Cum alegi cei mai buni carbuni de gratar? Sfaturi, utilizare si explicatii!

Tuturor ne place gratarul. Desigur, daca e bine facut! Indiferent de anotimp, fie ca e primavara, fie ca e vara sau toamna, uneori si iarna, ne bucuram de carne si legume bine facute pe grill. Dar stii care sunt cele mai importante 3 elemente pentru un gratar clasic?

1. Gratarul (calitatea materialelor si brand-ul)

2. Carnea (calitatea, pregatirea, marinarea, etc)

3. Carbunele (esenta, marimea, utilizarea)

 

 

In acest articol vom discuta despre ultimul element important din lista si anume: cum stii care sunt cei mai buni carbuni pentru gratar gradina pe carbuni?

 

De obicei atunci cand facem gratar, cumparam carbunii in fuga, de la o benzinarie, de la un kiosk sau de la supermarket. La tara, mai facem focul uneori si cu coceni de porumb sau ii folosim la inceput ca sa aprindem focul. Dar, daca vrei sa fii pregatit cu tot ce trebuie si doresti sa pregatesti cel mai bun gratar, alegerea carbunilor va face o diferenta majora, deoarece carbunii pe care ii folosesti pot sa schimbe gustul carnii.

 

Ce variante ai? Poti alege pentru utilizare: carbune pentru gratar din lemn de esenta tare care nu schimba gustul carnii. Sau poti alege: carbune pentru gratar tip brichete. Acestea cedeaza caldura constant pe o perioada mai lunga de timp (circa 2 ore).

 

 

De ce este important ce carbune folosesti pentru gratar?

 

Amatori sau pentru cei care nu acorda mare atentie detaliilor, pot afirma: “carbunele este carbune si atat”. Insa, este interesant ca aceeasi oameni aleg cu grija sursa/ producatorul de carne, pentru ca o considera importanta! Deci stiu sa faca diferenta intre o carne luata dintr-un magazin de larg consum si una luata dintr-un magazin specializat sau o carmangerie dedicata tipului de carne respectiv... Ei bine, acelasi lucru se aplica si in privinta carbunelui pentru gratar!

Tipul de carbune folosit este foarte important, am putea spune chiar vital la utilizarea lui pe gratar, pentru ca fumul generat de acesta influenteaza foarte mult gustul mancarii, aspectul acesteia, precum si procesul de ardere. Deci, este importanta sa alegi un sac cu carbuni de calitate, nu doar un set accesorii gratar.

 

 

Apoi, in functie de calitatea carbunelui, se poate observa cat de repede se consuma acesta, dupa aprindere. De exemplu, brichetii amintiti mai sus ard mai repede, dar cu o temperature constanta, nu pot ridica temperatura foarte mult, dar pot degaja un miros si fum neplacut din cauza chimicalelor care se folosesc pentru a inchega cenusa care formeaza brichetele.

 

In schimb, carbunele natural ofera un fum de calitate, placut si aromat, fiind de provenienta lemn de esenta tare, ce nu are alte chimicale adaugate. Iar daca te gandesti sa gatesti ceva la temperatura mare (cum ar fi pizza), atunci carbunele natural este cel mai bun - alegerea potrivita!

 

 

Tipuri de carbune

 

Carbunii - cei mai buni pentru gatit - se impart, asa cum am amintit, in 2 categorii/ tipuri principale: brichete si carbune din lemn.

 

-Brichetele este format din reziduri de carbune din lemn (praf) amestecat cu diferiti compusi pentru a-l lega si a-i da o forma. De obicei, are o forma rotunjita, nu ca cea imperfecta a carbunelui din lemn, adica este rotund sau oval. Acesta nu are un miros natural, ci un iz petrolier, chimic, care nu este natural. Avantajul acestuia este ca arde la o temperatura constanta, din cauza formei pe care o are, insa nu poate ridica foarte mult temperatura combustiei, deoarece nu are consistenta lemnului sau a carbunilor din esenta lemnoasa.

 

 

Brichetii, adica acei carbuni cu forme regulate, sunt produsi din resturi de lemn de esenta tare (de exemplu rumegus care a fost extrudat si apoi trecut printr-un cuptor special). Formele in care sunt comercializati (cuburi, discuri, hexagoane) ii ajuta sa stea frumos in gratarul nostru, cu suficient aer intre ei cat sa arda perfect si constant, favorizand o utilizare facila a gratarului.

 

De obicei, apelam la bricheti atunci cand avem nevoie de o sursa de caldura durabila si constanta pe care ne putem baza pentru un timp de gatit indelungat. Alegand si folosind constant acelasi fel de bricheti, vei observa temperaturile pe care le genereaza si timpul de ardere indelungat. Poti fi sigur ca de fiecare data cand vei apela la ei, vor functiona la fel.

 

 

 

-Carbunele din lemn natural este format din lemn de esenta tare (fag, stejar, nuc etc), acesta are diferite dimensiuni, dar in general el trebuie sa contina bucati cat un pumn de mari. Dimensiunea acestuia va oferi consistenta, nu se va consuma asa de repede si va oferi o aroma naturala carnii sau preparatelor puse pe gratar. Acest carbune va genera o temperatura mai mare si se va pastra mai mult timp decat brichetele.

 

 

In functie de tipul/ tipurile de lemn din care se produce carbunele, acesta este de mai multe feluri. Poti alege carbune de lemn de esenta tare (stejar) cu o durata de ardere indelungata, cu ajutorul caruia poti gati la temperaturi joase, prin metoda indirecta, pentru mai mult  timp (pana la 10 ore continuu)  sau poti alege carbune de lemn cu o ardere rapida care iti va oferi posibilitatea de utilizare a gratarului pentru a gati in mod direct, la temperaturi inalte, steak-uri delicioase (cotlet, jambon etc.)!

 

 

Carbunele din lemn se gaseste sub forma de bucati neregulate, de dimensiuni diferite, ambalat in cutii sau pungi. Acest tip de carbune de esenta tare, are o densitate mult mai ridicata decat mangalul obisnuit, deci este si mai eficient in ardere.

 

 

Calitatea carbunelui!

 

Desigur, atunci cand ne dorim un carbune de calitate pentru gratar, vorbim despre tipurile carbunele de lemn, de preferinta din lemn de esenta tare, care se produce artificial prin ardere cu oxigen foarte putin, si nicidecum despre huila sau mangalul care se gasesc in mina. Preferam sa folosim carbune din lemn si nu lemnul propriu-zis, pentru ca primul va arde intotdeauna mai repede, mai curat si mai uniform decat al doilea.

 

Calitatea carbunelui se observa dupa mai multi factori, dintre care cei mai importanti ar fi:

 

-Consistenta: Daca sacul contine mai mult praf decat carbune in sine, atunci nu ai facut o afacere prea buna: praful acela de carbune nu va arde si nici nu va oferi aroma sau vreun beneficiu, asa ca el va trebui aruncat! Trebuie sa urmaresti producatorii care iti ofera cat mai mult carbune intreg in sac!

 

-Marimea: Daca bucatile de carbune din sac sunt  de dimensiuni generoase, cat un pumn de mare, atunci acela este un carbune bun, care va putea fi refolosit, deoarece nu se consuma asa repede. Asadar, cei mai buni carbuni sunt cei cu marimi medii spre mari.

 

 

-Brandul: Este recomandat sa alegi un producator de carbune consacrat, care foloseste materiale de calitate. Probabil pretul nu va fi cel mai mic din piata, dar pana la urma mananci ceea ce gatesti, asa ca este recomandat sa nu folosesti carbunele cel mai ieftin, cu chimicale in el!

 

 

-Gustul preparatelor: un carbune bun ajuta carnea, pestele si legumele sa aiba un gust mai bun. Aroma pe care acesta o da mancarii, este un factor foarte important in determinarea calitatii.

 

-Puterea calorica: la un gratar, valoarea calorica este totul: cu cat este mai mare, cu atat mai bine! Carbunele de calitate atinge o temperatura de 500 de grade (chiar fara utilizarea unui aprinzator carbuni), in timp ce unul inferior nu poate atinge 300 de grade. Acest lucru provoaca intarziere in prepararea felurilor de mancare.

 

 

-Greutatea: prin greutate poti identifica un carbune bun. O punga de 3 kg de cei mai buni carbuni (de calitate premium) ocupa jumatate din spatiul unui sac cu aceeasi greutate cu un carbune de calitate scazuta.

 

 

RETINE: Carbunii ieftini, achizitionati din supermarketuri sau benzinarii sunt de calitate inferioara. Motivul? Acestia sunt fabricati printr-un proces care abia durează câteva ore, fiind produsi in masa si foarte rapid. Prin urmare, au o valoare calorică mica. In schimb, carbunii de inalta calitate, tipurile care se gasesc in magazine de specialitate, sunt supusi unui lung proces de prelucrare, iar produsul final este superior calitativ. Asadar, pretul chiar conteaza cand vrei sa alegi cel mai bun carbune pentru gratarul tau!

 

Cel mai bun = carbunele vegetal!

 

 

Acest carbune este fabricat prin arderea lemnului de stejar, la aproximativ 500 de grade Celsius in absenta aerului. Prin acest proces, se elimina aproape toata umiditatea din lemn si se creste valoarea calorica pe care o va avea carbunele, practic dublu fata de cea pe care o avea lemnul la inceput. Desigur, procesul de fabricare al acestui tip de carbune este lent si dureaza aproximativ 20 de zile. Costul final este si el cel mai ridicat de pe piata, insa beneficiile, aroma pe care o da mancarii si randamentul combustiv fac toti banii!

 

 

Cum obti cei mai buni si cei mai ieftini carbuni?

 

Asa cum am mentionat in acest articol, cei mai buni carbuni nu sunt si cei mai ieftin. De fapt, lucrul acesta este de la sine inteles si un adevar general, pentru ca orice lucru de calitate costa! Insa, dorim sa facem o mentiune importanta: carbunele trebuie raportat intotdeauna la gratarul pe care il utilizam si la tipul de gatit. Adica, daca folosim un gratar clasic din fier, foarte ieftin, atunci e ilogic sa aruncam banii pe carbune scump. Dar, daca gatim pe un gratar premium, un cuptor ceramic de exemplu, atunci cu siguranta merita investitia intr-un carbune de calitate, la o cantitate mare (sac de 9kg sau 12kg).

In functie de ce preparate vrei sa gatesti si pe ce tip de gratar, vei realiza ca pe unele dispozitive de gatit vei consuma mai multi carbuni la sesiune culinara, iar pe altele mai putini. Acesta este si cazul gratarelor de tip kamado, cum sunt modelele ceramice Big Green Egg. Fiind un slow cooker, adica un tip de gratar unde nu este nevoie de flacara directa, ci doar de caldura, aici carbunele nu va arde cu flacara necontrolata, ci va mocni incet, pentru a gati mancarea dorita. Intr-un astfel de caz, cu un sac de 9 kg de carbune premium, vei gati de 9 ori pe un model Large Big Green Egg, eficientizand consumul de carbune. Dupa ce tragi linia, chiar daca a fost mai scump la inceput, sacul de carbuni premium te va tine mai mult, vei putea refolosi mult carbune la sesiunile urmatoare si te va ajuta sa gatesti si mancare de calitate!