Pe Foc

10 pasi pentru folosirea corecta a semineului

Un semineu executat corespunzator cu materiale de calitate inalta nu poate asigura o durabilitate mare in timp daca nu este utilizat si exploatat corespunzator.

 

In urma unui studiu s-a constatat ca Romania este una dintre tarile europene in care apar cele mai multe probleme la componentele semineelor deoarece posesorii semineelor nu stiu sa le foloseasca iar foarte putini din acestia acorda timp citirii instructiunilor de folosinta sau urmarea acestor instructiuni cu strictete.

 

Cele mai multe probleme nu apar din cauza viciilor ascunse ale semineelor ci mai degraba dintr-o exploatare necorespunzatoare. Astfel am considerat ca e cel mai potrivit sa punem intr-un articol toate cauzele principale ale defectiunilor si sa informam posesorii de seminee despre cei 10 pasi pentru o folosire corecta, pentru a se bucura de semineu cat mai mult timp.

 

1. Atentie la persoanele care au acces la semineu dupa montaj 

Foarte multe probleme apar la casele nou construite inainte de finalizare, datorita meseriasilor de pe santier care fac focul pentru a incalzi casa folosind ca si combustibil de ardere resturi de constructii sau pot supraincarca camera de ardere, deteriorand astfel anumite componente ale semineelor. 80% din cei care instaleaza un semineu intr-o casa noua si il lasa pe mana meseriasilor de pe santier intampina probleme de aspect si functionalitate (vopsea decojita, pete de rugina, geam zgariat, samota ciobita sau sparta etc). Daca sunteti posesorul unui semineu pe lemne ar fi bine sa supravegheati echipele de pe santier care folosesc semineul sau chiar sa interziceti folosirea acestuia. In functie de etapa in care se afla casa, in cazul in care se mai efectueaza alte lucrari semineul ar trebui sa fie foarte bine protejat.

 

Nu permiteti muncitorilor de pe santier sa foloseasca semineul dupa ce a fost montat si protejati-l pana la finalizarea locuintei.

 

2. Atentie la materialele folosite ca si combustibil

Incarcarea cu rasinoase, deseuri sau resturi de scanduri de pe santier produc o tempratura mare pe termen scurt contribuind la deteriorarea samotei, albirea sticlei, deformarea usii, a opritorului de lemne sau a altor elemente componente precum si depuneri excesive pe cosul de fum. Acest lucru este specificat de catre toti producatorii  in cartile de garantii, fiind una din principalele cauze a defectelor. In cazul in care aveti resturi de lemn de la constructii sau lemn de rasinoase (brad, pin, molid), nu le folositi pentru o ardere indelungata ci eventual doar la aprinderea focului in semineu.

 

Nu introduceti in focar deseuri, resturi de scanduri sau rasinoase.

 

3. Umiditatea lemnelor trebuie sa fie sub 20%

In cazul in care se ard permanent lemne ude (taiate proaspat sau depozitate incorect), aceasta va atrage dupa sine o serie de probleme atat in ce priveste semineul cat si cosul de fum si mai exact defectiuni ale anumitor parti componente (samota, gratar, deflector, snur, cleme, clapeta admisie etc.) sau depuneri de gudron pe incinta focarului, a sistemului de evacuare, ce pot duce la autoaprinderi. Pentru o buna functionalitate a semineului umiditatea lemnului trebuie sa fie sub 20%  iar pentru aceasta sunt aparate speciale de verificat umiditatea. In plus, umezeala din lemn va scadea considerabil puterea calorica, majoritatea acesteia fiind folosita pentru evaporarea apei iar restul fiind insuficenta pentru a asigura incalzirea.

Vaporii de apa scad temperatura arderii si contribuie la formarea funinginii, care se acumuleaza si se intareste intr-un strat gros pe peretii camerei de ardere, ceramica, tevi, cos de fum, etc – greu de indepartat si cu risc mare de autoaprindere.

 

Umiditatea lemnelor trebuie sa fie de maxim 20% si se testeaza cu ajutorul unor aparate speciale

 

4. Evitati supraalimentarea cu combustibil

Supraalimentarea cu lemne poate duce la deteriorarea anumitor parti componente ale semineelor precum deteriorarea deflectorului, torsionarea usii sau alte elemente interioare (clapeta tiraj, samota, opritor de lemne, cenusar, sticla etc). Un semineu construit cu focar inchis are volum de incarcare cu mult peste cel al sobelor de aceea producatorii de seminee recomanda incarcarea nu mai mult de 30% din volumul incintei.

 

Incarcarea focarului trebuie sa fie de maxim 30% din volum

 

5. Lipsa verificarii si curatarii cosului de fum, a canalului de evacuare si a semineului

Este obligatoriu pentru toti posesorii unui semineu pe lemne sa efectueze cel putin o data pe an sau ori de cate ori este necesar o verificare si curatare cu personal specializat in acest sens in conformitate cu Ordinul M.A.I Nr 163/2007 pentru aprobarea normelor generale de aparare impotriva incendiilor.

 

Este necesara curatarea si verificarea cosului de fum, a semineului si a canalului de evacuare de catre personal specializat

 

6. Dimensionarea corecta a lemnelor

Alegerea dimensiunii lemnelor si asezarea acestora in incinta semineului implica responsabilitate si trebuie facuta cu mare atentie. In cazul unei pozitionari verticale a lemnelor acestea pot cadea pe sticla provocand fisuri sau in cazul unei incarcari cu lemne care au dimensini prea mari la inchiderea usii sticla poate fi atinsa si poata crapa. Dimensiunea lemnelor este cea definita de producatorul focarului sau se vor pastra 5 cm fata de peretii laterali la incarcare.

 

Este necesara pastrarea distantei de 5 cm fata de peretii laterali, la incarcarea cu combustibil

 

7. Manipularea cu grija a lemnelor

La incarcarea cu lemne se va evita trantirea (aruncarea) acestora cu putere de peretii focarului in special la seminee samotate pe interior. In cazul in care doriti ca semineul d-voastra sa fie intact pentru o perioada lunga de timp nu lasati pe oricine sa il foloseasca fara a-l informa in prealabil.

 

Introduceti lemnele cu grija in incinta focarului si nu lasati persoane straine sa opereze semineul

 

8. Atentie la curatarea sticlei

La spalarea sticlei se vor folosi solutii in cantitati mici care nu se vor lasa prea mult pe suprafata sticlei pentru a nu curge pe garnituri pentru ca acestea se vor intari fara a mai etansa sau fara a mai permite dilatarea sticlei.

 

Sticla semineului se spala cu grija, cu solutii speciale in cantitati mici

 

9. Curatarea regulata a incintei focarului

Curatarea cenusei se va face regulat la 2-3 arderi si de preferat prin aspirare pentru a evita deterioararea samotei la curatarea cu farasul.

 

Curatarea cenusei este recomandata prin aspirare, la 2-3 zile  

 

10. Recomandari de combustibil

Lemnul de incarcare trebuie sa fie sub forma de bustean si de esenta tare (fag, stejar, carpen). Este interzisa alimentarea semineelor cu lemne cu solventi pe ele (lac, vopsea, uleiuri, parchet) care au in ele alte corpuri straine (cuie, balamale, capse etc).

 

Lemnul recomandat este sub forma de bustean, de esenta tare

 

Un semineu pe lemne construit este de obicei o investitie destul de serioasa si destul de costisitoare, de aceea este foarte importanta o exploatare corespunzatoare pentru a evita probleme ce pot aparea in timp, care va vor costa bani si timp sau in anumite cazuri chiar reconstructia totala a semineului.