Pe Foc

11 Cauze pentru care poate iesi fum pe usa semineului

O problema des intalnita in cazul persoanelor care detin un semineu pe lemne este fumul care poate iesi atunci cand usa semineului se deschide pentru a alimenta cu lemne, sau chiar in cazuri mai grave patrunderea fumului in incapere chiar si cu usa inchisa din cauza focarelor de seminee care nu sunt etanse 100%.

 

Datorita acestei probleme multi posesori ai semineelor pe lemne ajung sa nu se bucure de ambianta frumoasa pe care acestea le ofera chiar daca au investit sume mari de bani in materiale, pentru ca nu au luat in calcul parametrii optimi pentru functionare sau un montaj corespunzator.

 

Fumul iese pe la usa semineului in incapere din cauza unui tiraj insuficent, de cele mai multe ori. Acest lucru se datoreaza unei instalari necorespunzatoare sau a lipsei intretinerii, dar cauzele pot fi multiple si anume:

 

 

1. Cea mai des intalnita cauza este subdimensionarea cosului de fum, atunci cand diametrul interior sau inaltimea cosului de fum este prea mica. Cosul de fum se dimensioneaza in functie de necesarul de tiraj al fiecarui semineu in parte luand in calcul tipul de semineu, puterea, gabaritul si evacuarea.

In cazul in care se achizitioneaza un semineu pentru a fi amplasat pe un cos de fum existent este vital ca acesta sa fie compatibil. In cazul in care nu sunteti siguri de compatibilitatea acestora, intrebati un specialist.

 

 

 

 

 

2. Aerul fals in cazul cosurilor de fum din caramida, in cazul in care acestea nu sunt construite profesional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Strangularea cosului de fum prin montarea unui element terminal necorespunzator, cu un diametru mai mic decat cosul de fum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Neetanseitatea usii de vizitare a cosului de fum. Canalul de fum primeste aer fals, lucru ce conduce la un tiraj necorespunzator.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Lipsa etansarii corecte la intrarea in cosul de fum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Cand racordarea intre focar si cosul de fum implica o lungime mai mare de 1 metru pe orizontala se incetineste foarte mult tragerea, crescand riscul de a scoate fumul in incaperea in care este amplasat.

 

 

 

 

 

7. In momentul racordarii sunt folosite prea multe coturi care deviaza si incetinesc traseul fumului spre evacuare.

 

 

 

 

 

 

8. Exista zone geografice unde curentii de aer pot fi o problema majora, necesitand inaltarea suplimentara a cosului de fum si eventual montarea unei palarii speciale antivant conceputa in acest sens.

 

 

 

 

 

 

 

9. Materialele necorespunzatoare folosite la constructia cosului de fum pot afecta tirajul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Recuperarea de caldura de pe cosul de fum si nu de pe semineu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11. Lipsa curatarii cosului de fum.

 

 

 

 

Ce se poate face pentru a imbunatati tirajul cosului de fum in cazul in care nu exista defecte de montaj?

 

In primul rand trebuie sa aveti certitudinea unui calcul corespunzator al cosului de fum si indeplinirea conditiilor necesare pentru semineul care este racordat la el. Apoi pot fi luate in calcul problemele la care exista o rezolvare:

- pentru un tiraj mai bun este recomandata la instalarea focarelor admisia de aer din exterior

- inaltarea cosurilor de fum deasupra coamei casei in cazul in care structura ne permite

- instalarea unei palarii antivant in cazul zonelor in care sunt curenti de aer

- instalarea unui regulator de tiraj pe cosul de fum

 

In cazul in care doriti constructia unui semineu fara a va confrunta cu probleme ce pot aparea in timp si doriti sa fiti sigur ca va veti si bucura fara alte neplaceri de ambianta placuta pe care un semineu il ofera, nu ezitati sa ne contactati pentru a va recomanda cel mai apropiat meserias specializat in constructia si montajul semineelor.