V-am prezentat multe retete de carne sau legume preparate la gratar, insa azi, Chef Florin Dumitrescu ne explica in cativa pasi simpli cum gatim un desert la gratar. Si nu orice desert, ci ananas caramelizat, folosind celebrul gratar Big Green Egg.
Astazi, chef Florin gateste un ananas in sos caramelizat, un desert simplu, rapid si foarte gustos, originar din steakhousurile braziliene. Haide sa descoperim de ce ingrediente ai nevoie pentru acest preparat si cum sa-l gatesti ca un adevarat chef.
Chef Dumitrescu incepe prin a presara zahar brun pe bucatile de ananas, intr-un vas special, tot de la Big Green Egg. Este important sa amesteci foarte bine bucatile de ananas, astfel incat zaharul sa le acopere in totalitate.
Odata gratarul incins, ia bucatile de ananas si aseaza-le pe gratar, scuturand excesul de zahar. In recipientul in care a fost amestecat ananasul, toarna zaharul brun, pune 2 linguri de unt si pune vasul pe gratar. Amesteca intreaga compozitie, pana devine caramelizata.
In acest timp, ai grija la bucatile de ananas si intoarce-le ca sa eviti sa se arda.
Chef Florin scoate in evidenta faptul ca ananasul la gratar devine foarte dulce si parfumat, ceea ce il face delicios ca desert. Iar ca un mic truc de la chef, daca dispui de rotisorul de la Big Green Egg, poti gati pui si ananas pe rotisor in acelasi timp.
Odata ce zaharul s-a caramelizat, e momentul sa adaugi coniacul si sa flambezi bucatile de ananas. Ai mare grija sa nu te arzi in aceasta etapa. Pune bucatile de ananas in vas, pe flacara si amesteca bine. Pentru un plus de savoare, poti adauga putin otet balsamic. Inchide capacul si lasa putin ananasul sa se gateasca.
Dupa cateva minute, ridica cu grija capacul gratarului si arunca sos peste bucatile de ananas ca sa-l absoarba mai bine.
Pentru a monta farfuriile, ia cate o portie de ananas, tai-o felii, pune din sosul ramas peste aceste bucati si adauga cate o lingura de smantana cu continut de 20% grasime pentru a obtine un desert cremos. Poti adauga si peste smantana putin sos.
Desertul tau este gata si poti sa-l degusti impreuna cu prietenii tai. Spor la gatit si pofta buna!