Pe Foc

Burlane radiante si recuperatoare de caldura pentru seminee

Pe langa detinerea unei surse eficiente de caldura in locuinta, este importanta si maximizarea aportului de caldura generat de acestea si eliminarea pierderilor care se produc de multe ori.

 

In cazul semineelor sau a sobelor pe lemne, recuperatoarele, inele de acumulare si radiatoarele de caldura sunt acele elemente ce se monteaza pe evacuare cu scopul de a recupera ''pierderile'' de caldura.

Atunci cand vorbim de recuperarea caldurii, elementele destinate in acest sens se impart in mai multe categorii.

 

Recuperator de caldura pentru seminee

 

1. Recuperatoare

 

Recuperatoarele recupereaza mai mult caldura de pe evacuare dar au nevoie si de un tiraj mai bun, iar la instalarea acestora trebuie consultat un specialist. Cele cu tevi rectangulare necesita un cos de fum foarte bun, cu un tiraj corespunzator pentru o buna functionalitate.

In cazul in care se instaleaza un recuperator pe semineu iar tirajul de fum nu este suficient pot aparea probleme precum afumarea excesiva a sticlei sau chiar patrunderea fumului in incapere.

In unele cazuri, anumite modele de recuperatoare nu pot fi instalate pe anumite focare mai putin calitative care nu suporta greutatea acestora.

 

 

 

Modele de recuperatoare:

 

Sectiune recuperator de caldura cu apa pentru semineu- Cylindro Plus – model cu putere de 2-7 kw si tuburi orizontale in forma de spirala ce lungesc traseul fumului, fara a ingreuna tirajul. Astfel se obtine o suprafata mai mare de schimb termic, fara a creste consumul de combustibil. Diametrul de evacuare poate fi de 180 sau 200 mm, in functie de model.

- Recuperator din fonta de calitate, clasa 200, cu elemente ce pot fi adaugate pentru o distributie mai buna a aerului cald. Recupereaza caldura in functie de focarul pe care este amplasat. Avand o greutate mare, necesita amplasarea pe un focar solid care sa il sustina iar tirajul cosului de fum trebuie sa fie foarte bun.

- Recuperator de caldura cu apa (7-10 kw), cu posibilitatea de a fi racordat la un boiler, la sistemul de incalzire centrala sau direct la un circuit de incalzire care nu este foarte mare. Recupereaza caldura de pe horn, incalzeste apa din rezervorul de care dispune iar cu ajutorul unei pompe o distribuie in boiler sau la circuitul de incalzire. Disponibil si in varianta cu serpentina de racire.

- Alt recuperator cu apa este cel din otel cu putere de 5-7 kw (in functie de puterea focarului), dotat cu clapeta de tiraj. Acesta poate fi si in varianta Special cu tevi verticale pentru un randament ridicat.

- Recuperatorul de otel cu apa si tevi verticale este rezistent datorita grosimii mari a materialului. Apa incalzita datorita aerului cald captat de recuperator poate fi distribuita cu ajuutorul unei pompe in boiler sau la sistemul de incalzire centrala.Disponibil si in varianta cu serpentina.

 

 

2. Radiatoare

 

Radiatoarele de caldura sunt folosite pentru o mai buna eficientizare a semineelor, recuperand caldura de pe fumul care urmeaza sa fie evacuat.

Radiator de caldura pentru semineu

Acestea nu ingreuneaza sub nici o forma tirajul fumului spre evacuare iar instalarea lor nu implica nici un fel de risc in acest sens insa nici recuparea caldurii nu este la fel de crescuta ca si in cazul unui recuperator de caldura.

Daca doresti sa eficientizezi semineul atunci cand il instalezi fara a avea nici un fel de risc in ce priveste functionaliatea acestuia, daca doresti sa recuperezi caldura fara a ingreuna tirajul sau a intampina alte probleme, poti folosi pe legatura dintre focar si cosul de fum radiatoarele care iti vor raspandi un plus de caldura dar care nu vor ingreuna traseul fumului sub nicio forma.

Radiatoarele de caldura sunt disponibile in diametrele: fi130, fi150, fi160, fi180, fi200, la lungimi de 1m si 0.5m.

Radiatoarele din gama noastra sunt burlane din otel prevazute cu lamele radiante de 3 cm ce ajuta la obtinerea unei puteri mai mari, marind suprafata de schimb termic si recuperand caldura.

O solutie ideala pentru racordarea sobei, centralei pe lemne sau a semineului la cosul de fum, fiind una din variantele cele mai trainice, cu durata mare de viata. Rezista la temperaturi inalte si nu se deterioreaza la curatarea cu peria.

Avantajul radiatoarelor este usurinta de instalare, fiind mufabile fara a necesita o etansare suplimentara. Alegand aceasta solutie de racordare veti avea un plus de siguranta si durabilitate mare in timp.

 

Radiator de caldura Pefoc     Radiator de caldura Pefoc

 

 

3. Inele de acumulare

Inele de acumulare semineu

 

Se aseaza deasupra focarului si au rezultatul de a creste semnificativ capacitatea de incalzire a acestuia. Stocheaza energie in cele 150 kg si radiaza caldura de la semineu pentru mai multe ore dupa ultima alimentare a acestuia.

Inele de acumulare au forma spiralata si pereti cu doua straturi pentru un schimb termic foarte bun de pe fumul rezultat in urma combustiei.

 

 

Te invitam sa alegi solutia cea mai buna de eficientizare a sobei sau semineului tau. Daca nu stii ce sa alegi intre recuperator, radiator sau inele, te ajutam noi, cu drag.