Indiferent dacă ai instalat un biosemineu acasa sau doar ai in vedere sa investesti intr-un dispozitiv modern pe biocombustibil, s-ar putea sa te intrebi sau sa cauti pareri daca este scump de intretinut si cat de rentabila este o astfel de achizitie. Adica mai exact: cat consuma un semineu cu bioetanol?
Cand te gandesti la un foc traditional, mintea ta poate sari automat la nevoia de combustibil solid, cum ar fi lemnul, carbunele sau peletii, precum si la efortul implicat in taierea si/sau depozitarea combustibilului, care poate costa o groaza de timp și de bani!
In acest articol vom oferi explicatii practice referitoare la costurile utilizarii unui semineu cu bioetanol, inclusiv orice influenta asupra cifrelor, nu doar pareri neavizate asa cum poti gasi adesea in mediul online. Deci, cat de ieftina sau de scumpa este alimentarea cu combustibil a unui biosemineu cu focar tip rezervor?
Cat consuma un semineu cu bioetanol?
Un biosemineu consuma, in medie, 1 litru de combustibil in aproximativ 2-4 ore. Pe scurt, acest timp difera in functie de gradul de deschidere a clapetei rezervorului de biosemineu. Adica, cu cat este deschisa mai tare clapeta, cu atat combustibilul se va consuma mai repede, iar arderea va fi mai scurta. In mod invers, daca clapeta este foarte putin deschisa, combustibilul va arde mai lent.
Asadar, clapeta biosemineului poate fi deschisa 1/4, pe jumatate deschisa sau complet deschisa, iar acest lucru va face diferenta in ceea ce priveste cantitatea de combustibil pe care o utilizezi. Practic, daca clapeta este complet deschisa, 1 litru de biocombustibil va arde aproximativ 2 ore. Daca clapeta este pe jumatate deschisa, focul poate dura pana la 3 - 3,5 ore, iar daca este ¼ deschis (la sfert), 1 litru va intretine arderea pana la 4!
De asemenea, gradul de deschidere al clapetei determina si marimea flacarii: cu cat clapeta este mai deschisa, cu atat flacara se apropie de inaltimea sa maxima deasupra rezervorului.
Factorii care determina costul
In comparatie cu costurile de functionare ale semineelor pe lemne sau pe gaz, biosemineele nu sunt costisitoare. Iar in comparatie cu costurile de functionare ale altor tipuri de seminee, modelele pe biocombustibil ar iesi cel mai ieftin. Cu toate acestea, costul mediu de functionare al oricarui semineu cu bioetanol poate varia datorita celor 3 factori principali de consum:
- Calitatea combustibilului
Biocombustibilii sunt disponibili in mai multe calitati si, in medie, calitatea bioetanolului influenteaza destul de putin (nesemnificativ) timpul de ardere sau costul de functionare. Cu toate acestea, combustibilii mai ieftini sunt adesea mai inflamabili decat biocombustibilii de calitate superioara si pot determina un consum mai rapid. In acest caz, costurile de functionare pot creste. Majoritatea biosemineelor vor veni cu instructiuni ce privesc costurile generale ale combustibilului, iar echipa PEFOC ofera clientilor toate informatiile de care acestia au nevoie inainte de cumpararea oricarui produs din catalog.
- Prezenta/absenta vatei ceramice
Un alt factor important ce influenteaza costul de biocombustibil este prezenta sau absenta vatei ceramice in interiorul focarului de ardere. Astfel, daca biosemineul este pravazut in interiorul rezervorului cu o astfel de vata ceramica, consumul de bioetanol va fi mai mic si mai constant, fata de acelasi rezervor biosemineu fara vata ceramica la interior. Cu toate ca acest fapt reprezinta un avantaj notabil, rolul principal al vatei ceramice in rezervorul de biosemineu nu este unul economic, ci unul de securitate. In cazul unei rasturnari accidentale a biosemineului, aceasta vata va tine lichidul in interiorul rezervorului, eliminand riscul de incendii si arsuri. In plus, folosirea unui astfel de rezervor cu vata interioara favorizeaza o ardere cu flacara constanta, fapt ce, in definitiv duce la o economisire a biocombustibilului in timp!
- Biosemineul
Principalul factor care va determina procesul de ardere al oricărui foc din semineul pe bioetanol este dimensiunea arzatorului din semineu, adica este vorba de capacitatea rezervorului (focarului) de combustibil. Un arzator mai mare va crea o flacara mai mare si, ca urmare, consumul de combustibil va creste semnificativ.
Desi la prima vedere un rezervor mare poate parea un aspect negativ, de fapt, acesta poate produce mai multa caldura si poate oferi o flacara mai mare si mai estetica din punct de vedere ambiental si al decorului interior.
Daca e sa ne gandim strict la aspectul economic, pentru costuri mai mici, rezervoarele pe bioetanol cu o capacitate de combustibil de 1-3 litri tind să arda la cea mai rentabila viteza!
- Dimensiunea flăcării
Marimea flacarii are si ea o mare influenta in ceea ce priveste costul de functionare al oricarui semineu cu bioetanol. Astfel, utilizatorul poate regla din clapeta viteza de ardere si amploarea flacarii, prin deschiderea sau, respectiv, inchiderea acesteia, manual, in functie de preferinte!
Unele focare pentru bioetanol de inalta calitate vin adesea cu un regulator care iti permite sa reduci dimensiunea flacarii si sa controlezi astfel costurile de functionare si consumul de combustibil – totul automat!
Cat costa biocombustibilul?
Este o alta intrebare care ne vine in minte multora. Raspunsul e: depinde! Pretul bioetanolului folosit pentru ardere in rezervorul biosemineului difera in functie de calitate, dar cel mai mult in functie de cantitatea cumparata!
Regula este simpla: cu cat investesti intr-o cantitate de combustibil mai mare, de fiecare data cand faci aprovizionarea, cu atat va fi mai ieftin costul general de functionare.
De exemplu, poti cumpara un bidon de 1 litru pe care il folosesti cateva ore (intr-o utilizare de seara sau in doua dupamese, de exemplu), iar costul sau va fi mai ridicat. Sau poti opta pentru achizitia unui bax de 12 litri, fapt ce va rezulta intr-un cost mult mai scazut per litri, dar si generarea linistii ca ai suficient de mult combustibil pentru a mentine focul aprins si o atmosfera calda, indiferent cand vor aparea musafirii si prietenii la tine acasa.
Un calcul simplu: Daca ai avea focul aprins intr-un biosemineu timp de 2-3 ore pe zi (cu clapeta complet deschisa) atunci ai folosi doar aprox. 1 litru/zi, adică cei 12 litri dintr-un bax ti-ar ajunge pentru circa jumatate de luna de foc zilnic. Cu toate acestea, majoritatea posesorilor de bioseminee nu aprind focul zilnic in decursul unei luni de zile, mai ales ca eficienta semineelor cu bioetanol este extrem de mare si poate incalzi rapid o incapere (in circa 30 min.)!
Solutii pentru o ardere constanta si estetica!
Pentru o ardere cat mai perfecta este important ca incaperea unde este amplasat biosemineul sa fie bine aerisita. Daca se opteaza pentru folosirea unui biosemineu mobil in exteriorul locuintei (pe terasa, in gradina, in foisor, pe balcon sau in curtea din spate), este important ca vantul sa nu fie puternic sau in rafale, pentru ca astfel flacara va fi directionata in toate partile, neputand mentine o ardere lina, estetica si eficienta!
Totusi problema constantei flacarii poate fi rezolvata foarte usor, prin accesorizarea biosemineului cu sticla de protectie! Acestea se amplaseaza in lateralele rezervorului (daca ne referim la un semineu mobil) sau in partea frontala a acestuia (daca vorbim de modelele incastrate), iar flacara este astfel protejata de actiunea curentilor de aer de orice fel. In plus, fata de rolul estetic, sticla de protectie previne riscul de arsuri la copii, animale de companie, atingeri accidentale etc., avand astfel un dublu rol practic!
De unde cumpar biocombustibil?
La noi gasesti, pe langa biosemineele cu rezervor incastrabile sau de sine statatoare, si combustibilul pentru ardere, sticla de protectie si accesorii biosemineu. Biocombustibilul pus la dispozitia clientului de catre PEFOC este 100% ecologic, fiind produs din plante si catalogat drept un lichid combustiv de calitate. Nu emana fum sau mirosuri, nu este toxic, astfel protejand mediul interior/exterior al locuintei si sanatatea familiei.
CONCLUZII:
- timp de ardere: intre 2-5 ore, in functie de ardere
- capacitate rezervor: intre 1 litru si 5 litri de bioetanol
- cost functionare efectiv: intre 18-23 lei/litru (in functie de cantitatea achizitionata: la litru sau la bax)
- caldura emisa: 3 kW sau mai mult
- reglajul flacarii: prin deschiderea/inchiderea clapetei cu ajutorul tijei incluse
- fum sau mirosuri: biocombustibilul comercializat de PEFOC nu emana fum sau mirosuri neplacute, toxice ori inecacioase
- arome: pentru cei care doresc, avem disponibile mai multe arome de bioetanol: cafea, romantic, grapefruit, fructe dulci etc.
- ventilatie: dupa 5 minute de la aprinderea focului in rezervor, un geam al incaperii poate fi deschis timp de cateva ore pentru a asigura ventilatia corespunzatoare si pentru pastrarea nivelului de oxigen optim.
In concluzie, daca ai aflat acum cat consuma un biosemineu si daca merita achizitia unuia pentru livingul, biroul sau dormitorul de acasa, poti sa ne contactezi in vederea alegerii celei mai bune solutii pentru tine! Noi iti punem la dispozitie o gama larga de rezervoare si modele de biosemineu, precum si accesoriile necesare functionarii, infrumusetarii si intretinerii ulterioare a semineului pe biocombustibil!