Ce este un puffer?

Pufferul este un rezervor metalic, cu diverse litraje care inmagazineaza energia termica produsa atat de centralele pe gaz, pompele de caldura, termosemineele pe lemne, centralele pe lemne sau de centralele pe peleti. 

Toata energia in exces de care nu mai avem nevoie sa incalzim casa pentru ca am obtinut deja temperatura dorita, este transferata in interiorul pufferului. 

Asadar, un puffer indeplineste un rol esential in tranzitia ecologica prin tranzitia energetica prin: 

  • reducerea ciclurilor de aprindere si stingere;
  • optimizarea combustiei si cresterea duratei de viata a centralelor cu biomasa;
  • optimizarea functionarii pompelor de caldura, marind durata de viata a compresorului;
  • absorbtia cu usurinta a “varfurilor” solicitarilor termice;

 

 

Cum functioneaza un puffer?

Sa spunem ca avem un puffer de 1000 de litri, pe care-l incarcam pentru prima data cu apa din retea cu o temperatura de 20 de grade celsius. Noi intentionam sa ducem acest puffer la o temperatura de aproximativ 75 de grade celsius. In cazul acesta, vorbim de un salt termic de 55 de grade celsius. 

Asadar, odata ce noi, din echipamentele noastre, incepem sa incalzim volumul de apa din puffer, nu facem altceva decat sa transferam energia termica. 

 

Cum se intampla asta ? 

In partea de jos a pufferului, moleculele de apa sunt foarte mari, iar datorita faptului ca bagam apa calda in acest puffer, moleculele mai mici se duc, incet, incet, in partea superioara a pufferului si pufferului incepe sa se incalzeasca treptat. 

 

In cat timp se incalzeste un puffer?

Avand 1000 de litri de apa, inmultim acest numarul cu saltul termic de 55 de grade (pentru ca de atat am avut nevoie ca sa aducem pufferul la 75 de grade celsius) si cu 1,16 (valoarea unei kilocalorii). 

In urma acestui calcul, obtinem valoarea de 63800W, adica 63,8 KW. Asadar, odata ce stim de cata energie avem nevoie pentru a duce pufferul la 75 de grade, raspunsul la intrebarea “in cat timp se incalzeste un puffer?” este ca durata o sa varieze in functie de echipamentul folosit. De exemplu, daca folosim o centrala cu peleti de 35 KW, cu un randament peste 93%, vom duce puffer de la 20 de grade la 75 de grade in mai putin de 2 ore

Totusi, in general, vom avea nevoie de foarte putin timp pentru a incalzi un puffer. Iar cu cat pufferul este de o calitate superioara, cu atat acesta se va incalzi mai repede si mai eficient. 

Un aspect important in ceea ce priveste pufferele este clasa energetica. De ce? 

Pierderea de caldura in cazul unui puffer de 1000 de litri in clasa energetica A sau B este de aproximativ 1,72 kW la 24h (la clasa energetica A) si de 2,04kW la 24h (la clasa energetica B). 

In cazul pufferelor care nu sunt clasate energetic, pierderea de caldura poate fi si de 10 ori mai mare decat in cazul pufferului intr-o clasa energetica A sau B. 

 

 

Ce puffer sa aleg?

Daca ai luat decizia de a cumpara un puffer, este crucial sa intelegi ca nu este suficient sa-ti faci o idee despre acest echipament si beneficiile pe termen lung pe care le poate aduce. Este la fel de esential sa consulti un specialist care te va ghida in alegerea cea mai potrivita, tinand cont de urmatoarele aspecte:

- Puterea instalată. Volumul minim al pufferului se calculează în funcție de puterea instalată (aproximativ 35-40 litri per kW instalat).

- Spațiul disponibil. Camera tehnică sau locul în care intenționezi să instalezi pufferul trebuie să fie suficient de spațios pentru a permite montajul. De exemplu, un rezervor de acumulare cu o capacitate de 1000 de litri are o înălțime de aproape doi metri, un diametru de un metru și cântărește peste 200 de kilograme.

- Sursele de căldură. Dacă dispui doar de o centrală termică și nu ai planuri de extindere a sistemului de încălzire cu alte surse, poți opta pentru un puffer fără serpentine. Însă, dacă plănuiești să instalezi în viitor panouri solare sau o pompă de căldură, este recomandat să te orientezi către un puffer cu una sau două serpentine.

Pufferele se pot clasifica în diverse categorii, în funcție de izolatie, capacitatea de stocare și numărul de serpentine pe care le au. Serpentinele reprezintă conducte de metal care pot fi conectate la una sau mai multe surse de căldură, cu scopul de a încălzi apa. 

Utilizatorii trebuie să selecteze pufferul ținând cont de aceste criterii, astfel încât să obțină eficiență maximă și să poată folosi sistemul în mod optim.

 


Tipuri de puffere in functie de nivelul de izolatie 

Un rezervor puffer este acoperit cu izolatie termica la exterior, cu scopul de a diminua consumul de energie, a accelera incalzirea apei si a mentine agentul termic la temperatura dorita pentru o perioada mai lunga de timp.

Asadar, e destul de clar ca pufferele cu o izolatie mai buna, vor da un randament mai ridicat! Asta deoarece reduc intr-o mare masura pierderile de caldura. Desigur, aceste puffere vor avea un cost mai ridicat, insa te vor ajuta sa economisesti bani pe termen lung. Iata tipurile de puffere in functie de izolatie:

  1. Puffere cu izolatie din vata minerala
  2. Puffere cu izolatie din poliuteran 

 

Tipuri de puffere in functie de numarul de serpentine 

Exista mai multe tipuri de puffere, fiecare potrivit pentru diverse situatii in care e nevoie de incalzire:

  • Puffere fara serpentina - Acestea sunt ideale pentru a fi utilizate in combinatie cu centralele pe baza de combustibil solid, fie ca este vorba de lemne sau de peleti.
  • Puffere cu o singura serpentina - Acestea sunt folosite in instalatii de incalzire cu o singura sursa de caldura, care poate fi o centrala pe combustibil gazos sau solid sau un panou solar.
  • Puffere cu doua serpentine - Acestea sunt potrivite pentru instalatii de incalzire cu doua surse de caldura care pot functiona simultan, cum ar fi o centrala pe baza de combustibil gazos sau solid si un panou solar sau o pompa de caldura. Datorita suprafetei mari a serpentinelor, acestea ofera un randament eficient, mai ales in cazul panourilor solare.

 

 


 

 

 

Exemple de litraje la PUFFERE TANK IN TANK/ kOMBI:

220/100, 330/100, 600/180, 800/180, 800/300, 1000/180, 1000/300, 1500/300, 2000/300.

Valoarea cea mai mare indica intotdeauna litri de apa tehnica necesari instalatiei de incalzire, deci aceasta apa nu este potabila - vorbim de un agent termic, care poate fi chiar antigel. Valoarea cea mai mica, in schimb, va indica mereu litri de apa calda menajera. 

In interiorul cilindrului de apa calda menajera avem mereu imersat un anod de magneziu de sacrificiu, care are rolul de a atrage fenomenele de coroziune.

Cilindrii metalici izolati, fiind vase sub presiune, au nevoie de organe de siguranta atasate pe ele, in functie de model si de litraj. Organe de siguranta precum: supape de siguranta de 3 si 6 bari, supape de aerisire, filtre de dedurizare a apei potabile, regulatoare de presiune, sisteme automate de incarcare, supape de semn, vani anticondens, in cazul in care acestea nu sunt instalate pe turul generatoarelor de caldura.

Pe langa toate componentele enumerate, pufferele kombi au nevoie de vase de expansiune inchise, pentru a putea prelua dilatatia termica de la interior. Aceste vase vin calculate in functie de litrajul pufferului si de litrajul apa calda menajera.

 

 

Tipuri de puffere tank in tank

Pufferele Tank in Tank pot fi fara serpentina, cu o singura serpentina sau cu doua serpentine. Serpentinele ajuta la conectarea panourilor solare termice, a pompelor de caldura sau a altor surse ce pot genera caldura pe puffere.  

De multe ori se opteaza pentru un Puffer Tank in Tank deoarece spatiul din centrala termica  este redus si nu ne permite instalarea unui Puffer si, separat, a unui boiler apa calda menajera.

Pufferele Tank in Tank ofera o cantitate de apa calda menajera foarte generoasa in comparatie cu o centrala pe gaz. In plus, in perioada de iarna, pufferul genereaza apa calda menajera la o temperatura si presiune mereu constanta, deoarece acumulatorul de apa calda menajera situat in partea superioara a pufferului este mereu cald. 

 

 

Caracteristici izolare termica puffere

Toate modelele de puffere prezentate mai sus dispui de o izolare termica din poliuretan, care ajuta la buna functionare ale acestora. Iata mai jos caracteristicile in ceea ce proveste izolatia termica a pufferelor: 

 

Izolatie rigidă

(pentru modele pana la 500).

Izolatia este compusa din poliuretan (PU) rigid cu grosime mare avand un continut de celule inchise de peste 93%, demontabil, injectat direct pe corpul produsului in matrita cilindrica, reactie la foc conform ISO 3582 clasa B3 (DIN 4102), densitatea este de 40÷42 kg/m3, conductivitatea medie este de 0,019 W/mK la o temperatura de 45°C. Finisaj exterior in ABS.

 

Izolare flexibilă cu grosimea de 100 mm

(pentru modelele 800÷5000).

Izolatia cu placi de poliuretan (PU) expandat cu celule deschise de 100 mm grosime, densitate de 18 kg/m3, conductivitate medie de 0,045 W/mK la temperatura de 45°C. Liber de CFC si HCFC. Finisaj exterior cu husa de PVC. DEMONTABIL.

 

Izolatie în cupoane

(executie speciala pentru modelele 800÷5000).

Izolatia este compusa din cupoane de poliuretan (PU) rigid cu grosime mare avand un continut de celule inchise de peste 93%, reactie la foc conform ISO 3582 clasa B3 (DIN 4102), densitatea este de 40÷42 kg/m3, conductivitatea medie este de 0,019 W/mK la o temperatura de 45°C. Finisaj exterior in PVC.

 

Caracteristicile izolatiei: 

  • este confectionata din poliuretan (PU) rigid cu celule închise de grosime de 50 mm 
  • reacția la foc conform ISO 3582 clasa B3 (DIN 4102). 
  • densitate de 40÷42 kg/m3, 
  • conductivitate medie de 0.019 W/mK la o temperatură de 45°C până la modelul 500 (finisaj în ABS); 
  • izolare cu plăci din poliuretan (PU) flexibile cu celule deschise de grosime 100 mm, 
  • densitate de 18 kg/m3, 
  • conductivitate medie de 0.045 W/mK la temperatura de 45°C pentru modele de la 800 la 5000 (finisaj în PVC).

Principalele functii ale acestui tip de produs, atunci cand este integrat intr-un sistem, sunt:

SEPARAREA circuitelor hidraulice intre primar si secundar, cu posibilitatea de a extinde atat sistemul primar, prin conectarea la alte surse de energie, cat si sistemul secundar, prin cresterea utilizarii energiei termice pentru alte sisteme.

STRATIFICAREA temperaturii din circuitul hidraulic (vezi figura de alaturi), utilizand diferite temperaturi datorita conexiunilor hidraulice de intrare si iesire plasate la diferite inaltimi ale rezervorului.

CIRCUIT ANTICONDENS, mai ales atunci cand se utilizeaza generatoare de caldura pe baza de biomasa (lemn, aschii, peleti, etc...), recomandat de producatorii acestor echipamente, care respecta reglementarile in vigoare in unele tari europene unde exista obligativitatea utilizarii pufferului.

 

 

Caracteristicile functionale comune ale tipurilor de puffere

Pufferele pentru sisteme si instalatii de incalzire a mediului, pentru exploatarea energiilor alternative sau recuperarea energiei cu rezultate economice folosind energii regenerabile si curate. Simplitate si usurinta in instalare, folosind temperatura stratificata care se formeaza in interiorul rezervorului in cel mai bun mod, pentru utilizarea sistemului de incalzire.

Pufferele sunt construite cu otel de calitate S235JR EN10025 si procese de sudura automatizate in atmosfera controlata. Serpentinele spiroidale fixe interne (unde exista), sunt realizate cu tevi de sectiune ovala din otel de calitate S235JR EN10025, dezvoltare verticala si suprafata de schimb mare, cu forma geometrica care impiedica formarea legionellei (la serpentina inferioara).


Toate procedurile de sudură sunt calificate conform standardului EN288, operatorii conform standardului EN287.

Produsele, in toate versiunile, sunt supuse la testare hidraulica la o presiune egala cu 1,5 ori presiunea maxima de functionare.

Toate pufferele termice pot fi echipate cu o flansa montata pe partea de sus a bazei pentru aplicarea unui schimbator de caldura in spirala din cupru aripat, potrivit pentru productia de apa calda sanitara. Mai jos sunt prezentate caracteristicile dimensionale si termodinamice ale schimbatoarelor de caldura care pot fi instalate in functie de nevoi. La cerere, este posibil sa se introduca in puffere unul sau mai multe compartimente care maresc stratificarea.

 

 

Un puffer este un rezervor de acumulare termică utilizat în sistemele de încălzire pentru a stoca și redistribui căldura. Acesta joacă un rol esențial în eficiența și funcționarea optimă a sistemelor de încălzire, deoarece permite gestionarea eficientă a sursei de căldurii și asigură furnizarea acesteia atunci când este necesară. Pufferele sunt esențiale în particular pentru integrarea surselor regenerabile de energie, precum panourile solare sau pompele de căldură, și ajută la minimizarea risipei de energie.

Există diverse modele de puffere disponibile pe piață, adaptate nevoilor specifice ale diferitelor instalații de încălzire. Aceste modele variază în funcție de capacitate, izolație, tipul de serpentine și finisajul exterior. Alegerea corectă a unui puffer este crucială pentru obținerea eficienței maxime și pentru a asigura că sistemul de încălzire funcționează în mod optim. Prin urmare, consultarea unui specialist în domeniul instalațiilor termice este esențială pentru a face cea mai bună alegere în funcție de nevoile specifice ale fiecărei instalații de încălzire.

widget