Ultima perioada a reprezentat momentul propice pentru toti cei pasionati sa prepare cea mai buna pizza, sa isi perfectioneze skill-urile si sa deprinda noi abilitati, sa achizitioneze ustensile profesionale sau sa schimbe cuptorul obisnuit cu unul mult mai performant!
Arta de a gati pizza perfecta acasa necesita mai mult decat talent, e nevoie de un anumit spatiu, de echipamentul corespunazator, dar si de a cunoaste intregul proces care duce la obtinerea acelei texturi si gust specific italienesc! In cele din urma, totul se rezuma la performanta cuptorului deoarece cea mai buna pizza necesita o coacere corecta, in profunzime si pe indelete! Majoritatea locuintelor moderne dispun in zilele noastre de cuptoare de ultima generatie si care isi pot indeplini scopul la fel de bine ca cele aflate in horeca.
Acele cuptoare traditionale din caramida si care folosesc lemnul drept combustibil cunosc acum un nou competitor pe piata cuptoarelor, si anume cele fabricate din otel inoxidabil pe baza de combustibil lemnos! Avantajul acestei noi solutii propuse de furnizorul italian Alfa Forni? Au o greutate mai mica, sunt mai usor de manipulat si dispun de un design mai modern. Pana si cuptoarele inovative pe gaz si curent electric reprezinta o eficienta mai ridicata decat cele traditionale, acestea atingand temperaturi mai mari cu un cost mult mai scazut, devenind astfel variante economice!
Asadar, daca deja dispui de un cuptor Alfa Forni - profesional si corespunzator pentru gatirea unei pizza ca la carte, tot ce mai trebuie sa faci este sa te asiguri ca ai si accesoriile si uneltele necesare ca rezultatul final sa se ridice la standardele dorite!
Pe parcursul acestui articol vei descoperi cele mai importante ustensile necesare pentru a gati cea mai buna pizza chiar la tine acasa, in functie de tipul de pizza pe care doresti sa o prepari, dar si de cuptorul pe care il detii. Vom incepe cu cele mai generale tipuri de ustensile care iti vor fi de folos indiferent de pizza pe care vrei sa o gatesti, practic cele care te vor ajuta sa o introduci si sa o scoti in mod corect din cuptor, continuand cu subiecte mai specifice precum ustensilele esentiale pentru gatitul in cuptoare pe lemne sau cele care folosesc drept sursa gazul sau curentul electric! In cele din urma, iti vom face cunostinta cu un accesoriu ce te va ajuta sa explorezi cu succes toate optiunile de gatire ale unui cuptor pe lemne si care un altul care va ajuta la protectia dispozitivului detinut cu privire la diferitele adverse si conditii meteo!
Ustensile necesare pentru a prepara cea mai buna pizza rotunda “al piatto” (pe farfurie)
Deci, de ce ai nevoie pentru a reusi sa prepari o pizza care sa se ridice la standardele celei pe care o gasesti intr-o adevarata pizzerie italieneasca? Acest tip de pizza “al piatto” este in mod normal coapta intr-un cuptor pe baza de combustibil lemnos, insa, daca detii un cuptor pe gaz sau electric ce ajunge la temperaturi foarte inalte si are o suprafata refractanta, atunci il poti utiliza fara probleme!
Deoarece aluatul este preparat direct pe partea inferioara a cuptorului, vei necesita in primul rand trei ustensile indispensabile pentru manevrarea acestuia:
-paleta reglabila pentru pizza
-paleta cu maner ajustabil, mica, pentru pizza
-perie curatare cuptor
La acestea mai poti adauga de asemenea si urmatoarele, astfel incat experienta sa fie cat mai facila:
-suport unelte
-rola pentru taiat pizza
O sa iti prezentam pe scurt care este rolul fiecarei ustensile, precum si modul corect de a le folosi:
Avand un aspect asemanator cu al unei lopeti, aceasta faciliteaza procesul de a introduce corect si in siguranta pizza in cuptor! In plus, contribuie si la o manipulare simpla datorita suprafetei aplatizate si care poate intra cu usurinta sub blatul acesteia. Iti recomandam sa nu lasi paleta in interiorul cuptorului mai mult decat este necesar pentru a aseza pizza in cuptor, deoarece risti sa se supraincalzeasca in caz contrar.
Este unealta ideala care te ajuta sa rotesti cea mai buna pizza si sa o scoti cu usurinta din cuptor! Datorita faptului ca are dimensiuni mai mici decat prima paleta prezentata, poate aluneca mai eficient sub blatul de pizza!
O perie speciala cu peri de alama ce faciliteaza frecarea suprafetei inferioase a cuptorului, eliminand astfel reziduurile de mancare sau efectele procesului de combustie. Reprezinta un element cheie in tehnica de igienizare a cuptoarelor pe lemne care ofera un proces de ardere mai putin curat decat in cazul celor pe gaz sau curent electric!
Daca iti place sa fii organizat si ca bucataria ta sa arate cat mai aerisita, atunci suportul de unelte este un must-have. Pe langa scopul de depozitare si organizare a ustensilelor, acesta ofera si un design minimalist si impresionant, devenind cu usurinta un element de decor. Sportul Alfa Forni pentru unelte prezinta baza vela din cupru si un aspect unic si inovativ.
Un instrument esential care te va ajuta sa tai pizza in mod corect, inlocuind cu mai multa eficienta clasicul cutit. Ai astfel parte de felii simetrice, taiate in mod rapid, rola fiind ideala pentru formele rotunde sau pentru “pizza romana”.
Cele mai eficiente accesorii pentru a prepara cea mai buna pizza acasa, utilizand un cuptor pe lemne
La baza fiecarui preparat bine gatit se afla cuptorul pe lemne, procesul de ardere oferind alimentelor o aroma mai deosebita si o altfel de savoare. Chiar daca nu este cea mai simpla si rapida varianta, in special din cauza aprinderii focului si potrivirii corecte a temperaturii, odata ce stapanesti procesul, vei avea parte de rezultate net superoare oricarui alt tip de dispozitiv.
Mai jos poti descoperi o serie de accesorii care pot facilita procesul de coacere a diferirelor tipuri de pizza intr-un cuptor gradina pe lemne:
-laveta
-separator
-suport pentru lemne
-grebla carbuni
-termometru cu infrarosu
Laveta
Contribuie la o curatare mult mai eficienta atunci cand vine in combinatie cu peria, permitand de asemenea setarea unei temperaturi mai mici a suprafetei inferioare a cuptorului, astfel ca partea de jos sa nu se arda.
Separator
Rolul separatorului este de a ajuta la o coacere cat mai uniforma, fiind mai exact o placa metalica ce actioneaza pe post de bariera impotriva flacarilor, tinandu-le la departare de pizza. Determina astfel o expunere mai mica la caldura directa si la radiatii, intregul proces de gatire bazandu-se in principiu pe conductie si convectie!
Suportul pentru lemne
Faciliteaza in mod semnificativ intregul proces de coacere intr-un cuptor cu lemne, reprezentand un suport de metal ce poate fi asezat in interiorul incintei si favorizand o mai buna circulare a aerului cald, fapt ce duce la o combustie mai eficienta!
Grebla pentru carbuni
Dispunand de o forma speciala, aceasta ajuta la mutarea jarului si a carbunilor in cuptorul cu lemne fara riscul arderii sau accidentarii.
Termometrul cu infrarosu
Chiar daca majoritatea cuptoarelor pe lemne de ultima generatie sunt dotate cu un termostat, acesta nu ofera intotdeauna temperatura corecta regasita in interiorul cuptorului. De ce? Valorile de temperatura fluctueaza continuu in cazul cuptorului pe lemne, din moment ce toata caldura este produsa de foc, in timp ce in cazul celor pe gaz sau electrice, caldura este distribuita intr-un mod mult mai uniform! Cu ajutorul termometrului cu infrarosu vei putea sa estimezi cu mai multa acuratete temperaturile din diferitele parti ale cuptorului, astfel incat sa ai o imagine de ansamblu asupra agentului termic.
Am decis sa numim ustensilele prezentate mai sus accesorii, ci nu unelte, deoarece acestea faciliteaza intr-adevar procesul de preparare corecta a multor tipuri de pizza, insa ele pot fi coapte si cu minimul necesar de usensile, mai ales daca ai o minte creativa!
Accesorii ajutatoare pentru a coace corespunzator pizza in cuptorul pe gaz sau electric
Contrar cuptoarelor ce folosesc combustibil lemnos, cele pe gaz sau curent electric nu pot atinge temperaturi la fel de inalte si de aceea, in cele mai multe cazuri, blatul de pizza este gatit intr-o tigaie. Astfel, dispune de un nivel mai mare de hidratare si poate suporta un timp mai indelungat de coacere.
Doua dintre cele mai esentiale accesorii in acest caz sunt tigaia si gratarul de racire din metal. In plus, in caz ca doresti sa gatesti in mod corespunzător o pizza “al piatto”, un alt accesoriu de care vei avea nevoie este piatra refractara.
Tigaia
Aici ne referim la un recipient metalic unde urmeaza sa fie plasat blatul de pizza, astfel incat sa fie pozitionat la un nivel mai inalt inainte de a se coace propriu-zis. Astfel, pentru a obtine rezultate optime, recomandam utilizarea unei tigai din otel si care dispune de o grosime mai mare.
Gratar din metal
O alta ustensila ce ajuta la o coacere mai profunda a blatului de pizza care, fiind plasat deasupra suprafetei inferioare a cuptorului are parte de un proces de coacere mai pe indelete. Atunci cand este plasat in afara cuptorului în schimb, acesta permite aerului sa circule si astfel blatul de pizza nu devine prea moale si prea umed.
Piatra refractara
De cele mai multe ori piatra refractara prezinta imbracaminte ceramica si care imita intr-o oarecare masura procesul de coacere specific dispozitivelor folosite in pizzerii. Aceasta se plaseaza pe partea de jos a cuptorului cu ajutorul unei palete, contribuind la o mentinere constanta a temperaturii in cuptoarele electrice sau pe gaz!
Un accesoriu care iti ofera posibilitati mai diverse de coacere in cuptorul pe lemne
Deoarece pana in acest punct al articolului am abordat diferitele ustensile importante in arta de a prepara pizza in casa ta, fie ea pe o tigaie, farfurie sau intr-un cuptor pe lemne, pe gaz sau electric, in continuare iti vom pune la dispozitie inca doua accesorii care nu vor ajuta neaparat in a coace o pizza delicioasa, insa care nu ar trebui sa lipseasca in cazul unui cuptor profesional!
Primul dintre cele doua componente suplimentare este kitul BBQ 500, marca Alfa Forni! Acesta reprezinta un set ce contine grilaj din inox rotund, cu maner incorporat de tip tija metalica, un vas de scurgere si un cleste. Prin urmare, rolul gratarului rotativ este de a oferi posibilitatea de a observa modul in care functioneaza gatitul, prin mutarea grilei cu usurinta. Tava de coacere este proiectata astfel incat sa faciliteze evacuarea grasimilor pe parcursul gatitului si pentru a adaposti carbunii. Nu in ultimul rand, suportul pentru carbuni este fabricat din otel inoxidabil, precum si clestele regasit in kit, care are rolul de a roti gratarul si tavile de copt in incinta cuptorului.
Modul de utilizare al setului BBQ500 este si el unul extrem de facil, pizza avand parte de o coacere in profunzime dispunand de 4 surse de caldura diferite, si anume:
-flacara din interiorul cuptorului
-carbunii incinsi
-carcasa cuptorului
-vatra refractara fierbinte.
Un alt accesoriu eficient care asigura protectia cuptorului in aer liber
Ultimul accesoriu pe care ne dorim sa ti-l punem la dispozitie nu tine in mod special de procesul de coacere a unei pizza in cuptorul din curtea sau gradina ta, ci mai mult de felul in care asiguri protectia cuptorului. Ne referim astfel la husa pentru cuptor care are ca rol adapostirea acestuia de intemperii sau conditii meteo precum ploaie, ninsoare, raze puternice de soare sau inghet, dar si efectele daunatoare ale prafului atunci cand dispozitivul nu este utilizat pentru o periaoda indelungata de timp.
Prelata de protectie a cuptorului contine materiale inovatoare, care prezinta o rezistenta ridicata la apa, respirabile (tinand astfel la departare condensul), ofera protectie UV si impotriva subsantelor chimice, rasinii, sarii de mare, fiind simplu de utilizat si manipulat. O recomandare pe care ne dorim sa ti-o oferim este de a plasa cuptorul din gradina sau curte, atunci cand exista ocazia, sub un baldachin sau intr-un spatiu unde poate fi adapostit de diferitele conditii meteo, astfel incat sa prezinte o eficienta ridicata pentru o perioada cat mai lunga de timp.
Opteaza pentru accesoriile si uneltele corespunzatoare pentru a duce aptitudinile culinare la un alt nivel!
Speram ca te-am convins de cele mai importante ustensile si accesorii care cu siguranta vor face ca pizza pe care o gatesti la tine in casa, sa se ridice la nivelul celei servite intr-o adevarata pizzerie cu specific italienesc! Astfel, ustensilele precum setul de palete care include paleta reglabila pentru pizza, paleta cu maner ajustabil, dar si peria de curatare cuptor se va dovedi a fi foarte util in a coace o pizza “al piatto” delicioasa, dar si alte tipuri de pizza!
In cazul cuptorului exterior pe de alta parte, de recomandat este sa-i asiguri toata protectia necesara, precum si uneltele care vor facilita gatitul in aer liber, cum ar fi prelata de protectie, grebla de carbuni, separatorul, termometrul cu infrarosu, etc.
Pe de alta parte, daca te numeri printre cei care prefera o pizza gatita in tigaie, atunci tigaia, gratarul de racire si piatra refractara sunt fara indoiala un must-have, astfel incat rezultatul final produs acasa, in gradina sau in curte, sa se ridice la nivelul asteptarilor.
Asadar, suntem convinsi ca dupa parcurgerea acestui articol vei sti exact ce este necesar pentru a avea parte de cea mai buna pizza, delicioasa si coapta in mod corespunzator in cuptorul de care dispune locuinta ta in aer liber (gradina, curte, terasa, foisor, balcon), intreaga gama de accesorii si ustensile ajutatoare Alfa Forni ducand experienta culinara la un alt nivel si permitand obtinerea unei arome si texturi deosebite, specifice oricarui tip de pizza!