Pe Foc

Cum sa alegi semineul potrivit

Prezenta unui semineu in casa pe langa rolul decorativ printr-un design fie traditional sau modern, joaca cel mai important rol si anume acela de a incalzi incaperea/incaperile, si totodata aducand bucurie celor ce stau in fata semineului admirand jocul flacarilor si sunetul lemnelor ce trosnesc.

 

Primul pas: raspunde la intrebarea „Care este scopul pentru care imi doresc un semineu?

 

Daca doresti sa incalzesti o singura incapere sau mai multe, trebuie sa stii ce tip semineu este potrivit  sa incalzeasca complet camera. Daca destinatia semineului este sa incalzeasca o singura camera (livingul/camera de zi), unde sa petreceti impreuna cu familia serile tarzii de toamna sau diminetile racoroase de iarna, cea mai buna varianta ar fi un semineu pe lemne traditional.

Insa daca doresti sa distribui caldura in mai multe incaperi ( de exemplu in camerele de sus ale unei case), o sa ai nevoie de un semineu racordat la sistemul de distributie al aerului cald, avand o putere mult mai mare, astfel incat sa genereze o cantitate suficienta de caldura pentru a incalzi toate incaperile. Sistemele de distributie a aerului cald sunt compuse din burlane flexibile de aluminiu cu diametrul de 150 mm, iar lungimea totala nu trebuie sa depaseasca 12 m, si lungimea ramurilor individuale sa nu depaseasca lungimea de 4 m. Conductele trebuie sa fie cat se poate de drepte.

De asemenea daca doresti sa folosesti semineul ca sursa de caldura pentru intreaga locuinta, dar si pentru incalzirea apei menajere , ideal este termosemineul. Focarul poate fi racordat la sistemul de incalzire existent in locuinta, si poate incalzi si apa menajera. Este important sa stim ca un termosemineu trebuie sa fie dotat cu pompa, filtre, elemente de siguranta si control, conform proiectului si legislatiei in vigoare.

 Distributia aerului cald la semineele pe lemne

 

Cum alegi focarul potrivit semineului tau?

 

Alegerea tipului de putere al focarului este determinata de un specialist in functie de spatiul, materialele din care este construit imobilul, vechimea constructiei, energie scazuta etc. In cazul termosemineelor se ia in considerare si cantitatea de apa ce trebuie incalzita, astfel puterea necesara este aleasa dupa doua criterii: pentru incalzirea apei si a aerului.

Focarul ales trebuie sa fie racordat corespunzator la cosul de fum si la sistemul de distributie al aerului cald, dar si la sistemul de incalzire al locuintei in cazul termosemineelor. Racordarea la cosul de fum, reparatia si intretinerea acestuia trebuie realizata de o firma specializata. Pefoc recomanda colaborarea cu o companie profesionista si licentiata in montarea semineelor si a cosurilor de fum.

Semineu si cos de fum

 

Ce trebuie sa faci inainte de a construi un semineu?

 

Cosul de fum trebuie verificat inainte de racordarea la focar. Trebuie sa aiba un diametru corespunzator, ce putin la fel de mare ca si diametrul conductei de pe focar, si o inaltime de eficienta, cel putin de 5 m de la capatul ventilatiei.

Orice racordare improvizata, cu materiale nepotrivite duce la functionarea incorecta a focarului, cauzand posibile accidente.

Focarul are nevoie de oxigen  ca sa functioneze, deci aerul de combustie trebuie sa fie admis din exterior. Focarul este racordat la o sursa exterioara de aer proaspat, pentru a nu atrage oxigenul din incapere. Principalul aer de admisie necesar este atras din exterior printr-un tub flexibil atasat la partea interioara a focarului, sub sertarul de cenusa.

Lemnul este considerat o sursa inepuizabila de enrgie , la un pret rezonabil. Cel mai rentabil mod de a incalzi un semineu este folosirea lemnului ca si combustibil. Pentru aprinderea focului in semineu se folosesc  lemne care ard repede. Lemnele cu ardere lunga sunt stejar, fag si carpen emanand caldura de lunga durata.

Lemnele folosite pentru focul din semineu trebuie sa fie uscate si fara prea multa rasina. Trebuie sa fie depozitate cu o zi inainte de a fi bagate in semineu, iar umezeala din lemn sa nu fie mai mare de 20%.

 

Oricand doresti  sa afli mai multe, sa primesti sfaturi cu privire la alegerea semineului potrivit pentru tine, Pefoc.ro te pune in legatura cu unul dintre consultatii nostri la numarul de telefon 0769070263.