pentru gratar folosind o metoda simpla si rapida!
Nu fa invers: Daca intai se face un mic foc cu lemne si apoi se toarna carbunele, focul din lemne se va inabusi si se va stinge, iar carbunii nu se vor aprinde. Si atunci se apeleaza la diferite metode de “resuscitare” a arderii: suflare, ventilare etc. Aceasta este cea mai mare greseala pe care o fac romanii la aprinderea unui gratar cu carbuni fara pregatire - fara a sti cum si cand se pun carbunii pe gratar!
2. Metoda clasica de aprindere
Prin aceasta metoda se aprinde focul cu diferite pastile, tablete sau solutii de aprins. Este foarte folosita ca un ajutor ideal pentru aprinderea carbunilor, deoarece acestia se aprind mult mai greu decat hartia sau lemnul, avand nevoie de o sursa combustiva mai de durata.
Chiar si producatorii din Romania recomanda pe ambalajul carbunilor ca aprinderea lor sa se faca prin aceasta metoda: "Puneti cativa carbuni pe gratar. Puneti apoi 3-4 aprinzatoare peste carbuni. Adaugati restul carbunilor peste aprinzatoare. Aprindeti fiecare aprinzatoare cu un chibrit!" (citat direct de pe sacul de carbuni)
Astfel, se toarna carbuni in gratar, se fac mici gauri ici-colo si se aseaza tabletele, pastilele sau solutiile de aprins in acele locuri. O astfel de pastila arde circa 10 minute, suficient cat sa aprinda carbunii din proximitatea ei, iar daca dispunerea este uniforma, gratarul va fi pregatit in circa 20 minute pentru gatire!
Metoda ecologica pentru aprindere carbuni gratar
ATENTIE: Nu imbibati carbunii cu pastile ce contin alcool, petrol sau cu solutii de aprins focul pe baza de benzina ori substante inflamabile. Cele mai bune tablete sunt cele sub forma de bricheti, produsi pe baza lemnoasa: acestea nu afecteaza nici sanatatea, nici mediul si nici mirosul sau aroma mancarii!
3. Metoda cu cana metalica de aprindere
Acest mod de aprindere este unul relativ simplu si va scuteste de foarte mult efort, tot ce e nevoie este un aprinzator sub forma de cana (se mai numeste burlan de aprindere) pentru a aprinde carbunii. Datorita formei si a modului de concepere a acestui accesoriu util, cana va permite o pregatire de aprindere rapida si fara efort!
Cum se face lucrul acesta? Se incarca in partea superioara cana cu carbuni si in partea inferioara se aprinde o pastila. Se lasa cateva minute (15-20 min) pentru incingere si incalzire, iar carbunii incinsi in cana se varsa peste restul de carbuni pentru a-i aprinde pe toti. In plus, folosirea regulata a unei astfel de cani pentru aprinderea carbunilor, va ajuta la calcularea sau aproximarea cantitatii de carbune necesar pentru gratarul dvs.!
Este o metoda excelenta si tot mai des folosita si la noi. Necesita doar 2-3 utilizari pana vei invata ce cantitate vei introduce in cana si cand se pun carbunii pe gratar!
4. Metoda electrica
Folosind un aprinzator electric (de tip Looflighter), poti sa pui pe gratar preparatele foarte repede si fara mare efort. Aceasta metoda este cea mai simpla si mai rapida solutie pentru aprinderea carbunilor. Singurul inconvenient este ca depinzi de o priza (curent electric) pentru a-ti face treaba!
Cum se foloseste un aprinzator electric? Simplu: se construieste o gramada de carbune direct pe gratar, sub forma de piramida, iar varful dispozitivului electric se aseaza undeva la baza sau la mijlocul gramezii si se actioneaza electric de la buton in serii de cate 20-30 secunde. Cu cat mai multe serii de aprindere, cu atat veti avea mai mult jar, iar treaba cu aprinsul este rezolvata fara batai de cap, murdarie sau efort!
Metoda electrica nu tine cont de cand se pun carbunii pe gratar!
5. Metoda pe gaz
De asemenea, folosing o torta cu gaz putem aprinde rapid carbunii. O astfel de torta este de fapt un arzator tip cartus de mici dimensiuni, cu care se actioneaza asupra carbunilor (asemeni aprinzatorului electric de mai sus) pana cand se formeaza jarul iar carbunii devin stralucitori.
O torta pe gaz pentru aprins carbunii este minimalista, usor de transportat si nu necesita investitie mare. Cu toate acestea, din motive ecologice, acestea sunt tot mai rar de gasit si din ce in ce mai putin utilizate!
Orice metoda ai folosi, trebuie sa stii ce rezultat urmaresti: carbunii sunt perfecti pentru gratar, atunci cand, dupa ce i-am aprins si s-au inrosit, ei vor fi acoperiti de o pelicula de cenusa gri, adica vor fi stralucitori si se va auzi un sunet fin la suprafata acestora!
6. Metoda “Ce fac cand am doar carbunii si niste chibrite?”
Exista situatii cand ai la tine doar carbunii si o cutie de chibrite, sau cand ai uitat, la plecare, pastilele de aprins ori looftlighter-ul pe terasa! Ce te faci? Te intorci acasa (poate la zeci de kilometri distanta), cauti un magazin prin in localitatea vecina sau improvizezi? Daca alegi ultima varianta, trebuie sa stii si cum!
Pentru pregatirea acestei metode, ai nevoie de doar foi, un caiet A4 sau unul-doua ziare pentru pregatirea aprinderii! Aceste bucati de celuloza, rasucindu-le pe lung, trebuie sa le transformi in niste inele pe care sa le infasori pe o sticla. Ele vor fi pozitionate apoi (sub forma de turn) in mijlocul gratarului. Torni carbunii de jur imprejur, pana la nivelul acoperirii hartiei, iar sticla o scoti afara: in final, va trebui sa arata totul ca un vulcan (negru). Da foc hartiei si las-o sa arda, carbunii vor cadea in centru, nefiind necesara amestecarea. Cand se stinge focul, gratarul este pregatit pentru a primi preparatele ce trebuie gatite!
E cea mai simplista metoda si una “de avarie” ca sa spunem asa. Dar nu e cea mai indicata si cea mai sanatoasa – vezi mai jos de ce. Totusi, in caz de urgenta, poate fi folosita pentru pregatirea gratarului, daca nu sunt alte alterantive.
BONUS: Asa NU!
Am prezentat mai sus 6 metode sigure si rapide pentru pregatirea si aprinderea corecta a carbunilor pe gratar, adica cum aprindem carbunii si cand se pun acestia pe gratar! Dar dorim sa iti prezentam si cateva metode “asa nu”. In primul rand, nu folosi alcool, benzina, spirt, petrol, alte lichide inflamabile pentru aprindere! Nu numai ca e nociv pentru mediu si pentru sanatate, dar poate fi si periculos. In plus, imbibarea carbunilor cu un astfel de lichid aprindere poate afecta gustul sau calitatea preparatelor puse pe gratar si poate chiar dauna sistemului digestiv! In plus, producatorii interzic folosirea de substante inflamabile: "Nu turnati peste gratarul incins sau arzand lichide inflamabile!"
Metode gresite cu solventi toxici pentru aprindere carbuni gratar!
In al doilea rand, a folosi hartia pentru aprindere nu este tocmai sigur, asta pentru ca ea nu contine doar celuloza, ci si diversi lianti chimici, cerneala tipografica (daca ne referim la ziare) sau alti compusi care se pot impregna in carne sau in legumele de pe gratar. Mai mult, daca bate vantul si ne zboara hartia aprinsa din gratar, aceasta poate produce in incendiu de necontrolat, asa ca mare atentie!
Desigur ca metodele de aprindere prezentate mai sus nu se aplica in spatii acoperite, cum sunt terasele cu copertina, foisor, balcon sau alte spatii inchise, ci doar in aer liber, la iarba verde, in zonele amenajate pentru picnic sau gratare.
Daca stii CUM, trebuie sa stii si CU CE!
Pentru a pune in aplicare una din metodele de mai sus si pentru ca gratarul pregatit in aer liber sa fie un succes culinar, trebuie sa alegi si carbunele potrivit. In randurile de mai jos iti prezentam si caracteristicile pe care trebuie sa le aiba cel mai bun tip de carbune pentru gratar:
-sa fie pe baza lemnoasa. Adica nu doar din petrol sau alte resurse din zacamant. Daca pe ambalaj gasesti scris doar “carbune”, fara numele/tipul de lemn, cel mai probabil materia prima nu a fost compusa numai din trunchiul copacului, ci si din ramuri, resturi vegetale sau alti compusi chimici. Deci, cand pun pe gratar, trebuie sa stiu din ce sunt compusi cei care vor intretine arderea gratarului!
Carbune din esenta lemnoasa (stanga) vs. Carbune pe baza de petrol si alti compusi (dreapta).
-sa nu fie pe baza de lemn coniferic. Acest tip de lemn este foarte bogat in rasina, iar acest fapt confera carnii un gust amar, neplacut sau ciudat. Ideal pentru un gratar delicios este carbunele pe baza de lemn de frasin sau mesteacan.
-trebuie sa fie ideal calibrat. Adica trebuie sa fie in bucati medii, de marimea pumnului unui adult. Carbunii in bucati foarte mari nu sunt eficienti, se aprind greu si nu se aseaza confortabil in gratar, cei foarte mici sau faramitati se aprind la fel de greu sunt ineficienti si nu sustin arderea suficient. Pentru a evita necesitatea maruntirii carbunilor prea mari sau aruncarea celor prea mici ori care sau transformat in praf, alegeti un sac cu carbuni de marime medie, potrivita!
-ambalajul (sacul) carbunilor nu trebuie sa fie rupt, gaurit sau umed. Carbunele dintr-un ambalaj de hartie deteriorat absoarbe umezeala cu usurinta, devenind ineficient in ardere sau greu de aprins. Vei observa efectele negative doar atunci cand se pun carbunii pe gratar. Asa ca fii atent si la acest aspect!
In concluzie, daca ai carbunele potrivit si daca stii cum sa il aprinzi corect, gratarul pe care il pregatesti are sanse de succes din start! Indiferent de vreme, de ce vei pune pe grill si de cat timp va trebui sa grataresti!
Nu in ultimul rand, trebuie sa stii ca exista pe piata o varietate foarte mare de tipuri de carbune, de la carbuni foarte ieftini ambalati in saci de 2-3kg, care se folosesc doar la un singur gratar, pana la carbuni premium de calitate superioara, in saci de 9-15kg, cum sunt cei de la Big Green Egg, cu ajutorul carora pe un gratar ceramic Large, de exemplu, poti gati de aprox. 9 ori pentru gasca de prieteni.
Daca ai investit intr-un gratar premium, foarte bun, cu capac, pe care il vei folosi regulat sau de multe ori, atunci chiar merita sa cumperi carbuni la fel de calitativi pentru sesiunile de gatit in aer liber. De ce? Pentru ca vei economisi la fiecare aprindere carbuni si bani: gratarele cu capac permit conservarea carbunelui pentru mai multe utilizari. Si in plus, un carbune bun va da o aroma deosebita preparatelor pe gratar: 30% din gustul mancarii o da carbunele! - spun expertii in domeniul gastronomic.
Asa ca, sfatul nostru este sa faci intotdeauna cele mai bune alegeri: un gratar performant, un carbune premium si pregatirea minutioasa a preparatelor vor da satisfactia unui gratar bine facut! Familia si prietenii vor fi recunoscatori pentru masa delicioasa!