Cosul de fum este cel mai important element component din sistemul de incalzire al casei si de aceea trebuie acordata cea mai mare atentie, atat inainte de achizitie, cat si ulterior, in procesul de montaj si intretinere, pentru a te asigura ca ai facut cea mai buna alegere!
De ce este chiar atat de important?
Un cos de fum profesional, bine montat, este foarte important, chiar vital, pentru ca reprezinta siguranta familiei si a locuintei, iar importanta acestuia creste atunci cand ne gandim ca cele mai multe incendii au drept cauza cosuri de fum neconforme, improvizate sau nesigure.
Intr-adevar, este importanta si sursa de caldura (de exemplu: semineul, soba sau centrala pe lemne). E important ca sa fie de calitate. Dar, cel mai important aspect ramane cel in legatura cu siguranta pe care trebuie sa o ofere cosul de fum.
Pentru ca in ziua de azi este tot mai greu sa iei o decizie buna cand vine vorba de alegerea celui mai bun produs pentru nevoile si dorintele pe care le ai, acelasi principiu se aplica si in privinta alegerii hornului, care nu este cel mai ieftin element al sistemului. Strategiile avansate de marketing si promovare pot sa influenteze cu mare usurinta decizia noastra, fara a mai evidentia efectiv caracteristicile si specificatiile produsului care conteaza cu adevarat!
Pentru ca cele mai cautate si cele mai des folosite sisteme de cosuri de fum in acest moment sunt cosuri de fum din inox, fapt ce se datoreaza multiplelor avantaje pe care acestea le prezinta, in acest articol ne referim la ele, in speranta ca vom oferi un real ajutor celor care doresc achizitia unui cos din inox si urmaresc sa ia cea mai buna decizie posibila.
Astfel, in randurile care urmeaza, nu prezentam aspectele care trebuie luate in calcul in mod aleatoriu, ci dorim sa le punctam ordonat si intr-o secventa logica, in functie de importanta lor in alegerea celui mai bun cos de fum pentru tine si casa ta.
Vom raspunde, pe scurt, la cele mai populare 12 intrebari pe care ar trebui sa le ridice clientii inainte de a alege si a achizitiona un cos de fum profesional:
1. Este un cos de fum certificat?
Pentru a nu ne pierde de la inceput in informatii irelevante, detalii si specificatii tehnice in procesul de alegere a celui mai bun cos de fum pentru tine, asigura-te in prima instanta ca sistemul de cos este unul certificat!
Certificarea unui cos de fum ofera incredere, siguranta si durabilitate sistemului de evacuare.
Nu merge pe vorbe, pe informatii nesustinute si pe sisteme de cosuri de fum construite in garaj sau in underground (improvizate “dupa ureche”)! Nu fi cobaiul nimanui si nu pune siguranta caminului tau si a familiei in joc, indiferent de ce ti se spune si ce laude se aduc produsului!
Un lucru demn de mentionat si pe care trebuie sa il stii: un producator serios, ca sa poata pune pe piata un sistem de evacuare certificat, trebuie sa treaca produsul prin diferite teste, sa il supuna anumitor controale si conditii, incadrandu-l in diferite normative. Un certificat de conformitate si functionare emis de un astfel de producator autorizat ne asigura ca produsul e unul testat, destinat satisfacerii nevoilor noastre, ridicandu-se la standardele europene din domeniu.
2. Este cosul de fum certificat pentru sursa mea de caldura?
In functie de calitatea si tipul materialelor din care sunt confectionate cosurile de fum, acestea sunt clasificate si certificate in functie de sursa de caldura care se racordeaza la cos si de combustibilul folosit de aceasta. De exemplu, nu poti folosi un cos de fum certificat pentru gaz sau peleti pentru a instala si racorda o centrala pe lemne sau un semineu clasic pe acesta.
Nu te lasa ademenit de fraze de genul “lasa ca merge si la lemne, ca uite ce solid e cosul, nu are ce sa se intample...“ Daca un anumit cos de fum nu este certificat pe un anumit tip de combustibil, atunci inseamna ca exista un motiv bine intemeiat pentru acest lucru, cu toate ca orice producator doreste sa isi certifice sistemul de horn pentru cat mai multe aplicatii.
Cosul trebuie sa fie certificat pe sursa de caldura care se doreste racordata si in functie de combustibilul folosit de aceasta. In exemplul de mai sus, sistemul nu permite racordarea surselor cu combustibil solid (lemn, peleti).
3. Ce fel de otel inoxidabil (inox) are cosul de fum?
Pentru ca sunt sigur ca doresti un cos care sa fie rezistent, pe timp cat mai indelungat si fara probleme, asigura-te nu doar ca este fabricat din otel inoxidabil (inox) sau ca este gros, ci in primul rand ce tip de inox a fost folosit la fabricare. Trebuie sa stii ca inoxul poate fi de foarte multe feluri, in functie de compozitia acestuia, care e redata de cantitatea de nichel sau carbon, de exemplu. Inoxul folosit in domeniul alimentar nu este acelasi cu cel folosit in domeniul industrial.
Acest aspect al materialului de fabricatie este cu mult mai important chiar si decat grosimea pe care materialul o are. In principal, inoxul de la interior e cel care va fi supus la temperaturi foarte ridicate si la diferiti acizi care il pot afecta. Materialul cel mai recomandat si cel mai des intalnit la interior pentru surse pe lemne, carbuni sau ulei, cu temperaturi ridicate de functionare, este cel de tip 316L (140114), material ce are urmatoarea descriere: Acid resistent steel. Vei putea observa ca din acest motiv, multi producatori vor folosi un tip de inox diferit la interiorul cosului de fum (ceva mai bun, mai calitativ), fata de exterior, iar acest lucru nu este la intamplare.
Un cos de fum fabricat din otel inoxidabil de calitate va rezista in timp, va fi foarte puternic la intemperii si conditii meteo nefavorabile.
Canalul interior al cosului de fum e mult mai important decat exteriorul: pe langa faptul ca trebuie sa reziste la intemperii si la coroziune, acesta trebuie sa faca fata acizilor din combustibili si temperaturilor foarte ridicate, fara a-si schimba proprietatile. Mai exista un tip de inox care este dedicat mai ales pentru arderea combustibilului solid fara condensare, avand denumirea: Heat resistant stainless steel (1.4828). Deci, 316 L, putem spune ca este cel mai intalnit, cel mai recomandat si cel mai “universal” tip de material pentru cosurile de fum din inox.
Consideram aspectul materialului de fabricare de o importanta maxima atunci cand vine vorba de alegerea unui cos de fum, material ce va defini atat durabilitatea, cat si siguranta in timp oferita de horn.
4. Cat de tare se va incalzi cosul de fum?
Pentru a determina cu exactitate si a alege cel mai bun cos de fum de inox in functie de transferul termic pe care il prezinta si de care ai tu nevoie in locuinta, ia in calcul urmatoarele caracteristici:
A. Grosimea materialului izolator
Este primul aspect de luat in calcul. La acest punct vorbim despre vata care se afla intre peretii de inox (cel mai des intalnit sistem). Indiferent de ce ar zice oricine sau de ce s-ar zvoni, acest aspect este, pana la urma, cat se poate de logic - cu cat un material izolator este mai gros, cu atat este mai eficient pentru un transfer termic mai mic. Un cos de fum cu un transfer mai mic de caldura = un cos de fum ce ofera o mai buna siguranta!
Exemplu de 2 sisteme de cos de fum cu acelasi diametru al canalului de fum, dar cu vata de grosime dubla la sectiunea din dreapta. Aceasta inseamna dubla siguranta!
B. Densitatea materialui izolator
Trebuie acordata mare atentie si acestui aspect! Nu este suficient ca vata izolatoare a cosurilor de fum de inox sa fie de grosime mare, ci este imperios necesar ca aceasta sa prezinte si o anumita densitate, care, la fel, va determina gradul de izolare si transfer termic. Atunci cand ai nevoie de un cos de fum sigur, nu ar trebui sa intrebi doar daca sistemul are vata izolatoare sau ce grosime prezinta, ci trebuie sa verifici densitatea acesteia!
In sectiunea de mai sus se poate observa un cos de fum cu o grosime mare a izolatiei. Dar nu totul se rezuma la grosime - este nevoie si de o densitate corespunzatoare!
C. Distanta fata de materiale inflamabile
Acest aspect il vei gasi in certificatul european de conformitate, in care se mentioneaza ce distanta trebuie pastrata fata de materiale care ar putea sa se aprinda (inflamabile) si cosul de fum. Tot aceasta mentiune reprezinta si “polita de asigurare” pentru producatorii din domeniu, atunci cand vine vorba de eventuale incendii. In astfel de cazuri, unul dintre primele aspecte care se verifica este conformarea sau neconformarea in privinta distantei ce era specificata in certificat si realitatea.
Distanta fata de inflamabile o vei gasi inscrisa in certificat sub urmatoarea forma: G10 = 1 cm, ce inseamna ca este un cos de fum cu un grad ridicat de izolare, calitativ si superior multor altor sisteme. Alte exemple de mentionari a acestei distante fata de obiecte permise: G 50 = 5 cm distanta, G 65 = 6,5 cm, G 100 = 10 cm s.a.m.d.
Cu cat distanta certificata fata de inflamabile este mai mica, cu atat cosul de fum este mai sigur si mai performant!
In fond, acest aspect e foarte simplu de verificat, dar si obligatoriu de afisat de catre orice producator in certificat, asa ca nu te lasa dus de val sau de vorbe si verifica atent, negru pe alb, daca cosul de fum e cea mai buna optiune in functie de nevoiele tale.
5. Ce temperatura maxima de lucru suporta cosul de fum?
In functie de materialele pe care le are in compozitie un cos de fum si pe care le-am discutat mai sus la punctele 3 si 4, precum si in functie de testele la care hornul a fost supus atunci cand s-a emis un certificat de performanta, trebuie sa specifice clar care e temperatura maxima de lucru a respectivului produs. Temperatura maxima certificata este mentionata cu un “T” in fata (ex: T200 / T400 sau T600, dupa caz).
Ce trebuie sa te asiguri? Verifica daca temperatura de lucru a cosului de fum corespunde sursei de incalzire ce va fi racordata la acesta! In mod logic si perfect adevarat, cu cat un sistem de cos de fum are in componenta sa materiale mai calitative si de grosime mai mare, cu atat el trebuie sa reziste la temperaturi mai ridicate. Acest aspect se gaseste in certificatul de performanta al produsului, care este practic o “bucata de hartie” obtinuta in urma testelor facute pe intregul sistem al cosului de fum in anumite conditii de lucru.
Nu am pus acest aspect pe primul loc, nu pentru ca nu e de importanta maxima, ci pentru simplul fapt ca nu poate fi definitoriu ceea ce spune “un certificat”. La urma urmei, exista riscul si posibilitatea de a fi inselat la cumpararea unui sistem de cos de fum slab, fiindu-ti prezentat un alt certificat (adica de la un alt sistem de cos de fum). Astfel, asigura-te ca certificatul corespunde cu produsul pe care il cumperi si cu temperatura de lucru pentru sursa ta de caldura – care, cu cat este mai ridicata, cu atat este mai bine pentru sistemul tau!
Rezistenta termica maxima a unui cos de fum vorbeste despre performanta acestuia in exploatare.
Insa, trebuie mentionat faptul ca, chiar daca un cos poate avea in realitate un certificat cu o rezistenta de 600 *C, dar o calitate proasta la vata, valoarea G (distanta fata de materialele inflamabile) se poate modifica si ea, adica poate fi mult mai ridicata si atunci poate fi un dezavantaj, in final.
Asteapta-te sa gasesti pentru aceeasi sursa de caldura cosuri de fum cu temperatura maxima de lurcru testata cuprinsa intre valorile de 200 si 600 *C sau, in anumite cazuri, chiar si mai mari. Nu te multumi cu putin, daca ai posibilitatea de a alege produsul care iti garanteaza (cel putin din testele de specialitate facute) o rezistenta cat mai mare la temperaturi ridicate!
6. Este cosul de fum un brand cunoscut sau de incredere?
Acest aspect poate fi unul destul de important in alegerea celui mai bun cos de fum pentru caminul tau. Brandurile de incredere, recunoscute in piata, se vand de obicei in cantitati mari, in mai multe tari sau chiar pe mai multe continente. Iar acest lucru vorbeste de la sine.
E important ca brandul cosului de fum pe care vrei sa il alegi sa fie recunoscut la nivel european sau chiar mondial!
Alegerea unui cos de fum apartinand unui brand de incredere poate aduce o serie de avantaje. Pe langa siguranta alegerii unui produs de incredere, in viitor intotdeauna va fi cineva care sa raspunda solicitarilor tale si sa te ajute in cazul in care ai nevoie de completari la sistemul cosului de fum. In plus, va exista suport si incredere deplina atunci cand vei avea nevoie de o companie serioasa care sa te ajute in cazul unei probleme, a unei defectiuni sau chiar pe cineva pe care sa tragi la raspundere daca intervine o problema mare de-a lungul anilor.
Un astfel de brand de incredere isi construieste reputatia nu instant, ci de-a lungul anilor sau a decenilor chiar, timp in care acestia au fost dedicati acestui segment de produse, acumuland experienta vasta, atat in ceea ce priveste fabricarea, distributia, garantarea calitatii, practicarea preturilor accesibile, materialele folosite, cat si in ceea ce priveste solutionarea eventualelor probleme aparute. Toate aceste elemente fundamentale duc in final la dezvolarea unui produs calitativ si competitiv, in care poti sa ai incredere.
7. Poate fi configurat si accesorizat cosul de fum pentru orice situatie?
Pentru ca un cos de fum sa fie un sistem sigur si facil, acesta are nevoie de o serie de elemente si accesorii care compun intregul sistem de horn. Este important ca producatorul sa poata oferi o gama variata de accesorii pentru cosul de fum. Acestea, in foarte multe din cazuri, pot fi esentiale sau chiar vitale pentru functionarea corecta a hornului.
Acum exista posibilitatea configurarii cosului tau de fum online, prin aplicatii dedicate: poti proiecta totul cu doar cateva click-uri! In exemplele de mai sus s-au folosit diferite accesorii: palarie anti-vant, piesa de mascare, o deviatie la streasina, elemente de etansare etc.
In multe situatii, se opteaza pentru un cos de fum din inox tocmai datorita acestui fapt: pentru ca pot fi accesorizate si pot fi amplasate in locuri unde instalarea unui cos de fum traditional este imposibila! De asemnea, posibilitatea de a alege o gama mai larga de elemente ce compun cosul de fum poate aduce o serie de avantaje, cum ar fi:
- un montaj mai facil si mai rapid, mai la indemana meseriasului;
- etansare la racord si la acoperis in functie de unghiul acestuia;
- varietate de terminatii de unde sa poti alege; acestea influenteaza aspectul sau functionalitatea (de ex: terminatie antiscantei)
- modificare a pretului final in functie de elementele alese;
- curatarea ulterioara si intretinerea: se pot alege variante si componente care inlesnesc mentenanta cosului;
- posibilitate de deviere a cosului pe langa strasina, in functie de necesitati;
- amplasare a unui ventilator pentru un tiraj fortat;
- sisteme de ancorare statica sau asigurare a cosului pe constructie;
- diferite variante de pornire a cosului (de la sol / suspendat);
- diveristate mare in diametre (de la fi 130 la fi 250);
- racordarea sursei la diferite unghiuri, in functie de nevoie;
- prelungirea traseului izolat pana la sursa de caldura;
- inchiderea peretelui izolat.
Accesorizarea unui cos de fum la un nivel cat mai ridicat, cu siguranta nu va reprezenta cea mai ieftina solutie, dar va aduce anumite avantaje (mentionate mai sus), care vor influenta in mod evident: functionalitate, structura, rezistenta sau aspectul acestuia!
8. Designul cosului este unul placut?
In alegerea celui mai bun cos de fum, in multe cazuri, aspectul acestuia poate fi la fel sau mai important decat functionalitatea ori specificatiile acestuia. In ultimii ani, tot mai multi clientii prefera cosurile de fum de inox vopsite la exterior in negru sau in alte culori din paletarul de nuante RAL, pentru a pastra un design frumos al casei sau pentru a asorta hornul cu diverse elemente exterioare ale casei: streasina, soclu, tigle, geamuri etc.
Cosuri de fum din inox vopsite in culori din paletarul RAL, dupa preferintele clientului, pentru un design exterior deosebit.
In ziua de azi cosul de fum de culoarea inoxului nu mai este acel obiect de care sa te feresti ca strica designul casei! Ci dimpotriva: exprima modernitatea, eleganta, “merge” bine cu orice stil de locuinta (clasic, modern, vintage, contemporan etc.), iar daca nu iti place, poti alege nedemodatul negru sau orice alta nuanta la alegere!
Cosul de fum din inox negru (foto stanga) este la mare cautare astazi, iar hornurile din inox vopsite in alb, incep sa fie tot mai apreciate de clienti (foto dreapta).
9. Este un raport bun calitate - pret ?
Atunci cand cineva face afirmatia: “vreau cel mai bun cos de fum”, in cele mai multe cazuri, aceasta referire se face atat la calitate, cat si la accesibiltitate. Daca gasesti doua sisteme de cos de fum similare sau chiar identice in privinta specificatiilor, avand aceleasi materiale in compozitie si amandoua apartinand unor branduri de renume, dar unul dintre ele are un pret mai accesibil, cu siguranta vei afirma ca cel mai acesibil este si “cel mai bun“.
Pretul intotdeauna conteaza! Asa ca asigura-te ca, atunci cand vrei sa achizitionezi un horn, bugetul pe care il aloci pentru cumpararea acestuia reflecta in mod real calitatea acestuia. Cand afirmam acest lucru, pentru a nu fi intelesi gresit, vrem sa precizam ca ceea ce vrem sa transmitem nu este “alege cel mai ieftin cos de fum”, ci mai degraba alege un sistem de cos de fum calitativ, sigur si durabil, dar asigura-te ca platesti atat cat face si nu mai mult!
Atunci cand te gandesti la "cel mai bun cos de fum", acestuia trebuie sa ii corespunda si un pret la fel de bun si de competitiv!
Cu alte cuvinte, acorda mare atentie raportului calitate-pret! Un brand de incredere, care distribuie in cantitati mari sau chiar uriase produse de nisa, e foarte posibil sa poata oferi produse calitative la preturi ceva mai atractive!
10. Ai calculat bine cosul de fum?
Cel mai bun cos de fum e acela care indeplineste cel mai bine nevoile, adica cel care are o inaltime, un diametru si o amplasare corespunzatoare, asigurand evacuarea fumului de la o sursa de caldura specifica, in deplina siguranta. Adica e acel cos potrivit, montat la locul potrivit, in varianta potrivita.
Daca vrei ca hornul de fum ales sa fie cea mai buna alegere, acesta trebuie sa isi faca treaba cat mai bine posibil, pentru ca sursa racordata la acesta sa functioneze in parametri optimi.
Cosurile de fum din inox vin in diametre foarte variate, cuprinse intre 130 – 250 mm, chiar mai mici sau mai mari in cazuri aparte sau domenii industriale. Nu orice sursa de caldura este compatibila oricarui diametru. Diametrul cosului de fum trebuie calculat si ales in functie de inaltimea acestuia, de racord, deviere - daca este cazul - si sursa racordata la aceasta.
Cosul de fum trebuie dimensionat corect: ca diametru, lungime si elemente care il compun!
Asigura-te ca nu te alegi cu un cos de fum de diametru gresit, care sa nu poata sa deserveasca corect sursa de caldura pentru o functionare optima. Verifica manualul sau cartea tehnica, iar daca nu esti sigur ce trebuie sa alegi, consulta un specialist care sa te ajute cu dimensionarea corecta a cosului de fum, cu configurarea potrivita si chiar cu accesorizarea acestuia. Acest lucru poate implica o schita (sau o sectiune) a casei, o poza de la fata locului cu dimensiuni sau chiar deplasarea la fata locului.
Tu, intr-adevar, poti alege cel mai bun cos de fum de pe piata, dar daca acesta nu este dimensionat corespunzator, risti ca sursa de caldura sa nu functioneze. Pentru o dimensionare corecta citeste cu atentie cartea data de producatorul sursei de caldura sau intreaba un reprezentant in vederea stabilirii diametrului corespunzator, raportat la inaltime ori configureaza-ti singur cosul de fum aici: “formula calcul cos de fum” sau contacteaza pe cineva calificat, care sa faca toata treaba pentru tine!
Cosurile de fum trebuie calculate in functie de sursa de caldura, inaltimea casei si locul de amplasare!
11. Cine va monta cosul de fum?
Pe cat de important este produsul in sine, pe atat de important este si montajul acestuia. Asa ca este vital sa te asiguri ca persoana care va monta sistemul de evacuare stie ce face, ca a mai montat o astfel de componenta sau ca e bine documentat in ce priveste o instalare corespunzatoare.
De ce e important cum se monteaza cosul? Pentru ca un montaj defectos poate pune in pericol siguranta familei sau a casei si poate genera un nivel foarte prost de functionare a sursei de caldura. Instalarea unui cos de fum poate presupune diferite nivele de dificultate, in functie de amplasarea acestuia (la interior sau la exterior), de locatie, de structura locuintei, de existenta sau absenta materialelor inflamabile in apropiere, de deviatia cosului, cat si de etansarea la racord sau acoperis.
Daca alegi sa faci montajul cu o persoana specializata in acest domeniu, te vei scuti de toata aceasta bataie de cap, iar pe langa partea de montaj, de configurare, de acesorizare si de racordare, specialistul se poate ocupa chiar si punerea in functiune a sursei tale de caldura!
Poze cu exemple de montaje profesioniste ale cosurilor de fum din inox din catalogul nostru, efectuate de catre parteneri PEFOC.
12. Ai comparat bine variantele?!
In ziua de azi, mai mult ca niciodata, ai posibilitatea de a compara produsele, diferitele sisteme, calitatea materialelelor folosite in procesul de fabricare, specificatiile produsului, chiar si pretul - intr-un interval de timp cat se poate de scurt.
Actualmente, aproape orice companie serioasa e vizibila si in mediul online, unde ti se ofera ocazia de a putea compara toate aceste aspecte. Vezi, in primul rand, daca un cos de fum de inox e cel mai potrivit pentru tine, in comparatie cu alte sisteme de pe piata (cum ar fi cosuri de fum ceramice), apoi compara in functie de ce specificatii are nevoie cosul tau de fum, cerand mai multe oferte. Deci, nu te opri asa, “cu una, cu doua”, la orice anunt pe care scrie oferta sau discount.
O galerie cu imagini ce ilustreaza cosuri de fum montate in diferite situatii, pe diverse structuri si particularitati de arhitectura. Fie ca alegi un cos de fum de culoarea inoxului clasic, fie ca alegi un horn negru sau intr-o culoare personalizata, acesta va reprezenta un decor exterior al casei deosebit! Astfel, piata este foarte larga pe acest segment de produse, producatorii sunt multi si au o oferta bogata, tot ceea ce mai trebuie sa faci este sa compari totul online si sa alegi care este cel mai bun horn din inox pentru tine!
In plus, compara sistemele intre ele, producatorii, specificatiile si materialele folosite. Un cos de fum reprezinta o investitie serioasa, iar pentru a face cea mai buna alegere, pune-ti timp cateva ore deoparte si compara totul cu atentie! Este posibil ca, la acelasi buget pe care l-ai alocat initial, sa gasesti ceva mult mai calitativ, o livrare gratuita sau, pur si simplu, sa ajungi la concluzia ca e nevoie sa aloci un buget mai mare sau mai mic.
Cand faci comparatiile, incearca sa gasesti care cos de fum e cel mai bun pentru tine, nu neaparat cel mai ieftin sau cel mai scump, cel mai aspectos sau cel mai usor de montat. Incearca sa tii cont de pasii mentionati mai sus, iar apoi pune in practic online!
E posibil sa ramai placut surpins de ceea ce poti sa descoperi cu doar cateva click-uri pe paginile magazinelor specializate din acest domeniu! Cele mai bune decizii se iau prin comparatie - numai asa poti determina care produs e cel mai bun pentru tine. Mai bine certcetezi piata de doua ori si cumperi o singura data, bine, decat sa te uiti o singura data si sa cumperi, apoi, de doua ori!
Daca te-am convins in acest articol ca cel mai bun cos de fum pentru nevoile tale, pentru casa si familia ta este unul din inox sau daca vrei sa cunosti mai multe detalii tehnice ori sa intri in consultanta cu unul dintre colegii nostri dedicati domeniului termic, te sfatuim sa completezi formularul de contact de mai jos, iar noi iti promitem ca vei primi informatii pretioase, care sa te ajute sa iei cea mai buna decizie pentru sistemul termic al caminului tau: